• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
2

Utazásszervezés, jegyértékesítés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssal kapcsolatosan kérném szíves tájékoztatását. Egy alanyi adómentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bővíteni szeretné tevékenységi körét. Utazással kapcsolatos szolgáltatását szeretne végezni, ami azt foglalja magában, hogy magányszemélyektől az utazás, szállás, étkezés stb. szolgálatásért egy bizonyos pénzösszeget szed, átvételi elismervény alapján. Ebből az összegből fedezi az említett szolgáltatások összegét, és a beszedett összeg magában foglalja a saját jutalékát. A magánszemélyek felé nyilvántartással tételesen elszámol, illetve a szállás, utazás stb. költségekről a számla az egyéni vállalkozó nevére szólna. Helyes-e ez az eljárás, illetve az utasok részére kell-e számlát kiállítania, vagy elegendő a nyugta is? Hogyan bizonylatolja le szabályszerűen az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos bevételeket, mivel a beszedett összeg nem az ő bevétele, csak annak egy része marad nála. Egyáltalán helyes-e ez az alképzelés, vagy vannak egyéb szabályok erre a tevékenységre? Katás adózási mód szóba jöhet-e, vagy célszerűbb a tételes költségelszámolás választása? Kérném mielőbbi szíves válaszukat, mivel néhány napon belül el kell indítani ezt a tevékenységet. Kérem, hogy részletes leírást szíveskedjenk adni, hogy egy kezdő egyéni vállalkozó is megértse, akinek egyébként művelődésszervezői szakképesítése van, de most olyan tevékenységi körökre gondol, amihez nem szükséges szakképesítés, mivel idegenforgalmi képesítése nincsen.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close