553 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Ingatlanáfa-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a vállalkozási céljai és bérbeadási tevékenység érdekében gazdasági ingatlant vásárolt magánszemélytől 2009-ben. Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban élt áfakötelessé tételi jogával. Ezt követő években 2009–2015 között az ingatlanon felújítást végzett, és ezzel kapcsolatban felmerült előzetes forgalmi adót levonásba helyezte. A beszerzés évétől az ingatlan folyamatosan szolgálja a vállalkozási tevékenységet. A személyi jövedelemadó egyéni vállalkozásokra vonatkozó költségelszámolási szabályai szerint a 2011–2015 években történt felújítási ráfordításokat választása szerint költségként elszámolta, azzal nem növelte az ingatlan nyilvántartási értékét, de a 2010. évi felújítást beruházásként a tárgyi eszköz értékének növelésével számolta el. Kérdésem az áfatörvény 135. §-ban meghatározott 240 hónapos ingatlannal kapcsolatos levont előzetesen felszámolt adó "figyelésével" kapcsolatos. Bevonandó-e a 240 hónapos "figyelési időszakba" a költségként elszámolt, és nem tárgyi eszközként nyilvántartott felújítási termékek, szolgáltatások áfatartalma? A fentiektől függetlenül még két kérdésem lenne a témában: Amennyiben szükséges a 135. §-ban foglaltak szerint a levont áfa korrekciója, ezt a gyakorlatban hogyan kell megtenni? Adott év utolsó időszaki áfabevallásban az adott évre vonatkozó 1/20nyi korrekciót kell beállítani az áfabevallásba, a bevallás melyik sorába? Hogyan történik a bevallás, ha a vállalkozás megszűnik?

Tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy személygépkocsinak az üzembetartója, tárgyieszköz-nyilvántartásában nem szerepel. A személygépkocsi meghibásodott és a javítása érdekében egy bontott motort vásároltak. Kérdésem, hogy a bontott motor beszerzésére fordított összeget a tárgyi eszközök között kell nyilvántartani vagy költségként elszámolható-e.

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem, aki alanyi mentes, 2015-ben vásárolt adásvételi szerződéssel traktort. Értékesíteni szeretné. Hogyan teheti ezt meg? Áfásan, számla kiállításával, katásként árbevételnek számít-e ? Köszönöm válaszát.

Értékcsökkenés és adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő kedvezményként leírja az adott évben vásárolt tárgyi eszköz nettó értékét. A későbbi évek folyamán számolhat-e el erre a tárgyi eszközre értékcsökkenést?

Tárgyi eszköz mobiltelefon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál a telefonvásárlás a belső szabályzatunk alapján úgy működik, hogy ha dolgozónak vásárolunk mobiltelefont, abból 30 000 Ft-ot támogat a cég és a fennmaradó összeget továbbszámlázzuk a dolgozó felé. Számla alapján bevételezzük a telefont ebben az értékben (30 000 Ft), ami egy összegben fog leíródni. Egyebet nem teszünk vele, helyesen járunk-e el? Előre is köszönöm válaszát!

Családi gazdaság Kérdés

Egy három fős családi gazdaságban a családi gazdálkodás vezetője és az egyik tag rendelkezett őstermelői igazolvánnyal. Mindkettőjüknek volt adószámuk és az áfafizetési kötelezettségük az általános szabályok alapján került megállapításra. Az év végi őstermelői szja-bevallásban a két áfás tag bevételei és költségei kerültek háromfelé elosztásra. 2019 decemberében a két adósszámos magánszemélynek bevonásra került az őstermelői igazolványa, majd ugyanazon a napon kaptak egy új őstermelői igazolványt, amely a családi gazdaság vezetőjének nevére szól, családtagként pedig feltüntetésre került a volt adószámos tag. Ezzel együtt az ő vállalkozási tevékenysége megszüntetésre került a NAV-nál, a záró áfa-bevallása úgyszintén be lett adva. A NAV kiadta a határozatot, hogy törli a bejelentkezett és adószámmal nyilvántartott adózók nyilvántartásából. A változtatással kapcsolatosan azt szeretném kérdezni, hogy annak a tagnak, aki a záró adóbevallását elküldte a NAV felé, az ő vállalkozási időszaka alatt beszerzett tárgyi eszközök, valamint a zárási időszakban meglévő készletei után alkalmazni kell-e a megszűnés szabályait, vagyis keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége, vagy pedig, mivel maradt továbbra is a családi gazdaság tagja, ahol a meglévő eszközei használatban maradnak, készletei felhasználásra kerülnek, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik?

Kivából visszatérés taóba, tárgyieszköz-elszámolás Kérdés

Kivás cégünk visszatér az Tao hatálya alá. A tárgyi eszközöknél nem egyértelmű az elszámolás. Eddig a számviteli törvény és az adótörvény szerint is ugyanúgy számoltam el az eszközök értékcsökkenését, mintha a Tao hatálya alatt lennénk. Visszatéréskor számomra nem egyértelmű az elszámolás. A kiva alatti eszközökre nem lehet a Tao szerint értékcsökkenést elszámolni? Köszönöm válaszát.

Bt. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar bt.-t szeretnének a tulajdonosai egyszerűsített végelszámolással megszüntetni. A bt. beltagja nyugdíjas, havonta fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A bt. kültagja heti 40 órában alkalmazott, emellett katás egyéni vállalkozó. A bt.-nek pénzeszközei (készpénz, bankbetétek, értékpapírszámla) és tárgyi eszközei, köztük egy, a cég tulajdonában lévő személyautó vannak. A bt. ezen kívül jelentős eredménytartalékkal rendelkezik. Megszűnés esetén milyen adózási kötelezettségei merülnének fel a tagoknak, illetve mi a teendő a tárgyi eszközökkel? Merül-e fel áfafizetési kötelezettség a tárgyi eszközök után? A cégnek lennének-e más adófizetési kötelezettségei? Válaszukat előre is köszönöm!

Helyi iparűzési megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi iparűzési adó megosztásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Van egy kft., akinek nincs tárgyi eszköze és bérköltsége, viszont a helyi iparűzési adót 3 település (székhely + 2 telephely) között kellene megosztani. A kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan kell megosztani a helyi iparűzési adót? Válaszát előre is köszönöm!

Értékcsökkenés (50 százalékos) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-törvény értékcsökkenésről szóló 1. számú mellékletének 9. pontjában említett 50 százalékos értékcsökkenési leírásnak van meghatározott összeghatára? Azaz milyen beszerzési értékhatárig alkalmazható az itt meghatározott tárgyi eszközök esetében az 50 százalékos kulcs? Köszönöm a választ!

Kilépés az áfából: mi lesz a korábban visszaigényelt forgalmi adóval? Cikk

Áfakörös kft. több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Ha a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt forgalmi adó? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Fiatal gazda őstermelésre vált. Ez lesz gépeinek, fagykártámogatásának a sorsa Cikk

Fiatal gazda több szempontból módosítana gazdálkodásán és adózási módján. Döntéseinek következményeiről kérdezett. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Kilépés az áfából Kérdés

Kft. általános áfára bejelentkezve, több tízéves működése alatt többféle tárgyi eszközt vásárolt, ingatlant, tehergépkocsit és berendezési tárgyakat is, egyenes és fordított áfával is. Kérdésem, ha – a forgalom nagy mértékű csökkenése miatt – kilépne az áfából 2020-tól, milyen adóügyi következményekkel járna számára az elmúlt időszakban visszaigényelt áfa? Egyelőre nem kívánja a megvásárolt tárgyi eszközöket értékesíteni. Van-e ebben az esetben a tárgyi eszközökkel kapcsolatos áfafizetési kötelezettsége? Ha később mégis eladná őket, milyen áfával kell számláznia az ingatlant, amelynek visszaigényelte az áfáját, és egy másik ingatlant, amelyet fordított áfásan vásárolt? Az ingatlanértékesítésre jelenleg be van jelentkezve áfára. Ez továbbra is fennáll, abban az esetben is, ha kilép az áfából?

Egyéni vállalkozó: be nem vitt tárgyi eszköz utáni költség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó vásárolt egy tehergépjárművet, amiről a számlát a könyvelésre leadta, de visszaadtam a vállalkozónak, mert a számla adattartalma egyáltalán nem volt jó (összes-vissza volt írva, az áfa értéke el volt írva, és a cég nem jelentette le az online számlában sem (500 ezer forintot meghaladta az áfatartalma), hogy menjen és javíttassa ki a kibocsátóval. Próbált velük telefonon kapcsolatot teremteni, de nem sikerült, nem vették fel a telefont és úgy döntött, hogy ne legyen lekönyvelve. Azonban a járművel kapcsolatban felmerülő üzemanyag-, javítási, fenntartási költségeket el szeretné számoltatni a költségei között. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel ténylegesen a vállalkozásához használja a tehergépkocsit, ezért jó megoldás lehet-e, hogy nulla értékkel felvesszük a tárgyi eszközökhöz és így a felmerülő költségeket elszámoljuk? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfakörösként beszerzett tárgyi eszköz arányos áfája alanyi mentesként Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2020-tól alanyi mentes egyéni vállalkozó, 2018. 09. hóban áfakörösként beszerzett tárgyi eszközének az áfatörvény 135. §-a szerinti utólagos kiigazításával kapcsolatban kérdezném, hogy havi vagy napokra jutóan kell-e kiszámolni a visszafizetendő áfa összegét, illetve az áfabevallásban hol kell majd ezt szerepeltetni? Még egy kérdés: 2018. évre önkéntesen választotta az áfakört a vállalkozó, 2020-ra választhatja-e az alanyi mentességet? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa mértéke meglévő lakás bővítése esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs