hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: állandó lakóhely/tartózkodási hely – mikor kell fizetni munkába járási költségtérítést?

  • adozona.hu

Munkavállaló albérletbe költözött, a tulajdonos nem egyezett bele a lakcímre történő bejelentkezéshez, így a tartózkodási helyről nincs hivatalos okirat. Korábbi lakcímére kapott költségtérítést a munkavállaló. Kell-e továbbra is adni a juttatást az állandó lakcím után, vagy elegendő-e, ha a dolgozik nyilatkozik arról, hogy megváltozott a tartózkodási helye, és már nem kéri a költségtérítést? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A munkába járásról szóló kormányrendeletben nincs olyan előírás, mely szerint a bejelentett lakóhelyet kellene figyelembe venni. A 7. paragrafus úgy szól, hogy „a munkavállaló a munkába járás címén járó utazási költségtérítés igénybevételével egyidejűleg nyilatkozik a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e”.

Ennek megfelelően a nyilatkozatban foglaltakat kell figyelembe venni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink