Őstermelő tárgyi eszközét értékesíti: gyakorlati tudnivalók a 2022-es bevalláshoz

  • Lepsényi Mária adószakértő

A családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba, azonban a törvény gyakorlati alkalmazása során számos esetben merült fel kérdésként, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a termelési tényezők hasznosításából és értékesítéséből származó bevételekre. A jogszabály-módosítások eredménye, hogy ezekre az ingó és ingatlanértékesítés szabályait kell alkalmazni. Nézzük, mit kell erről tudni a gyakorlatban!

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 2022. január 1-jén hatályba lépő módosítása alapján a termelési tényezők hasznosítása és értékesítése már nem minősül kiegészítő tevékenységnek.

Az Adózóna őstermelőkről szóló további írásait itt olvashatja el.

Ez azt is jelenti, hogy az ezen tevékenységekből származó bevétel nem lesz őstermelői tevékenységből származó bevétel sem. Ebből pedig az következik, hogy a tárgyi eszközök eladásából származó bevételre az ingó és ingatlanértékesítés szabályait kell alkalmazni.

A beszerzési árnak a költségek között még el nem számolt része az értékesítéskor elszámolható az ingó és/vagy az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításakor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az ingó értékesítésből származó bevételt hol kell szerepeltetni az szja-bevallásban, illetve hogy számoljuk a jövedelmet ingatlanértékesítés esetén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs