138 találat a(z) munkaerő-kölcsönzés cimkére

Munkaügyi ellenőrzés: itt biztosan lesz az idén Cikk

Milyen ágazatokban várhatóak 2015-ben összehangolt, célzott munkaügyi ellenőrzések, mire számíthatnak pontosan az érintett szektorokban működő cégek, és hogyan készülhetnek fel leghatékonyabban a várható vizsgálatokra? A Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalta.

Munkaerő-kölcsönzés faktoráltatott számlája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk fő tevékenysége munkaerő-kölcsönzés, amelyre 2015. 01. 01-től a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, azon ügyletekre, amelyek teljesítése 2015. 01. 01-jére, vagy azt követő időpontra esik. Számláinkat 30-60 napos fizetési határidővel állítjuk ki, illetve van olyan ezek között, amelyet faktoráltatunk is. 2014. 11. 27-én kelt, 2015. 01. 05-i teljesítési idejű és fizetési határidejű egyik számlánkat még nem a fordított adó szerint állítottuk ki. Ezt a számlánkat lefaktoráltattuk, 2014. 11. 28-án és 2014. 12. 10-én a faktoráló cég a számla bruttó értékének 85 százalékát megelőlegezte két részletben. A számla fennmaradó részét 2015. január 1. után írja jóvá a faktoráló cég a bankszámlánkon. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jártunk-e el, hogy áfás számlát állítottunk ki, mert a számla pénzügyi teljesítése 85 százalékban már 2014-ben megtörtént? Válaszukat előre is köszönöm!

Időszakos elszámolású ügyletek – fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoportunk munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozik, így 2015. 01. 01-től minket is érint az áfatörvény fordított adózásra vonatkozó rendelkezése. Azonban a legtöbb partnerünknél folyamatos teljesítéssel állítjuk ki a számlákat, tehát a december hónapban történt teljesítés a számlán úgy fog kinézni, hogy a számla kelte 01. 06., a fizetési határidő 01. 21., és ez a teljesítés dátuma is. Így viszont számomra nem egyértelmű, hogy a fordított adózás hogyan érinti ezt az elszámolást, hiszen maga a teljesítés még december hónapban történt, csak az időszakos elszámolás miatt ez a számlán másként látszik. Ilyen esetben hogyan kell kiállítani a számlát? Meg kell osztani a teljesítést? És ha igen, akkor milyen szabályok szerint? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Végh Bernadett

Munkaerő-kölcsönzés gyártásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mai cikkükkel kapcsolatban szeretném az alábbi kérdést feltenni Önöknek: az áfatörvény 142. § c bekezdés alapján az autóipari alkatrészt gyártó üzemben a kölcsönzött munkaerő alkalmazása is a fordított adózás alá esik (tehát az építőipari tevékenységtől teljesen független tevékenység esetében)? Köszönöm előre is!

Fordított adózás 2015-ben: átmeneti és részletszabályok Cikk

Ingatlanügyek, munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezet: összefoglaltuk, hogy 2015. január 1-jétől a fordított adózás kiterjesztése miatt milyen előírásokra kell figyelni.

Munkaerő-kölcsönzés áfája Kérdés

Kérdésem, hogy munkaerő-kölcsönzésről 2015 januárjában kiállított 2014. decemberi időszakra vonatkozó számla esetében már fordított áfásan kell-e kiállítani? 2015-re vonatkozóan azon bejövő szolgáltatások, melyeket ehhez a tevékenységhez veszünk igénybe, és nem alvállalkozói díjak, adózhatnak-e szintén fordítottan? Válaszukat köszönöm.

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkaerő-kölcsönző társaságtól vesz igénybe szolgáltatást. Érdeklődni szeretnék, hogy 2015. január 1-jétől ez a tevékenység is fordított áfás lesz-e? Ha igen, akkor a decemberi szolgáltatást, aminek a számláját januárban kell kiállítani januári teljesítéssel, már az új törvénynek megfelelően kell elkészíteni? Előre is köszönöm a választ!

Fordított áfa – munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk fő tevékenysége munkaerő-kölcsönzés (áfában pénzforgalmi elszámolású), amelyre 2015. 01. 01-től a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, azon ügyletekre, amelyek teljesítése 2015. 01. 01-jére, vagy azt követő időpontra esik. Számláinkat 60 napos fizetési határidővel állítjuk ki, így a 2014. 11. 03-án kelt számlákat még nem a fordított adó szerint állítottuk ki. Az új Áfa tv. 294. § (2) szerint, nem kell alkalmazni a fordított adót arra az esetre, ha a fizetendő adót 2015. 01. 01. előtt kell megállapítani. A fizetési határidő 2015. 01. 02., a pénzforgalmi elszámolás miatt, ha kifizetik idén a számlát, akkor helyesen van kiállítva. A kérdésem az lenne, hogy le kell-e sztornózni a számlát, ha nem fizetik ki idén, és ha igen, akkor december 31-én? Mivel a törvény nem tartalmaz átmeneti rendelkezést, hogyan lehet ezt helyesen megoldani? A számlákon fel kell tüntetni a pénzforgalmi és a fordított adó megnevezést is? Válaszukat előre is köszönöm!

Újabb változások az áfatörvényben: beint a kormány a norvégoknak? Cikk

Több felettébb érdekes módosításal szabhatja át az Országgyűlés az általános forgalmi adót érintő rendelkezéseket a 2015. évre szóló adótörvénycsomag keddi szavazásán. Cikkünkben a törvényalkotási bizottság által elkészített összegző javaslatban található, leginkább közérdeklődésre számot tartó áfatörvény-változásokból szemezgetünk.

Így adóztatható a kölcsönzött külföldi dolgozó. Példával Cikk

Egyre gyakoribb, hogy külföldit külföldi székhelyű gazdasági társaságok munkaerő-kölcsönzés keretében Magyarországon foglalkoztatnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót adott ki az ilyen esetekben követendő adóztatási szabályokról.

Munkaerő-kölcsönző, külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném olyan esetben, hogy ha egy magyarországi munkaerő-kölcsönző cég (mely rendelkezik németországi engedéllyel) vinne ki saját állományában lévő, Magyarországon lejelentett munkavállalókat németországi céghez munkavégzésre, akkor elegendő-e a Magyarországon megfizetett járulék, adó, mint például a kiküldetésnél? EU-ban korlátozzák-e a munkaerő-kölcsönzést, illetve milyen feltételei vannak, tehát mi van, ha a kölcsönvevő van másik tagállamban? Előre is köszönöm a válaszát.

Törvénysértésre buzdítanak egyes szociális szövetkezetek? Ne dőljön be! Cikk

Sorra keresik meg a munkáltatókat különböző szövetkezetek azzal, hogy jelentős járulékköltséget spórolhatnának meg, ha dolgozóikat beléptetnék egy szövetkezetbe, és onnan visszafoglalkoztatnák őket – derül ki az olvasóink által feltett kérdésekből. Utánajártunk a szövetkezeti tagi munkavégzésre vonatkozó szabályoknak.

Vállalkozási szerződés szociális szövetkezettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. és egy szociális szövetkezet szerződése van a kezemben, és tanácsra lenne szükségem. A szerződés szerint a szociális szövetkezet, mint vállalkozó a meghatározott feladatok elvégzését vállalja, illetve különböző szolgáltatások teljesítését. A melléklet szerint fűszerek csomagolása, rakodása, összekészítése. Ez a kft.-nek a szövetkezet szerint olcsóbb munkaerőt jelentene, illetve mentesülne különböző nyilvántartási kötelezettségek alól. Tulajdonképpen a szociális szövetkezet tagja jön ide, és végzi el ugyanazon feladatokat, mint a saját munkavállalóink, illetve a jelenleg kölcsönzött munkavállalók. Van-e ennek realitása. Ön aláírna-e egy ilyen szerződést? Köszönöm válaszát.

Foglalkoztatási szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Foglalkoztatási szövetkezet tagi munkavégzési jogviszonyban lévő tagját, munkaerő-kölcsönzés keretében kölcsönadhatja-e munkavállalás céljából, egyszerűsített foglalkoztatás keretében, azon belül is alkalmi munkára? Amennyiben igen, a jövedelemre és a munkavállalás napjainak a számára vonatkozóan (heti maximum 5 nap, havi 15 nap, évi 90 nap) az Efo. törvényben foglaltakat kell alkalmazni? Köszönettel.

Foglalkoztatási szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben foglalkoztatási szövetkezet a tagi munkavégzési jogviszonyban lévő tagját munkaerő-kölcsönzés keretében kölcsönadja, a tag jövedelmére tekintettel milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek állnak fenn? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személyi jövedelemadó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Munkavégzés saját kft.-ben.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close