hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Piaci kiskereskedelem: nyugta vagy számla?

  • adozona.hu
1

Kell-e pénztárgépet használnia, van-e adatszolgáltatási kötelezettsége a piacon értékesítő egyéni vállalkozónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Dekorációs termék értékesítéséhez egyéni vállalkozóként megfelelő-e a 3299-es TEÁOR-kód alkalmazása, illetve felvétele a tevékenységi körök közé? A vállalkozó piacon szeretné értékesíteni a termékeket, és ehhez kézi nyugtát bocsátana ki. Úgy tudjuk, hogy ezt megteheti (nem kell pénztárgépet használnia). Helytálló ez az információ? Milyen értékhatárig lehetséges ez? Mire kell odafigyelni ezzel kapcsolatban? Van-e a nyugtákkal kapcsolatosan adatszolgáltatási kötelezettsége?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vonatkozó NAV-tájékoztató (“Ki kötelezett pénztárgéppel, taxaméterrel teljesíteni a nyugtaadási kötelezettséget”) a kiskereskedelmi tevékenység kapcsán a TEÁOR 47 Kiskereskedelem fogalmát az alábbiak szerint értelmezi, és kimondja, hogy a piaci kitelepülés nem keletkeztet pénztárgép-kötelezettséget:

"Ezek az alágazatok az eladott áruk fajtái szerint még tovább bonthatók. A nem bolti kiskereskedelmet az értékesítés módjának megfelelően soroljuk be a piaci kiskereskedelem (47.8 – ami nem tartozik a kötelezetti körbe) vagy az egyéb nem bolti kiskereskedelem tevékenységbe […] Ezen ágazatban az értékesített áruk köre érthető okokból az úgynevezett fogyasztási javakra korlátozódik. […] Idetartozhatnak olyan kereskedelmi egységek, amelyek széles közönségnek értékesítenek, gyakran minta után, olyan termékeket, mint például írógépek, papíráru, festék, faáru, amelyek nem kizárólag személyes vagy háztartási célt szolgálnak."

Hamarosan lejár a türelmi időszak!
2020. július 1-jén lépett hatályba az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. A NAV meghatározott feltételek fennállásakor 2020. szeptember 30-áig még nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany kötelezettségeit nem vagy nem megfelelően teljesíti.
Vásárolja meg az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvételét most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron!

A nyugtaadás helyett számlát kell kibocsátani az áfatörvény 159. § (2) bekezdése szerint, ha az adóalany

a) részére egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy előleget fizet,

b) részére az a) pont alá nem tartozó személy, szervezet előleget fizet, és

ba) az előleg összege eléri vagy meghaladja a 900 000 forintnak megfelelő pénzösszeget, illetőleg

bb) egyéb, a ba) alpont alá nem tartozó esetekben pedig kéri a számla kibocsátását”.

A nyugtaadással kapcsolatban nincs speciális adatszolgáltatási kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló válasz.

"kimondja, hogy a paici kitelepülés" részben elírás van.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs