hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Támogatásból vásárolt tárgyi eszköz terven felüli értékcsökkenése

  • adozona.hu

Káresemény miatt megrongálódott egy támogatásból vásárolt tárgyi eszköz. Hogyan lehet ezt szabályosan elszámolni? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: társaságunk tárgyi eszköz beszerzésére 2019. évben támogatást kapott, melynek összegét a 483 halasztott bevételek számlán tartjuk nyilván. Minden évben elszámoltuk az értékcsökkenést, illetve feloldottuk a halasztott bevételt a kapott támogatás/eszköz bekerülési értéke arányában. 2022. évben egy káresemény miatt az eszköz piaci értéke jelentősen alacsonyabb, mint az eszköz nettó értéke, így terven felüli értékcsökkenést számoltunk el. (A pályázattal kapcsolatos minden vállalt kötelezettségünket teljesítettük, a fenntartási időszak 2021-ben le is zárult). A terven felüli értékcsökkenés arányos részével fel kell-e oldani a halasztott bevételt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 53. § (1) b) pontja értelmében terven felüli értékcsökkenést kell a tárgyi eszköznél elszámolni akkor, ha a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) értéke tartósan lecsökken, mert az a tárgyi eszköz (ideértve a beruházást is) a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált, vagy megrongálódás, megsemmisülés, illetve hiány következtében rendeltetésének megfelelően nem használható, illetve használhatatlan.

Speciális esetek a számvitelben 2. című kiadányunk 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg.

A számviteli törvény 45. §-ának (2) bekezdése alapján a támogatásként kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés (a beruházás) során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni. Amennyiben a számviteli törvény 53. §-ban részletezett szabályok szerint megfelelően számolták el a terven felüli értékcsökkenést, abban az esetben az arányos résszel fel kell oldani a passzív időbeli elhatárolást.

A terven felüli értékcsökkenés a társaságiadó-alapot is módosíthatja, a társaságiadó-alap meghatározását a Tao tv. 8. §. (1) bekezdésének b) pontja és a 7. § (1) bekezdésének d) pontja alapján kell elvégezni. A Tao tv. 8. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében az adózás előtti eredményt növeli az adóévben terven felüli értékcsökkenésként elszámolt összeg, míg a tárgyi eszköz állományból történő kivezetésekor a nyilvántartási értékével a Tao tv. 7. § (1) bekezdésének d) pontja alapján csökken az adózás előtti eredmény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs