242 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Új ügyvezető táppénze Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy speciális helyzet állt elő egy ügyfelemnél: az eddig munkaviszonyban alkalmazottként foglalkoztatott fiú átvette édesanyjától a cég irányítását és tulajdonjogát 2017.01.12-én. Másnap, tehát 2017.01.13-án az új ügyvezető kórházba került és előreláthatólag sokáig betegállományban lesz. Cégbírósági végzés még nincs a változásról. A kérdésem az lenne – mivel a januári bért számfejteni kellene –, hogy ha eddig egy napot nem dolgozott még főállású társas vállalkozóként, akkor nem jár neki táppénz? Gondolom mint alkalmazottnak betegszabadságot már nem számfejthetek, és nem igényelhetek táppénzt mert hivatalosan már nem alkalmazott. Válaszukat előre is köszönöm!

Főállású társas vállalkozó táppénz lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretném a tanácsukat kérni, ha főállású társas vállalkozó betegállományban van, van-e lehetősége táppénzt igényelni? Járulékfizetésének eleget tesz a garantált bérminimumot alapul véve, de jövedelmet nem vesz ki, csak a járulékot fizeti. Még egy kérdés, hogy betegszabadsággal itt kell-e számolni? Válaszukat köszönöm.

Társas vállalkozó havi díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a vállalkozói kivét (245 000 Ft) után fizeti a járulékot. Társaság ügyvezetője is egyben, amiért havi 20 000 Ft összegben részesülne. Ezután az összeg után, hogyan kell fizetni a járulékokat, melyik a helyes megoldás? 1. 20 000 Ft után szja 3000 Ft, járulékok 1400 Ft, nyugdíjjárulék 2000 Ft, kifizethető nettó jövedelem 13 600 Ft + társaság befizet 4400 Ft szochót. A társaság összes költsége 24 400 Ft. 2. Tagi jövedelem 20 000 Ft, levont szja 3000 Ft, nettó jövedelem 17 000 Ft. Társas vállalkozás fizet 4400 Ft eho összeget. A társaság összes költsége: 24 400 Ft. Az összevont adóalapba tartozó jövedelmek, melyik sorában kell feltüntetni a 20 000 Ft összeget (munkaviszonyból származó bérjövedelem, más bérjövedelem vagy más nem önálló tevékenységből származó jövedelem)? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem egyszemélyes kft. ügyvezetője, aki egyben a kft. egyik tagja is, a társasági szerződés szerint tevékenységét megbízási jogviszonyban végzi. Jelenleg nem tudja megfizetni a társas vállalkozóként fizetendő járulékokat, ezért heti 20 órás munkaviszonyt létesített egy másik cégnél. Van-e arra mód, hogy saját fent említett cégében is 4 órás munkaviszonyt létesítsen az ügyvezetésen kívül egyéb feladat ellátására például csőszerelőként, és ilyen módon elkerülhető-e a teljes társas vállalkozóként fizetendő járulék a kft.-ben? Párhuzamosan 1 embernek ugyanabban a cégben lehet-e 2 jogviszonya?

Egyes meghatározott juttatás társas vállalkozónak Kérdés

Társas vállalkozás személyesen közreműködő, ezért díjazásban részesülő tagja kaphat-e egyes meghatározott juttatásként adózó Erzsébet-utalványt? A cég munkavállalói is részesülnek cafeteria juttatásban, önállóan összeállítva a saját csomagjukat a választható elemekből. Ennek keretében a kft.-tagok is részesültek a korábbi években is béren kívüli juttatásban (ők konkrétan Erzsébet-utalvány juttatásban, de havi 8000 forintot meghaladó összegben). Ha 2017-től Erzsébet-utalvány nem adható egyes meghatározott juttatásként részükre, akkor milyen juttatásban részesíthetőek a béren kívüli juttatásokon kívül a személyes közreműködésért fizetendő jövedelemnél (azon felül nyújtott) kedvezőbb adózással? Válaszukat előre is köszönöm!

Társas vállalkozó biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság két taggal rendelkezik, az egyik tag ügyvezető is, a másik pedig személyesen közreműködő tag. A társaság nem egész évben folytat gazdasági tevékenységet. A kérdésem az, hogy a nem ügyvezető tagot, aki általában személyesen közreműködik, arra az időszakra, amikor a társaságnál semmi nem történik (január-február) ki lehet-e jelenteni a biztosítási jogviszony alól? Máshol nem rendelkezik semmilyen biztosítási jogviszonnyal.

Társas vállalkozó, nyugdíjas, nem közreműködő Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ha egy társas vállalkozásban több tulajdonos is van. Az egyikük öregségi nyugdíjas, nem ügyvezető, és nem is vesz részt a társaság tevékenységében. Kötelező-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

Ügyvezető többes jogviszonyban: pénzkérdés, hogy minek minősül Cikk

Ügyvezetés munkaviszonyban vagy társas vállalkozóként – melyek a biztosítotti bejelentésekkel kapcsolatos problémák?

Gyed – társas vállalkozó, járulékminimum Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy ha egy társas vállalkozó egy másik foglalkoztatónál lévő 8 órás munkaviszonyából fizetés nélküli szabadságon van, és kapja a gyed ellátást, akkor a társas vállalkozásában meg kell-e fizetni a kötelező járulékminimumot? Ha gyesen lesz, akkor már meg kell fizetni? Előre is köszönöm! Kellemes Ünnepeket!

Járulék Kérdés

Egy egyszemélyes kft. törzstőkét emelt. Az emelés még egy tulajdonos bevonásával történt. A társasági szerződésben munkaviszonyban látják el az ügyvezetést. A kérdésünk, hogy heti egy órás munkaviszony elfogadható? A korábbi tulajdonos főállású társas vállalkozóként fizeti maga után a járulékokat. A kérdésünk, hogy a "régi tulajdonos" heti egy órás munkaviszonyba jelentenénk be az ügyvezetésre. Ez elfogadható? Az új tulajdonosnak van 36 órát meghaladó munkaviszonya más munkáltatónál. Őt heti 2 órára jelentettük be. Válaszukat előre is köszönjük.

Egyidejű katás egyéni és kiegészítő társasvállalkozói jogviszonyban egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teljes jogú öregségi nyugdíjasként kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó vagyok és egyidejűleg kiegészítő tevékenységű társasvállalkozás tagja is vagyok. A társas vállalkozásban személyes közreműködésem nincs. A fix (2016-ban 7050 Ft) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot a többes jogviszonyban meg kell fizetnem, vagy a havi 25 ezer forint kata befizetésével mentesülök ezen kötelezettség alól? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdv: Bánfai Ági

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó bejelentése 1041 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja eddig alkalmazottként dolgozott, most igénybe vette a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazási lehetőségét. A 1041-en bejelentve a munkaviszony törlése. Be kell-e jelenteni a 1041-en mint kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozót (személyes részvétel nincs, csak ügyvezető, a társaságnak van alkalmazottja ), ha igen, milyen kóddal? Válaszát köszönöm. F.M.

Személyesen közreműködő tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utána kellett néznem a társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségének, és ennek kapcsán szeretném a segítségét kérni. Eddig úgy tudtam, hogy ha van egy társaságnak olyan tagja (nem ügyvezető), aki a cég tevékenységében személyesen közreműködik, nem munkavállaló, és nincs máshol biztosítási jogviszonya, akkor legalább a minimum járulékot meg kell fizetnie. Ezzel szemben több helyen azt olvasom (többek között a NAV információs füzetében is), hogy a fenti tulajdonos akkor minősül társas vállalkozónak, ha "a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik". Ez azt jelenti, hogy ha egy ilyen tagnak megállapítanak egy megbízási díjat (például 20 ezer forint/hó), akkor elegendő ezután befizetni az szja-t és az ehót, és nem kell minimumjárulékot fizetni? Nagyon köszönöm a segítségét! Vágner Emília

Folt hátán folt: továbbra sem tökéletes a kiküldetés fogalma Cikk

Az őszi adócsomagban elfogadott módosítások között megint akad a hivatali, üzleti utazásra, kiküldetésre vonatkozó szja-rendelkezéseket érintő változás. Ez továbbra sem oldja meg teljesen a gyakorlatban felmerült problémákat.

Társas vállalkozó bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társas vállalkozók, illetve ügyvezetők bejelentésével kapcsolatban kérném segítségét. Akkora az információ halmaz, hogy már teljes a bizonytalanság. Kérném segítségét a 1041, illetve 08 bevallással kapcsolatban. A társas vállalkozót (tulajdonos) 1041-en küldjük (1451, 1452) 08-as bevallásban kell szerepeltetni, ha nincs jövedelme? Ügyvezető munkaviszonyban, akkor 1041, de csak munkaviszonyban, vagy ha tulajdonos is, akkor kell neki 2 db 08 lap? Megbízásos ügyvezető - 1202 bejelentve, ha ingyen vállalja kell 08-as, illetve ha tulajdonos is, akkor szintén 2 db 08 lap kerül beküldésre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close