180 találat a(z) osztalékfizetés cimkére

Osztalékfizetés – mérlegbeszámoló elfogadása nélkül – eredménytartalék terhére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016-os adózott eredmény terhére osztalékfizetést határozott el a 2017-es évben. 2017 decemberében meg is történt az osztalék kifizetése, de az eredetileg jóváhagyott összeget többszörösen meghaladó mértékben. A tulajdonosok a kifizetés fedezeteként az eredménytartalékban felhalmozott vagyont jelölték meg. Helyes és jogszerű-e ez az eljárás, még akkor is ha a tulajdonosok a kifizetést megelőzően taggyűlési határozatban jóváhagyták azt? Köszönettel.

Osztalékfizetés vagy pótbefizetés visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2010-ben alapított kft. 5 éven keresztül veszteséges volt, így osztalékfizetés 5 évig szóba sem kerülhetett. A 2016-os volt az első nyereséges éve, azonban osztalékot még ekkor sem tudott fizetni, mivel a negatív eredménytartaléka elnyelte a teljes adózott eredményét. A 2017. évet szintén nyereséggel zárta, ebből viszont már lehetne osztalékot fizetni, mivel a negatív eredménytartalék jóval kisebb, mint az adózott nyereség. A korábbi évekből viszont jelentős összegű tulajdonosi pótbefizetés található a lekötött tartalékban. Kérdésem az, hogy az adózott nyereségnek a negatív eredménytartalék ellentételezése után fennmaradó részét ki lehet-e fizetni osztalékként, vagy a tulajdonosok kötelesek olyan határozatot hozni, hogy ezt az összeget a pótbefizetés visszafizetésére fordítják? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalékfizetés anyavállalat részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. 100 százalékos tulajdonosa egy brit-Virgin-szigeteki székhelyű cég. A magyar kft. osztalékot fizetne a tulajdonos részére. Kell-e bármilyen forrásadót levonnia a magyar kft.-nek? Köszönöm válaszát előre is!

Osztalékbevallás német magánszemély esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk októberben osztalékot fizetett ki a német illetőségű magánszemély tulajdonos részére, aki magyar adóazonosító számmal rendelkezik. Az szja 15%-kal levonásra került, az eho-t nem kellett levonni. Kérdésem: a 1708-as bevallásban hol kell szerepeltetni, illetve milyen adatszolgáltatási kötelezettsége kapcsolódik hozzá? A választ előre is köszönöm.

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság üzletrésze értékesítésre került. Mi a teendő a korábbi tulajdonos nevére jóváhagyott, de még ki nem fizetett osztalékkal? Az új (a tagjegyzékben korábban nem szereplő) tulajdonos részére lehet osztalék jogcímen számfejteni a kifizetést, ha az üzletrésszel együtt az osztalékkövetelést is megvásárolta (viszont az osztalék jóváhagyásakor a tagjegyzékben nem szerepelt)? Esetleg a korábbi tulajdonos adózik osztalék formájában a követelés értékesítésekor önadózással, és az új tulajdonos nem adózik a kifizetéskor?

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016-os évtől változó osztalékkifizetéssel kapcsolatban szíveskedjen tájékoztatást adni, kitérve a döntés időpontjára, a dokumentálásra és egyéb kifizetési feltételekre. Köszönettel várom válaszát.

Közzétett beszámoló javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. esetében a 2016. évi beszámoló közzétételénél téves tartalmú határozat került beküldésre az osztalékdöntésről. Az elfogadott 40 millió forintos döntés helyett "adózott eredmény terhére osztalék nem kerül jóváhagyásra" határozat lett feltöltve. Van lehetőség a közzétett beszámoló javítására, hogy 2017-ben osztalék és osztalékelőleg kerüljön kifizetésre? Válaszát előre is köszönöm! Surányi Éva

Osztalékfizetés nem magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 50-50% tulajdonos egy magánszemély és egy kft. Hogyan fizet osztalékot az adott kft. a tulajdonosi körben szereplő kft.-nek? Kinek számfejti? Adóelőleg-levonás stb. érdekelne.. Köszönöm!

Egyéb jövedelem eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016. évi beszámoló elfogadásakor osztalékfizetésről döntött, amit áprilisban ki is fizet. Az osztalékkifizetés alapján a 450 ezres ehofizetési felső határt ki is meríti. Részleges visszavásárlásra került emellett egy úgynevezett Unit linked biztosításból egy bizonyos összeg, amit kifizet a dolgozóinak szintén áprilisban. Ez az összeg egyéb jövedelemként kerül kifizetésre, mely után 15% szja és 22% ehofizetési kötelezettség terheli a dolgozót. Kérdésem az, hogy ha már kimerítette a 450 ezres felső határt, akkor lehetséges-e hogy a biztosítási díj után ne fizessen ehot? Várom szíves mielőbbi válaszukat, hogy az áprilisi bérszámfejtést helyesen készíthessem el. Köszönettel.

Osztalékfizetés természetben (részesedéssel) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemély tagjának osztalékfizetést szavaz meg, amelyet a cég tulajdonában lévő részesedéssel fizet ki az alábbi adatok szerint: – bruttó osztalék: 1500 eft – részesedés könyv szerinti értéke (ez megegyezik a piaci értékkel): 10 000 eft A következő kérdések merültek fel az ügylettel kapcsolatosan: 1. Az osztalék és a részesedés értéke közötti különbözet jövedelmet képez-e a magánszemélynél? Ha igen, az milyen típusú jövedelem: osztalékból származó vagy egyéb jövedelem? 2. Hogyan kell az adót és a járulékot érvényesíteni a magánszeméllyel szemben, figyelembe véve, hogy természetben kapja az osztalékot? 3. Ha magánszemély a különbözet után adózik, akkor keletkezik-e a társaságnál valamilyen címen adóalap-növelő tétel? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Taggyűlési jegyzőkönyv és az osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016-os évről készült taggyűlési jegyzőkönyvben nem tudjuk, hogy a 2016. évre vonatkozó osztalék összegének szerepelnie kell-e, ha az csak 2017-ben lesz kifizetve. Gondolok itt arra, hogy az ügyvezetés elhatározza, osztalékot vesz fel, de a kifizetés 2017-ben történik, és az eredetileg elhatározott osztalék összege változik, például nincs annyi pénze a cégnek. Tehát kötelező elemként kell-e szerepelni az összegnek, vagy elég annyi, hogy a társaság elhatározza, osztalékot fizet tagjai számára? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Osztalékfizetésről döntés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben melyik jogszabályhely határozza meg, hogy a kft. taggyűlése milyen időpontban dönthet osztalékfizetésről? Csak az előző évi beszámoló elfogadásakor? vagy a beszámoló elfogadását követően bármelyik napon a tárgyév június 30-áig (hathónapos közbenső mérlegre vonatkozó szabály)? Vagy már a beszámoló elfogadása előtt is a korábban elfogadott, hat hónapnál nem régebbi közbenső, illetve az év végi beszámolóban kimutatott eredménytartalék mértékéig?

Katás bt. osztalékkifizetés Kérdés

Bt. beltagja katás vállalkozó. Ha a társasági szerződést úgy módosítjuk, hogy ne a tulajdoni hányad arányában történjen az osztalékkifizetés, hanem a tagok taggyűlési határozattal határozzák meg azt, akkor lehetséges-e, hogy csak a személyesen közreműködő beltag részesedjen az osztalékból, vagy a kültagnak is mindenképpen kell kapnia osztalékot? Mennyi az a minimális rész, amit kötelező megadni a kültagnak?

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az volna ha egy bt. eldönti, mennyi összeget kíván osztalék címén kifizetni és ebből egy tag nem kéri az övét, akkor erre van lehetősége? Nyilatkoznia kell írásban, hogy nem veszik ki a részét? Ezt el kell különítenem a főkönyviben és ott tartanom későbbi évekre, ha majd mégis kérné és max.5 évig tarthatom ott? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel:Szeleczkei Lászlóné

Osztalékos cikk Kérdés

Kedves Adózóna! Bejó Ági cikkében az szerintem tévedés, hogy ki kell várni az egy évet az osztalék továbbfizetéssel. Hiszen van egy speckó szabály a számviteli törvényben [39. § (3a)], amely alapján már figyelembe lehet venni a határozat meghozataláig járó osztalékot is. Ezt mindenképpen javítani kellene. Üdv.: Nagy Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs