hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Zárt végű pénzügyi visszlízing könyvelése

  • adozona.hu

Egy kft. zárt végű visszlízing konstrukcióban tárgyi eszközt vásárolt. A lízingbe adó bank kiállítja a számlát nettó érték + áfa összeggel, kéri a lízingbe vevőt, hogy állítson ki ő is ugyanilyen összeggel tárgyieszköz-értékesítésről számlát, nettó + áfa összegben. Hogyan kell lekönyvelni a két számlát, hogy a beszámítás után a nettó összeg maradjon meg? – kérdezte olvasónk. Kis Gábor, a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Feltételezzük, hogy a kft. a saját tárgyi eszközét értékesíti a bank részére, majd ezt a tárgyi eszközt lízingeli vissza. Továbbá a kérdés szövegezéséből arra következtetünk, hogy a kft. a tárgyi eszközt erre a célra szerezte be, így a könyveiben az áruk között tartja nyilván.

10 százalék kiadói kedvezménnyel megvásárolható „Speciális esetek a számvitelben 2.” című kiadványunk.

A kft. a tárgyi eszköz bank részére történő értékesítését áfa felszámításával számlázza. Amennyiben az eszközt külön erre a célra szerezte be, akkor az értékesítés nettó árbevételeként kell kimutatni (T311 – K91–92, 467), illetve a vásárolt áruk közül ki kell vezetni (T814 – K26). A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy amennyiben a kft. a tárgyi eszközt már korábban beszerezte és a tárgyi eszközei között tartja nyilván, akkor a bank felé történő értékesítést az egyéb bevételei között könyveli, és az eszközt a tárgyi eszközei közül vezeti ki.

Ezt követően a lízingbe adó bank ugyanezen nettó összegben, áfa felszámításával állít ki számlát a kft. részére. A kft. a zárt végű lízingbe vételt beruházásként könyveli (T161 – K448, T466 – K448), majd a tárgyi eszköz nettó értékét aktiválja (T13 – K161).

Feltételezhetően, amikor a lízingbe adó felé történik a számlázás, akkor a lízingbe adó a számlát nem egyenlíti ki, hanem beszámítja az általa – az előbbiekben bemutatottak alapján keletkező – követelés összegébe. Ha ezt így szabályozták egymás között a felek, akkor az értékesítés miatti követelését a kérdező cég is beszámíthatja a lízingbe vétel miatti kötelezettsége teljesítésébe (T 448 – K 311).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1