61 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Szolgálati járandóság Kérdés

Cikkben hasonlo kérdésem van. Grúziában, egy EU CSDP misszióban (EUMM Georgia) dolgozom munkaszerzödéssel (contracted) (nem tagállam által kiküldöttként, mint a legtöbb missziótag (seconded staff), akik odahaza rendőrök, katonák, stb. Magyarországon 2012 óta szolgálati járandóságban részesülök. Kérdésem, hogy a fizetésem alapján (nem napidíj), ha elérem a keresetkorlátot, kell-e kérnem a járandóság felfüggesztését? Van-e szja- és egyéb járulékfizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjnövelés: mikor lehet, mikor nem? Cikk

Szolgálati járandóságban részesülő személy jogviszonya után jár-e nyugdíjnövelés? Másként látja a bíróság, másként a Kúria.

Nyugdíjasként külföldön dolgozik? Figyeljen ezekre az előírásokra! Cikk

Elsősorban az ország nyugati határszélén gyakori, hogy a munkabíró nyugdíjasok átjárnak Ausztriába takarítani, kapálni, szüretelni. A korhatár alatti ellátásban részesülők így szerzett jövedelmét tavasz óta másként ítélik meg a nyugdíjbiztosító szervek, mint korábban.

Szolgálati járandóság Kérdés

Kedves Széles Imre! Az általunk feltett kérdésben a nyugdíjbiztosítótól is kértünk állásfoglalást. Az alábbiakat válaszolták nekünk: - A keresetplafon, azaz éves szinten a minimálbér 18-szorosát jelentő jövedelemkorlát a külföldi munkavállalásból, illetve a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelemre, továbbá az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre is kiterjed. Külföldi munkavállalás esetén az EGT-államban, biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelem forintra átszámított értékét, míg az egyéni vállalkozó tevékenység esetén a "nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelmet" kell figyelembe venni a keresetkorlát szempontjából. Az én értelmezésemben a nyugdíjbiztosító álláspontja szerint, a külföldi jövedelem is beszámít a keresetkorlátba.

Szolgálati járandóság kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! A szolgálati járandóság kereseti korlátjának számításánál figyelembe kell-e venni az EU-s tagállamban (Németország) adózó jövedelmet? Köszönettel: Tünde

Külföldi munkavégzés szolgálati járandóság mellett Kérdés

Afganisztáni NATO bázison dolgozom egy külföldi (kanadai) céggel kötött munkaszerződés keretében. A kapott netto fizetésem (évi 40 000 euró) után adót, járulékot Magyarországon nem fizetek. Odahaza 2012. január elseje óta a szolgálati nyugdijam helyébe lépő szolgálati járandóságot kapok. A kérdésem az, hogy esetemben hogyan kell értelmezni az erre vonatkozó kereseti korlátot, azaz a 1997. évi LXXXI. törvény [Tny.] 83/B § (1) és (2) bekezdését? Magyarul kellene-e kérnem vagy sem a szolgálati járandóság szüneteltetését? A választ előre is köszönöm.

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Nyugdíj helyett csökkentett járandóság Cikk

A szolgálati nyugdíj helyébe lépő járandóság bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása volt – állítja a strasbourgi bírósághoz írott válaszában a kormány. Ezt megelőzően a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) mintegy 1300 tagja a szolgálati nyugdíj járandósággá minősítése, illetve annak 16 százalékos személyi jövedelemadóval történt csökkentése miatt beadványt terjesztett be az Emberi Jogok Európai Bíróságához - írja a nol.hu.

Szolgálati járandóság Kérdés

Családi gazdaság tagja részére szolgálati járandóságot folyósítanak (volt rendőri szolgálat), e járandóság folyósításánál figyelembe kell-e venni a családi gazdaságból ráeső bevételt, van-e keresőtevékenységi értékhatár? Maga után, mint mezőgazdasági őstermelő, 8 millió Ft alatti, fizeti a bevétel 20 %-a után a 10+4 százalékot.

Szolgálati járandóság: mikor kell szüneteltetni és mikor nem lehet csökkenteni? Cikk

A szolgálati járandóság nem nyugellátás, ezért 2012. január 1-jétől a foglalkoztatott nem minősül nyugdíjasnak, az egyéni vállalkozás tagja pedig nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozónak. A szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadó mértékével (16 százalék) csökkentett összegben kell folyósítani, ami azonban nem lehet alacsonyabb a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százalékánál, ha a jogosultnak 2011 decemberére járó szolgálati nyugdíj havi összege ezt az összeget meghaladta. Mit kell még tudni a szolgálati járandóságról? Összefoglaltuk.

Szolgálati járandóság: mire lesz elég? Cikk

A szolgálati járandóságban részesülőket érintő, adókedvezmények igénybevételével kapcsolatos bizonytalanságok a jelek szerint elérték az illetékes tárcát is - legalábbis e kérdések tisztázására szakmai álláspontot adott ki a Honvédelmi Minisztérium.

Kata és a szolgálati járandóság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóságban részesülő egyéni vállalkozó esetében a járandóság melletti jövedelem nem érheti el a minimálbér 18 szorosát( Tb. tv.),mert,akkor elveszti a szolgálati járandóságát. Kata hatálya alá történő bejelentkezése esetén (éves bevétele alatta marad a 6 millió forintnak) ez utóbbi feltétel nem érvényesülhet, mert a főállású kisadózó 81.300.-Ft ellátási alap után fizeti a járulékot. A 2012. évi CXLVII.tv10.§(3) bekezdése alapján a kisadózó jövedelmének a "megszerzett bevételéről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka"minősül jövedelemnek. Mit tekinthetünk a szolgálati járandóságben részesülőnél jövedelemnek?

Szolgálati járandóság Kérdés

T.Szakértő! A kérdésem a következő lenne: 2008. január 1-ét megelőző időponttól szolgálati nyugdíjban részesülő személy keresete estében csak a 2012. június 30 után szerzett keresetet kell figyelembe venni az éves keretösszegnél. Konkrétan a dolgozó munkabére havi 225.000,- Ft. Éves szinten ez meghaladja a keretösszeget, viszont ha csak a június 30 után szerzett jövedelmet kell figyelembe venni akkor az 1.350.000,- Ft belefér az éves keretösszegbe és nem kell lemondani a szolgálati járandóságáról.

Korhatár előtti ellátás: milyen feltételekkel lehet majd dolgozni? Szakértői Kommentár

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a jövőben - korhatár előtti ellátásban részesülők esetében - miként lehet majd keresőtevélenységet folytatni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close