503 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Egyéni vállalkozó osztalékadó-alap önellenőrzése II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Korábban tárgyban feltett kérdésemmel kapcsolatban olyan aggályom van, és ehhez kérném válaszát, hogy az osztalékadó-alap csökkentéseként figyelembe vehető, az adóévben vásárolt tárgyi eszköz nettó értékéhez kapcsolódó csökkentési lehetőség a vállalkozó döntése alapján a bevallás időpontjában igénybe vehető, vagy olyan csökkentés, melyet később is igénybe vehet a vállalkozó, amennyiben azt még nem tette meg? Ebben vagyok bizonytalan, mivel, ha a bevallás időpontjában dönthetett, hogy igénybe veszi vagy sem, akkor ez nem módosítható önellenőrzéssel. Lehet, hogy az előző kérdésem nem volt teljesen egyértelmű. Válaszát előre is köszönöm.

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy a kivaalapba beleszámít-e, ha használt tárgyi eszközt vásárolok? Kell-e utána fizetni 13 százalék kivát? Válaszát köszönöm.

Tárgyi eszközök értékelése Kérdés

2018-ban cégünk kft.-ből zrt.-vé alakult, jogutódlással, de nem kedvezményezett társaságiforma váltás történt. A kft. tárgyi eszközeinek a zrt.-be történő aktíválása hogy an történik? A kft. leltárából a nettó összeggel aktíváljuk az eszközöket, és ez lesz az értékcsökkenés alapja? És az eszközök hasznos idejét is az eredeti hasznos idő és a felhasznált időszak különbözetéből állapítjuk meg? És mi van a kisértékű egyösszegben elszámolt eszközökkel ezek écs-jét már elszámoltam, de a leltárban még szerepelnek. Ha később selejtezzük őket, akkor ha nem szerepelnek a tárgyieszköz-nyilvántartásban, akkor ezt hogyan tehetem meg? Kérem a segítségüket. Köszönettel.

Kft.-tag kilép a cégből, tárgyi eszközt vinne magával Cikk

Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt fektetett be a vállalkozásba, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Milyen adóvonzata van ennek, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet, értékeltetni kell-e a tárgyi eszközt, hogy a nyilvántartási és a piaci értéke eltérnek-e egymástól? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Tárgyieszköz-értékesítés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó 2015. 07. hóban vásárolt teherautót. Az áfát levonta, visszaigényelte. 2017. 01. hóban értékesítette a teherautót. Az értékesítés után az áfát befizette. Kell-e korrekciós tételt számolni, ha végig áfakörös volt? Ha igen, hogyan? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz értékesítése a kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2018. 01. 01-jén belépett a kiva hatálya alá. A kft. az áttéréskor nem élt a tárgyi eszközök könyv szerinti és számított nyilvántartási értéke alapján adózás előtti eredmény módosítással. A kiva hatálya alatt értékesíteni szeretné egy teleknek minősülő ingatlanát. Az ingatlanszerzés a 2017. év során történt. Az értékesítés a telek könyv szerinti értékének megfelelő értéken történne. Kérdésem: a fenti gazdasági esemény milyen hatással lesz a 2018. évi kiva adóalapjára, illetve, ha a későbbiekben visszatérne majd a társasági adóra, akkor milyen korrekciót kell elvégezni az értékesített tárgyi eszközökkel kapcsolatban. Köszönöm válaszát.

Kötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tárgyi eszközt vásárolt, melynek összege a szállítóval történt megállapodás alapján egyelőre nem kerül kiegyenlítésre. A megállapodás szerint egy bizonyos éves forgalom felett elengedik ezt a tartozást. Ez a 2018. évi forgalom tényszámai alapján fog eldőlni. Kérdésem, hogy a fenti gazdasági eseményt hogyan rögzítsem a könyvelésben.

Őstermelő tárgyi eszköz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni! A napokban feltett két kérdésemet ötvözve: áfakörös őstermelő családi gazdaság tagja lesz. A tárgyi eszközeit térítés nélkül átadja a családi gazdaságnak, aki alanyi mentességet választott kompenzációs felár mellett. Ilyen esetben az őstermelő által a tárgyi eszközök után korábban levont áfát vissza kell-e fizetni arányosan a figyelési időszak szerint? Az őstermelő 2019-es évre kilépne az áfakörből, alanyi mentességet választ kompenzációs felár mellett.

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Egy vállalkozó 2019-től szeretne kilépni az áfakörből. Ha 2019 évben eladná a tárgyi eszközeit, hogy alakulnak az áfa fizetése? Válaszukat előre is köszönjük.

Kft.-tag kilép, tárgyi eszközt vinne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt vitt be, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Kérdésem, hogy ennek milyen adóvonzata van, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet és a tárgyi eszközt értékbecslővel értékeltetni kell-e, hogy a nyilvántartási érték és a piaci érték eltér-e egymástól. Köszönettel várom válaszát.

Őstermelő családi gazdálkodás tagja lesz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni: őstermelő családi gazdálkodás tagja lesz. A meglévő tárgyi eszközeit átviheti-e családi gazdaságba valamilyen módon? Esetleg térítés nélkül? Válaszát előre is köszönöm!

Áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne 2019.01.01-től áttérni a kiva szerinti adózásra. 22 alkalmazottja van, a bérköltsége kb. 60 millió forint. 19 alkalmazottra szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény vehető figyelembe (mezőgazdasági munkakör). Jelentős értékű tárgyieszköz-állománnyal rendelkezik, melynek adótörvény szerinti nettó értéke 282 millió forint, a számviteli törvény szerinti pedig 394 millió forint. Osztalékkifizetés nem történik, elhatárolt veszteség nincs, az adózás előtti eredmény kb. 1 millió forint minden évben. Érdemes-e ebben az esetben áttérnie a kivára? Köszönettel: Nagyné

Alanyi mentes Kérdés

2019. évben alanyi mentességet választó cég 2000-ben vásárolt tárgyi eszközét értékesiti. Az értékesitéskor fel kell számitani áfát? Köszönöm.

Kata Kérdés

2019. évben értékesített üzemi tárgyi eszközök értékesítése katás bevételbe tartozik? köszönöm

Bt. áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. 2018.11.01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell kezelnem az alábbi tételeket a 2018.10.31-es zárás során? – Tárgyieszköz-beszerzésre támogatást kapott: az egyéb bevételt el kellett határolni. Meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást? – Mi a teendő a cégben maradt tagi kölcsönnel? – Katás időszakban értékesített tárgyi eszköz bevétele beleszámít a katás bevételi értékhatárba? Köszönettel: B.Zs.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Előleg – fordított adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close