59 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Nyugdíjasként külföldön dolgozik? Figyeljen ezekre az előírásokra! Cikk

Elsősorban az ország nyugati határszélén gyakori, hogy a munkabíró nyugdíjasok átjárnak Ausztriába takarítani, kapálni, szüretelni. A korhatár alatti ellátásban részesülők így szerzett jövedelmét tavasz óta másként ítélik meg a nyugdíjbiztosító szervek, mint korábban.

Szolgálati járandóság Kérdés

Kedves Széles Imre! Az általunk feltett kérdésben a nyugdíjbiztosítótól is kértünk állásfoglalást. Az alábbiakat válaszolták nekünk: - A keresetplafon, azaz éves szinten a minimálbér 18-szorosát jelentő jövedelemkorlát a külföldi munkavállalásból, illetve a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelemre, továbbá az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre is kiterjed. Külföldi munkavállalás esetén az EGT-államban, biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelem forintra átszámított értékét, míg az egyéni vállalkozó tevékenység esetén a "nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelmet" kell figyelembe venni a keresetkorlát szempontjából. Az én értelmezésemben a nyugdíjbiztosító álláspontja szerint, a külföldi jövedelem is beszámít a keresetkorlátba.

Szolgálati járandóság kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! A szolgálati járandóság kereseti korlátjának számításánál figyelembe kell-e venni az EU-s tagállamban (Németország) adózó jövedelmet? Köszönettel: Tünde

Külföldi munkavégzés szolgálati járandóság mellett Kérdés

Afganisztáni NATO bázison dolgozom egy külföldi (kanadai) céggel kötött munkaszerződés keretében. A kapott netto fizetésem (évi 40 000 euró) után adót, járulékot Magyarországon nem fizetek. Odahaza 2012. január elseje óta a szolgálati nyugdijam helyébe lépő szolgálati járandóságot kapok. A kérdésem az, hogy esetemben hogyan kell értelmezni az erre vonatkozó kereseti korlátot, azaz a 1997. évi LXXXI. törvény [Tny.] 83/B § (1) és (2) bekezdését? Magyarul kellene-e kérnem vagy sem a szolgálati járandóság szüneteltetését? A választ előre is köszönöm.

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Nyugdíj helyett csökkentett járandóság Cikk

A szolgálati nyugdíj helyébe lépő járandóság bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása volt – állítja a strasbourgi bírósághoz írott válaszában a kormány. Ezt megelőzően a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) mintegy 1300 tagja a szolgálati nyugdíj járandósággá minősítése, illetve annak 16 százalékos személyi jövedelemadóval történt csökkentése miatt beadványt terjesztett be az Emberi Jogok Európai Bíróságához - írja a nol.hu.

Szolgálati járandóság Kérdés

Családi gazdaság tagja részére szolgálati járandóságot folyósítanak (volt rendőri szolgálat), e járandóság folyósításánál figyelembe kell-e venni a családi gazdaságból ráeső bevételt, van-e keresőtevékenységi értékhatár? Maga után, mint mezőgazdasági őstermelő, 8 millió Ft alatti, fizeti a bevétel 20 %-a után a 10+4 százalékot.

Szolgálati járandóság: mikor kell szüneteltetni és mikor nem lehet csökkenteni? Cikk

A szolgálati járandóság nem nyugellátás, ezért 2012. január 1-jétől a foglalkoztatott nem minősül nyugdíjasnak, az egyéni vállalkozás tagja pedig nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozónak. A szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadó mértékével (16 százalék) csökkentett összegben kell folyósítani, ami azonban nem lehet alacsonyabb a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százalékánál, ha a jogosultnak 2011 decemberére járó szolgálati nyugdíj havi összege ezt az összeget meghaladta. Mit kell még tudni a szolgálati járandóságról? Összefoglaltuk.

Szolgálati járandóság: mire lesz elég? Cikk

A szolgálati járandóságban részesülőket érintő, adókedvezmények igénybevételével kapcsolatos bizonytalanságok a jelek szerint elérték az illetékes tárcát is - legalábbis e kérdések tisztázására szakmai álláspontot adott ki a Honvédelmi Minisztérium.

Kata és a szolgálati járandóság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóságban részesülő egyéni vállalkozó esetében a járandóság melletti jövedelem nem érheti el a minimálbér 18 szorosát( Tb. tv.),mert,akkor elveszti a szolgálati járandóságát. Kata hatálya alá történő bejelentkezése esetén (éves bevétele alatta marad a 6 millió forintnak) ez utóbbi feltétel nem érvényesülhet, mert a főállású kisadózó 81.300.-Ft ellátási alap után fizeti a járulékot. A 2012. évi CXLVII.tv10.§(3) bekezdése alapján a kisadózó jövedelmének a "megszerzett bevételéről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka"minősül jövedelemnek. Mit tekinthetünk a szolgálati járandóságben részesülőnél jövedelemnek?

Szolgálati járandóság Kérdés

T.Szakértő! A kérdésem a következő lenne: 2008. január 1-ét megelőző időponttól szolgálati nyugdíjban részesülő személy keresete estében csak a 2012. június 30 után szerzett keresetet kell figyelembe venni az éves keretösszegnél. Konkrétan a dolgozó munkabére havi 225.000,- Ft. Éves szinten ez meghaladja a keretösszeget, viszont ha csak a június 30 után szerzett jövedelmet kell figyelembe venni akkor az 1.350.000,- Ft belefér az éves keretösszegbe és nem kell lemondani a szolgálati járandóságáról.

Korhatár előtti ellátás: milyen feltételekkel lehet majd dolgozni? Szakértői Kommentár

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a jövőben - korhatár előtti ellátásban részesülők esetében - miként lehet majd keresőtevélenységet folytatni.

Szolgálati járandóság: kinek jár, kinél szüneteltethetik? Szakértői Kommentár

Ki jogosult szolgálati járandóságra, mi alapján, s hogyan állapítják majd meg? Kérdés az is, hogy folyósítják vagy szüneteltetik azt öregségi nyugdíjként?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close