65 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Szolgálati járandóság melletti ügyvezető járulék fizetése Kérdés

Ügyvezető, aki tagja is a társas vállalkozásnak, szolgálati járandóságban részesül. Más biztosítással járó jogviszonya nincs. Napi 2 órás munkaviszonyban kívánja ellátni ügyvezetői feladatait. Az öregségi nyugdíj megállapításakor nem jelent gondot, illetve adóhiányt, hogy csak napi 2 órás jogviszonya van az ügyvezetőnek, hisz a szolgálati járandóság nem minősül nyugdíjnak, így az ügyvezető nem lesz kiegészítő tevékenységű vállalkozó?

Külföldi munka szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Magyarországon szolgálati járadékos vagyok, más jövedelmem nincs, adóbevallást nem teszek. Jelenleg Ausztriában dolgozom, határozatlan idejű szerződéssel, társadalombiztosítást fizetek, biztosított vagyok. Ha külföldi jövedelmem az éves keretösszeget (a minimálbér 18-szorosa) eléri, a szolgálati járandóságot szüneteltetnem kell? Üdvözlettel: Csonka Zsolt

Kata szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a rendőrség sorállományából 25 év után kilépett személy, aki szolgálati járandóságot kap, a kata adózásában a teljes összegű adót, vagy a csökkentett összegűt kell, hogy megfizesse? A szolgálati járandóság ebben az esetben főállásnak minősül-e? Köszönettel: Lendvai Rolandné

Nyugdíjügy: a szolgálati járandóság és a külföldi misszióban kapott bér Cikk

Beleszámít-e a szolgálati járandóságban részesülők munkavégzésére meghatározott kereseti korlátba a külföldi misszióban végzett tevékenységből származó jövedelem? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Szolgálati járandóság Kérdés

Cikkben hasonlo kérdésem van. Grúziában, egy EU CSDP misszióban (EUMM Georgia) dolgozom munkaszerzödéssel (contracted) (nem tagállam által kiküldöttként, mint a legtöbb missziótag (seconded staff), akik odahaza rendőrök, katonák, stb. Magyarországon 2012 óta szolgálati járandóságban részesülök. Kérdésem, hogy a fizetésem alapján (nem napidíj), ha elérem a keresetkorlátot, kell-e kérnem a járandóság felfüggesztését? Van-e szja- és egyéb járulékfizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjnövelés: mikor lehet, mikor nem? Cikk

Szolgálati járandóságban részesülő személy jogviszonya után jár-e nyugdíjnövelés? Másként látja a bíróság, másként a Kúria.

Nyugdíjasként külföldön dolgozik? Figyeljen ezekre az előírásokra! Cikk

Elsősorban az ország nyugati határszélén gyakori, hogy a munkabíró nyugdíjasok átjárnak Ausztriába takarítani, kapálni, szüretelni. A korhatár alatti ellátásban részesülők így szerzett jövedelmét tavasz óta másként ítélik meg a nyugdíjbiztosító szervek, mint korábban.

Szolgálati járandóság Kérdés

Kedves Széles Imre! Az általunk feltett kérdésben a nyugdíjbiztosítótól is kértünk állásfoglalást. Az alábbiakat válaszolták nekünk: - A keresetplafon, azaz éves szinten a minimálbér 18-szorosát jelentő jövedelemkorlát a külföldi munkavállalásból, illetve a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelemre, továbbá az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre is kiterjed. Külföldi munkavállalás esetén az EGT-államban, biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelem forintra átszámított értékét, míg az egyéni vállalkozó tevékenység esetén a "nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelmet" kell figyelembe venni a keresetkorlát szempontjából. Az én értelmezésemben a nyugdíjbiztosító álláspontja szerint, a külföldi jövedelem is beszámít a keresetkorlátba.

Szolgálati járandóság kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! A szolgálati járandóság kereseti korlátjának számításánál figyelembe kell-e venni az EU-s tagállamban (Németország) adózó jövedelmet? Köszönettel: Tünde

Külföldi munkavégzés szolgálati járandóság mellett Kérdés

Afganisztáni NATO bázison dolgozom egy külföldi (kanadai) céggel kötött munkaszerződés keretében. A kapott netto fizetésem (évi 40 000 euró) után adót, járulékot Magyarországon nem fizetek. Odahaza 2012. január elseje óta a szolgálati nyugdijam helyébe lépő szolgálati járandóságot kapok. A kérdésem az, hogy esetemben hogyan kell értelmezni az erre vonatkozó kereseti korlátot, azaz a 1997. évi LXXXI. törvény [Tny.] 83/B § (1) és (2) bekezdését? Magyarul kellene-e kérnem vagy sem a szolgálati járandóság szüneteltetését? A választ előre is köszönöm.

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Nyugdíj helyett csökkentett járandóság Cikk

A szolgálati nyugdíj helyébe lépő járandóság bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása volt – állítja a strasbourgi bírósághoz írott válaszában a kormány. Ezt megelőzően a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) mintegy 1300 tagja a szolgálati nyugdíj járandósággá minősítése, illetve annak 16 százalékos személyi jövedelemadóval történt csökkentése miatt beadványt terjesztett be az Emberi Jogok Európai Bíróságához - írja a nol.hu.

Szolgálati járandóság Kérdés

Családi gazdaság tagja részére szolgálati járandóságot folyósítanak (volt rendőri szolgálat), e járandóság folyósításánál figyelembe kell-e venni a családi gazdaságból ráeső bevételt, van-e keresőtevékenységi értékhatár? Maga után, mint mezőgazdasági őstermelő, 8 millió Ft alatti, fizeti a bevétel 20 %-a után a 10+4 százalékot.

Szolgálati járandóság: mikor kell szüneteltetni és mikor nem lehet csökkenteni? Cikk

A szolgálati járandóság nem nyugellátás, ezért 2012. január 1-jétől a foglalkoztatott nem minősül nyugdíjasnak, az egyéni vállalkozás tagja pedig nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozónak. A szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadó mértékével (16 százalék) csökkentett összegben kell folyósítani, ami azonban nem lehet alacsonyabb a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százalékánál, ha a jogosultnak 2011 decemberére járó szolgálati nyugdíj havi összege ezt az összeget meghaladta. Mit kell még tudni a szolgálati járandóságról? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close