hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés a kisvállalati adó hatálya alatt

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikksorozatunk első részében a kivás cégtől belföldi magánszemélynek fizetett osztalékkal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze, míg a második részben példákat mutatunk be a kisvállalati adó hatálya alatt történő osztalékfizetéssel kapcsolatban felmerülő kérdések tisztázására.

Az őszi adócsomag illeszkedik abba a szinte lassan már hosszú távú kurzusnak nevezhető folyamatba, amely a kisvállalati adózás adózók körében történő népszerűsítésére, kiszélesítésére irányul. Az adómérték évről évre történő csökkentése részben nyomon követi a szociális hozzájárulási adó százalékos arányának lépcsőzetes formában történő csökkentését, részben azonban annak tudható be, hogy kormányzati célkitűzés az, hogy a jogosult kisvállalkozások a kiva keretein belül biztosított egyszerűsített adózás szerint teljesítsék adókötelezettségüket. Azáltal pedig, hogy 2021. január 1-jétől a kisvállalati adóalanyiság választására jogosult bevételi értékhatár egymilliárd forintról hárommilliárd forintra nő (és ezzel párhuzamosan megduplázódik a kilépési értékhatár is hárommilliárdról hatmilliárd forintra), szintén bővül azon adóalanyok köre, amelyek számára megfontolandó lehet a kiva választása.

Amennyiben bővebben tájékozódna a témában, olvassa el az Adózóna „Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva” és Két kérdés a katáról: áttérés a tao hatálya alá, illetve többes katás jogviszony megszüntetése cikkét!

Köztudomású, hogy a kiva legvonzóbb tulajdonsága a személyi jellegű kifizetések kedvező adóztatása a szociális hozzájárulási adó alternatívájaként. Azonban a belépést fontolgató vállalkozásoknak más egyéb körülményeket is mérlegelnie érdemes/szükséges az áttérést megelőzően. A mérlegelési szempontok között érdemes figyelembe venni azokat az előre látható gazdasági eseményeket, amelyekhez a kivában adóalap-korrekció tartozik. Ilyen például az osztalék megállapítása is.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja kivás cégtől belföldi magánszemélynek fizetett osztalékkal kapcsolatban milyen adó- és járulékfizetési terhek keletkeznek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink