Ezt kell tudni a tárgyi eszközökről IV. rész – társaságiadó-kedvezmények

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A tárgyi eszközök az egyik legnagyobb értéket képviselik egy-egy vállalkozás vagyonában, ezért fontos annak számviteli és adójogi helyzetével tisztában lenni. A következő cikksorozat a tárgyi eszközöket járja körbe számviteli, áfa, társasági adó, illetve egyéb adók vonatkozásában.

Cikksorozatunk előző részében az áfalevonás témakörével foglalkoztunk, mostani írásunkban a legfontosabb társaságiadó-kedvezményeket tekintjük át.

A társaságiadó-törvényben számos helyen van lehetőség tárgyi eszközzel kapcsolatos adóalap-korrekcióra és adókedvezmény igénybevételére. Többek között ilyen a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele, illetve a kamatkedvezmények.

Beruházáshoz kötött kedvezmény kis- és középvállalkozásnál

Első és talán legfontosabb kedvezmény a társasági adóban a társaságiadó-törvény 7. paragrafusának zs) pontjában található. Eszerint azon adózó, aki az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősül, csökkentheti az adózás előtti eredményt a korábban még használatba nem vett ingatlan, műszaki gépek, berendezések, járművek, szoftverek, szellemi termékek közé sorolandó tárgyi eszköz/immateriális eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt beruházás értékével. Továbbá engedélyt ad a törvény arra, hogy az adóalany az ingatlanon végzett bármilyen jellegű felújítás/beruházás költségét is elszámolja adóalap-csökkentő tételek között.

Például, ha egy adóalany, amely megfelel a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó követelményeknek, a 2021-es adóévben vásárolt egy ingatlant 30 millió forint értékben, majd azt a 2022-es adóévben további 5 millió forint értékben felújította, akkor a 2021-es adóévben az adózás előtti eredményt – társaságiadó-szempontból – csökkentheti 30 millió forinttal, majd a 2022-es adóévben 5 millióval.

A társaságiadó-törvény szigorú szabályokat rendel a korábban említett adókedvezményhez a 8. paragrafus (1) bekezdésének ud) pontjában, ugyanis azon tárgyi/immateriális eszközök, amelyekre vonatkozóan az adózó adózás előtti eredményt csökkentő kedvezményt érvényesített, öt éven belül nem elidegeníthetők, azaz nem értékesíthetők. Ha értékesítik, és kivonják a vállalkozási tevékenységből, akkor a korábban levont adóalap-kedvezményre számított társasági adót meg kell fizetni, ráadásul késedelmi kamatostól.

OLVASSA TOVÁBB cikünket, amelyben a fejlesztési adókedvezményre, az értékcsökkenésre, valamint a kamatkedvezményre vonatkozó, ide vágó tudnivalókat ismertetjük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs