hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 26-áig nyilatkozni kell a katás bevételekről – nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

  • Lepsényi Mária adószakértő

2024. február 26-áig kell nyilatkozniuk a kisadózó egyéni vállalkozóknak katás bevételeikről. Cikkünkben a nyilatkozattétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

A kisadózónak az adóévet követő év február 26-áig kell nyilatkoznia a NAV felé az adóévben megszerzett katás bevételéről. (Ha a kisadózói adóalanyiság év közben szűnt meg, a nyilatkozatot a megszűnést követő 30 napon belül kellett megtenni.)

A nyilatkozat a ’KATA-nyomtatványon teljesíthető. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül. A ’KATA nyilatkozat benyújtható az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban (ONYA) is (https://onya.nav.gov.hu).

A 40 százalékos mértékű különadó

A kisadózó egyéni vállalkozónak 40 százalékos különadót kell fizetnie a kisadózói bevételének a naptári évben elért összegéből a 18 millió forintos keretösszeget meghaladó része után, ha a tételes adót a naptári év minden hónapjára meg kellett fizetnie.

Ha a kisadózó egyéni vállalkozónak nem kellett a naptári év minden hónapjára megfizetnie a tételes adót, akkor a 40 százalékos különadót a kisadózói bevételének

  • a kisadózói adóalanyiság fennállásának a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapjai és
  • a 18 millió forintos keretösszeg egytizenketted része, vagyis 1,5 millió forint szorzatát meghaladó része

után kell fizetnie.

A katások 2023. évre vonatkozó bevallásairól szóló cikkünket itt olvashatja el!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy részletesen megismerhesse, a jogszabályi előírások alapján mi minősül a kisadózó egyéni vállalkozó bevételének és mi nem.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink