hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni a tárgyi eszközökről III. rész – az áfalevonás szabályai

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A tárgyi eszközök az egyik legnagyobb értéket képviselik egy-egy vállalkozás vagyonában, ezért fontos annak számviteli és adójogi helyzetével tisztában lenni. Cikksorozatunk első részében a számviteli szabályokat jártuk körbe, a második részben az áfakötelezettség megállapításával, az áfa alapjával és mértékével foglalkoztunk. Most az áfalevonás szabályait tekintjük át.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) logikája alapján a megvásárolt/beszerzett eszközökhöz kapcsolódó áfa levonásba helyezhető olyan mértékben, amilyen mértékben az az adóköteles tevékenységet szolgálja az áfatörvény 120. §-a alapján. Ez egyébként kiterjed mind a vásárolt, mind a saját beruházás körében előállított tárgyi eszközökre, azaz egy saját beruházás keretében létrehozott tárgyi eszköz használatbavételekor tehát adófizetési kötelezettség keletkezik, melynek alapja a létrehozás költsége. Az erre vonatkozó áfa pedig levonható lesz az adóköteles tevékenység arányában. Viszont ha egy alanyi adómentes adóalany hajt végre egy ugyanilyen saját beruházást, akkor viszont neki a megvalósított beruházás utáni áfa levonásra nincs lehetősége az alanyi adómentes jogállása miatt.

Cikksorozatunk részit korábban megjelent részit itt éri el: „Ezt kell tudni a tárgyi eszközökről I. rész – számviteli szabályok példákkal”, „Ezt kell tudni a tárgyi eszközökről II. rész – áfakötelezettség”.

A tárgyi eszközök értékére és használati idejére való tekintettel azonban az áfatörvény úgynevezett figyelési időszakot állapít meg az áfatörvény 135. § alapján. Ennek értelmében az ingatlanokra 20 év azaz 240 hónap, a nem ingatlanokra pedig 5 év azaz 60 hónap figyelési időszak vonatkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja (példákon keresztül is bemutatva), hogy a levonási szabályok miként módosulhatnak annak függvényében, hogy a figyelési időszak alatt az adólevonásra jogosító tevékenységben milyen változás történik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5