868 találat a(z) pénztárgép cimkére

PTGSZLAH Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk áprilistól 9604-es TEÁOR alá tartozó fizikai közérzetet javító szolgáltatást vett fel a tevékenységi körei közé, ami pénztárgépköteles tevékenység. Ügyfelünk nem akar pénztárgépet üzemeltetni. A kérdésem az, hogy elég annyi, hogy havonta küldi a PTGSZLAH-ot a NAV felé, vagy kell valamilyen mentességi kérelmet beadni? Mi a pontos menete ennek? Köszönjük!

Étteremben a vendég euróval fizet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalásukat szeretném kérni az alábbi esetre vonatkozóan. Egy étteremben elfogadnak eurót is fizetéskor. A pénztárgépbe a pénztáros beüti az euróösszeget, a pénztárjelentésen megjelenik az euróösszeg a részletező adatoknál (hasonlóan az utalványokhoz). A pénztárjelentés végén azonban csak forintban látszik a napi forgalom, a pénztárgép ugyanis egy adott árfolyamon (például 280 Ft/euró) átváltja az eurót forintra. Kérdéseim: – Külön kellene forintos és valutás pénztárat vezetni? Vagy van olyan pénztárgép, ami képes külön forintos és külön eurós pénztárjelentést nyomtatni? Egy esetleges pénztárrovancsnál nem jelent gondot, ha a pénztárjelentésen forintban látszik a záró egyenleg, a pénztárgépben pedig euró és forint is van? – Az eurós bevételek fizetendő áfáját MNB-árfolyamon kell megfizetni, itt azonban azon az árfolyamon fizetik meg az áfát, amin a pénztárgép átváltja. Az árfolyamkülönbözetre meg kell fizetni az áfát? – Hogyan kellene ezt kezelni a gyakorlatban? Válaszát előre is köszönöm.

Kereskedelmi tevékenység minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénztárgépköteles tevékenység 96.04 keretében, egy egyéni vállalkozó, a szolgáltatási árba illetve a bérlet árakba beépítve adna vizet, üdítőt vagy protein szeletet. Ezekről számlát állítunk ki minden esetben pénztárgép használata helyett. Ezt a tevékenységet az egyéni vállalkozó telephelyén végezné, tehát véleményem szerint ez nem minősül üzletben végzett kereskedelmi tevékenységnek, mivel nem az áru értékesítése a fő tevékenysége az egyéni vállalkozónak, hanem a 96.04-es szolgáltatás. Kérem, szíves véleményét ezzel kapcsolatban. Valamint, hogy van-e más bejelentési kötelezettség a kiegészítő termékekkel kapcsolatosan a hatóságok felé? Köszönöm

Catering szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben szeretném a segítségét kérni: Egy cég catering szolgáltatást végez. Vagyis eseményekre, rendezvényekre szállít ételt és italt. A szolgáltatást interneten és telefonon keresztül lehet megrendelni, majd a megrendelt ételt, italt a cég kiszállítja a megrendelő által megjelölt helyszínre. Ebben az esetben a tevékenységi körnek melyik tevékenység felel meg leginkább? Az Internetes, csomagküldő kiskereskedelem (TEÁOR 4791), az Egyéb postai, futárpostai tevékenység (5320) vagy a Rendezvényi étkezés (5621)? Kell-e a cégnek online pénztárgépet használnia a fenti tevékenységhez? Ha nem szeretne pénztárgépet használni, akkor üzemeltethet-e bankterminált a kártyás fizetések elfogadásához? Segítségét előre is köszönöm!

Pénztárgép – internetes kiskereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó internetes kiskereskedelemmel foglalkozik, 4791-es TEÁOR-, 479102 szakmakóddal. Üzlethelyisége nincs, ezáltal pénztárgépet nem üzemeltet. Az értékesítésről magánszemélynek kiállított készpénzes számlákat kell-e jelenteni a PTGSZLAH nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Nyomda számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Szeretném megkérdezni, hogy nyomdának kell-e pénztárgépet használnia? Tevékenysége 1812 Nyomás (kivéve: Napilap) 1814 Könyvkötés, kapcsolódó szolgáltatás. Természetesen magánszemélyek is rendelnek nyomtatványokat, például névjegykártyát, könyvkötést. A vállalkozás mindenkinek számlát állít ki. Ebben az esetben a magánszemélynek kiállított számláról kell-e PTGSZLAA adatlapot beadni a NAV felé?

Pénztárgép-használati kötelezettség számlával teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként 552006 – Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozom. Ilyen esetben kötelező pénztárgépet használnom? Ha igen, akkor a bizonylatkibocsátási kötelezettségemet számlával teljesíthetem-e? A kibocsátott számlákat a hónapot követő 15. napjáig a PTGSZLAH nyomtatványon kell NAV felé beküldeni? Előre is köszönöm válaszát.

Adótraffipax: ezeket az adózókat ellenőrzik fokozottan a revizorok Cikk

Kertészetek, zöldség-, gyümölcskereskedők, épületgépészeti, számítástechnikai boltok fokozott ellenőrzését tervezi ezen a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják a revizorok.

Fizető vendéglátás, bérbeadás Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy számlázással és adózással kapcsolatos kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adva van egy ingatlan, ami házastársak 50-50 százalékban tulajdonolnak. Fizető vendéglátó tevékenységre a férj kiváltotta az engedélyt. Szeretnék megosztani ezt a bevételt. Kérdés: Ha a férj bocsájtja ki a számlát, mivel neki van rá engedélye, akkor a feleség minek alapján tudja a bevételét érvényesíteni? Lehetséges, hogy egy ingatlanra két fizető vendéglátó engedélyt adjanak ki? Nyáron az ingatlant fizető vendéglátóként érvényesítik. Télen diákoknak adják ki. Ebből az elgondolásból a feleség kiváltotta a bérbeadásra vonatkozó adószámot és ezen tevékenységről ő bocsájt ki számlát. A fizető vendéglátó tevékenységnél az alanyi adómentességet választották. A férjnek főállású katás vállalkozása van, ahol szintén alanyi adómentes. Az áfa küszöbérték figyelembe vételénél milyen összeget kell figyelni? Katás vállalkozás bevétele+fizetővendéglátás teljes összegének bevétele+bérbeadás bevétele? Vagy katás vállalkozás bevétele+fizető vendéglátás megosztott része+bérbeadás megosztott része? A fizető vendéglátó tevékenység bevétele történik átutalással, kártyafizetéssel, készpénzzel. Pénztárgépre kötelezett a fizető vendéglátó tevékenység. Ezzel kapcsolatos kérdés PTGSZLAH adatszolgáltató lapon kell-e jelenteni az átutalásos meg kártyás fizetésekkel teljesített bevételeket? Vagy csak a készpénzben átvett bevételeket kell tartalmaznia az adatszolgáltatásnak?

Író számlakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem egyéni vállalkozóként dolgozó író. Szeretné saját könyveit forgalmazni egyrészt a weboldalán keresztül, másrészt különböző író-olvasó találkozókon. Ehhez keresek TEÁOR számot. A webes értékesítés rendben van (4791), ott minden ügyfele számlát kap és egyébként sem pénztárgép-köteles, ha jól tudom. A problémám a másikkal van. Ha a 4761-et veszem fel (könyv kiskereskedelem) az pénztárgép-köteles és nem is üzletben árulja. A piaci kiskereskedelem (4789) változó helyszínen nem pénztárgépköteles, de mennyire fedi le a közterület fogalmát egy könyvtár, iskola vagy akár piaci alapon működő kávézó, ahol egy-egy rendezvény keretében meg lehetne vásárolni a könyveit? Köszönettel: Emília

Kész a NAV 2019. évi ellenőrzési terve, itt vannak a részletek Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évre vonatkozó ellenőrzési tervét, s megjelölte a jogkövetést segítő eljárások fő téma- és célcsoportjait. Kiemelt feladat 2019-ben, a 2018. július 1-jén bevezetett onlineszámlarendszer adatszolgáltatási kötelezettségének ellenőrzése.

Pénztárgépszalag könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy húsboltban eladáskor fizetnek készpénzzel, utalvánnyal és bankkártyával. Hogyan kontírozom a bankkártyást és az utalványt? A pénztárgépszalagon leolvasható, hogy mennyi a bankkártyás fizetés és az utalvánnyal való fizetés.

Garancia kérdése vásárlási utalvány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_16_Vasarlasi_utalvanyok_ertekesitese_wlq kérdéshez szeretném még a következő garanciával kapcsolatos kérdést feltenni: Amikor a vásárló az utalványt beváltja, akkor nem születik "pénztárgép nyugta". Elegendő lesz-e a garancia érvényesítéséhez a garancialevél, és azon az utalványbeváltás dátumának feltüntetése – eddig a pénztárgépnyugta a tényleges vásárláskor született meg, ez is igazolta a vásárlás dátumát.

Használt kerékpár beszerzése külföldről, EU-s adószámmal rendelkező cégtől Kérdés

Külföldről, EU-s adószámmal rendelkező cégtől vásároltunk használt kerékpárt, amiről áfás külföldi számlát kaptunk. A kerékpárt különbözeti adózás szerint szeretnénk eladni, lehetőségünk van-e erre, és ha ezeket az értékesítéseket nem ütjük be a pénztárgépbe, hanem számlával értékesítjük, akkor helyesen járunk el? Be kell-e jelentenünk a NAV felé ezt a különbözeti áfa szerinti adózást? Válaszukat előre is köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás: abc az áfához és az ifához Cikk

A különféle szálláshely-szolgáltatásokkal összefüggésben felmerülő adókötelezettségeket jellemzően nem egységes kritériumrendszer mentén szabályozták a jogalkotók. Ezért a – gyakran félrevezető leegyszerűsítéseken alapuló – automatizmusok kialakítása helyett célszerű áttekinteni az egyes adónemekre vonatkozó konkrét szabályokat, illetve az azok által alapul vett mögöttes joganyagot. Cikkünkben az általános forgalmi adóval, illetve az idegenforgalmi adóval, valamint a pénztárgéppel történő nyugtaadás kötelezettségével érintett adóalanyi, -tárgyi kör közötti különbségekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1