671 találat a(z) szabadság cimkére

Szabadság Kérdés

Így oszthatja be dolgozói munkaidejét, hogy mindenki jól járjon! Cikk

Hogyan lehet több ezer, különböző családi helyzetben lévő vagy speciális igényekkel rendelkező ember munkabeosztását, pihenő- és szabadidejét a munkáltató és munkavállaló számára is kielégítő módon kezelni, úgy, hogy a munkajogi előírások se sérüljenek? Viszonylag sok munkavállalót alkalmazó cégeket kérdeztünk, ők hogyan boldogulnak, és mekkora segítséget jelentenek a meglévő időtervező, -beosztó alkalmazások.

Munkavállaló nyugdíjba vonulása Kérdés

Gyes lejárta vészhelyzet megszűnése után Kérdés

Szabadság munkaidőkeretben Kérdés

Szabadság munkaidőkeretben Kérdés

Munkába visszatérő kismama szabadsága Kérdés

Munkába visszatérő kismama szabadságának kiszámítása – íme egy példa Cikk

A legtöbb munkába visszatérő kismama előre számol, hány nap szabadsággal rendelkezik visszatéréskor, mennyi nappal tud kalkulálni a gyermeke bölcsődébe, óvodába történő beszoktatásához, vagy éppen munkaviszony-megszűnés esetén hány napot kell a munkáltatónak kifizetnie számára. Ehhez nézzük meg a legfontosabb idevonatkozó jogszabályokat az Mt. alá tartozó munkavállalók esetében, illetve nézzünk erre egy számolási példát is!

Szabadság igazolt nem fizetett távollétkor Kérdés

Fizetés nélküli szabadságról visszatérés: mit tehet és mit nem a munkáltató? Cikk

Gyakori probléma, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását, illetve megszűnését követően a kismamát, kispapát nem várják vissza a munkahelyére. Mindez fokozottan érvényesül a veszélyhelyzet tartama alatt. Nem egyedi eset, hogy a munkáltató már az első munkanapon kezdeményezi az alapbér mértékének csökkentését vagy felkínálja a fizetés nélküli szabadság további igénybevételének lehetőségét. Hogyan kell eljárni ezek visszautasítása esetén? Figyelembe kell-e venni az esetleges bérfejlesztést a szabadság kiadásának tartama alatt? Sok további kérdés merülhet fel, azzal együtt, hogy egyébként a munkáltatóknak mindeközben számos rendelkezés betartására kell ügyelniük.

Szabadság Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló munkajogi helyzete koronavírus idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas munkavállalóink a koronavírusra tekintettel nem kívánnak dolgozni, és a cég sem tud munkát biztosítani jelenleg. A tevékenység otthon nem végezhető gyártási folyamat. A munkavállalók kimerítették az éves szabadságkeretet. A munkaviszony átmeneti megszüntetéséhez nem járulnak hozzá. Milyen munkajogi megoldást tudna javasolni? Köszönettel!

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk egy héten 2 nap fizetés nélküli szabadságot igényel iskolás gyermeke miatt. Van még rendes szabadsága, de mivel nem tudni, meddig lesz ez az állapot, nem szeretné az éves szabadságát kimeríteni. Az egyik kérdésem arra vonatkozik, hogy mivel van munkabére, így nem kell fizetnie egészségügyi szolgáltatási járulékot pluszban, illetve a bérprogramon csökkenti az éves rendes szabadságát korrekció címén. Április hóban eddig 7 nap fizetetlen szabadságot kért, és a program -1 napot korrigált az éves szabadságából. Várom szíves válaszukat:

Munkabér munkaidőkeretben dolgozó fizetés nélküli szabadsága esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásunk a forgalom teljes visszaesése miatt március végén az üzletét átmenetileg bezárta. Van olyan eladó munkakörű munkavállalónk, aki már szóban előre jelezte, hogy fél a koronavírustól és nem szeretne munkába állni. Emiatt április első felére pihenőidő lett neki beosztva. 04.22-én újra nyitottuk az üzletet, ezt megelőzően elkészítettük és közöltük a beosztást. Munkavállalónk e-mailen jelezte, hogy 04.22-től fizetés nélküli szabadságot kér. Egyhavi munkaidőkeretet alkalmazunk, 04.01-től átmenetileg napi 1 órás munkaszerződéssel, havibéres (nem órabéres) bérfizetéssel. Kérdésem az lenne, hogy van e a munkáltatónak bérfizetési kötelezettsége így, hogy 04.01-04.21-ig pihenőidő, majd 04.22-04.30-ig a teljes keretnek megfelelő 20 óra munkaidő lett beosztva, amire a munkavállaló fizetés nélkülit kért, a hónapban egy napot sem dolgozik? Helyes-e, hogy a fizetés nélküli szabadságot nem 04.01-től, csak 04.22-től kérte? Válaszukat és munkájukat előre is köszönöm!

Gyeden lévő munkavállaló visszatérése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyeden lévő alkalmazott anyuka a fizetés nélküli szabadságát meg akarja szüntetni, ismét gyermeket vár, és ki akarja venni a szabadságát, utána pedig táppénzre akar menni szülésig. A gyedre 2021. augusztus 12-éig jogosult. A mostani koronavírus-járvány miatti helyzetben kötelesek vagyunk-e a gyeden lévő kismamát visszavenni, hogy szabadságát kivegye és utána táppénzre menjen a szülés napjáig, mivel mint minden munkáltató, mi is azon dolgozunk, hogy az aktív munkaerőt ne kelljen elküldeni és béreket tudjunk fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs