92 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Winkler Róbert, társadalombiztosítási szakember Cikk

Társadalombiztosítás Litvániában Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Litvánia társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Kétlaki vállalkozó: hol fizeti a tb-t? Cikk

Főként az országhatárok mentén gyakori, hogy a vállalkozók, őstermelők rendszeresen dolgoznak a két szomszédos államban. Ha mindkét ország uniós tagállam, akkor meghatározott szabályok döntik el, hogy az ilyen kétlaki vállalkozónak hol kell lerónia a társadalombiztosítási terheket.

Itt mindent megtudhat a külföldi munkavállalásról Cikk

Fórumot rendeznek a külföldi adózási szabályokról október 15-én Győrben. Az EU tagországokban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében nem csak a magyar jogszabályok, hanem az uniós irányelvek is megszabják a társadalombiztosítás és az adózás szabályait.

A betegek szabad áramlása Cikk

Új határnyitás lesz az unióban október végén: a betegek gyógyíttatásuk érdekében is szabadon átléphetik már a tagállamok közötti határokat.

Ha Németországban dolgozna Cikk

Magyar-német nyugdíjtanácsadói napokat szervez az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság.

Nőttek az adóbevételek Cikk

Az idén az első félévben a kormányzati szektor bevétele 6629,3 milliárd, kiadása 7010,8 milliárd forint volt.

Nyugdíj és -emelés méltányosságból Cikk

Tavaly összesen több mint 120 ezren kértek méltányosságból nyugdíjat, nyugdíjemelést, nyújtottak be árvaellátás meghosszabbításra, illetve nyugdíjasként segélyre kérelmet. Az elbírált ügyek teljesítési aránya 23,6 és 54,8 százalék között volt.

Ügyvezető négyórás munkaviszonyban Cikk

Kétszemélyes kft egyik tagja napi 8 órás munkaviszonyban látja el a kft konkrét tevékenységét. Másik tagja (sehol máshol nincs biztosítási jogviszonya) napi 4 óra munkaviszonyban az ügyvezetői, és csakis az ügyvezetői teendőket látja el. Jó ez így? És benne kellene-e legyen a társasági szerződésben, hogy munkaviszonyban is elláthatja az ügyvezetői feladatokat, vagy elég csak a taggyűlés határozata erről. Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Radics Zsuzsanna válaszolt.

Főállású anya vállalkozásának járulékfízetése Kérdés

Főállású anya adószámot szeretne kérni önálló tevékenység végzéséhez.. Ebben az esetben hogyan alakúl a járulékfízetési kötelezettsége. Valamint ha ezt egyéni vállalkozóként tenné, akkor is hogyan alakul a járulékfízetésí kötelezettsége? Előre is köszönöm válaszukat.

Ennyiből élnek a nyugdíjasok, ez lesz januártól Cikk

Csaknem havi kétezer forinttal több nyugdíjat kapnak a nők a 40 év jogosultsági idő alapján az öregségi nyugdíjasoknak járó átlagos összegnél. Az utóbbit viszont havi 84 ezer forinttal meghaladja a korhatár alatti volt fegyveresek havi 197 ezer forint feletti ellátása.

Foglalkoztató: fizess! Cikk

Előfordulhat, hogy az üzemi balesettel, vagy a munkavállaló foglalkozási megbetegedésével kapcsolatos táppénz-, gyógyszer és más költségeket nem a társadalombiztosítás állja, hanem továbbhárítja a foglalkoztatóra vagy más személyre.

Ez a különbség őstermelő és őstermelő között Cikk

Mi a különbség a mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó-mezőgazdasági őstermelő között? Mennyi adó és tb terheli az egyiket és a másikat? Olvasónk kérdésére szakértőnk, dr. Radics Zsuzsa válaszol.

Művészek, ügyvédek, szabadúszók nyugdíja Cikk

Hogyan szerezhettek-szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt a munkaviszonyban nem álló előadóművészek, szellemi szabadfoglalkozásúak és ügyvédek? A mostanában nyugdíjba vonulóknál szinte biztos, hogy a régi és a jelenlegi szabályokat is figyelembe kell venni.

Segítő nyugdíjas testvér a dohányboltban Kérdés

Egy egyéni vállalkozó nemzeti dohányboltot üzemeltet, ahol a nyugdíjas testvére szolgálja ki a vevőket. A testvér ezért díjazást nem kap, nincs bejelentve munkavállalóként, sem egyéb jogvisznyban. Megtehetik-e ezt így, vagy valamilyen járulékot fizetni kell a testvér után? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close