70 találat a(z) lakhatási támogatás cimkére

Panzió mint adómentes munkásszállás Kérdés

Harmadik országból érkező munkavállalók adó- és járulékkötelezettsége Cikk

A magyarországi munkáltatók egy része a szükséges munkavállalói létszámot külföldi dolgozókkal igyekszik betölteni. Cikkünkben a harmadik országokból érkező, magyar munkaviszonyt létesítő munkavállalók részére történő kifizetések, juttatások adó- és járulékkötelezettségére vonatkozó szabályokat járjuk körbe.

Kiküldetésben Magyarországon: lakhatási támogatás külföldi dolgozónak Cikk

Magyarországon kiküldetésben lévő, külföldi és egyben külföldi adóilletőségű dolgozónak adható-e adómentesen lakhatási támogatás? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Lakhatási támogatás kiküldetésnél Kérdés

Lakhatási támogatás Kérdés

Bérelt lakás, mint munkásszállás Kérdés

Lakhatási támogatás adómentesen – a munkásszállás lehetőségei Cikk

A világjárvány gazdaságra gyakorolt hatását tekintve elmondható, hogy a munkáltatók számottevő része munkaerőhiánnyal és a munkaerő megtartás problémájával küzd. E probléma enyhítésében segíthetnek az olyan típusú juttatások, amelyek adómentesen vagy kedvezményesen nyújthatók a munkavállalók számára. Ilyen lehet többek között a munkásszállás biztosítása.

Albérleti támogatás Kérdés

Ingatlan bérbeadása, ha kiskorú a tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy ingatlan, ahol a 100%-os tulajdonos egy kiskorú magánszemély. Úgy adódott, hogy ezt az ingatlant most bérbevenné egy magánszemély, akinek számlát kell leadnia a munkahelyén, mert számlára tudja a munkáltató a lakhatási támogatást kifizetni. Milyen módon lehetne ezt az ingatlant bérbe adni? Ki (kiskorú vagy a törvényes képviselője) tudna adószámot kérni erre vonatkozóan a NAV-tól, hogy számlatömböt lehessen vásárolni? Kinek kell bevallania ezt a jövedelmet? A kiskorúnak? Köszönöm szépen a segítségét!

Ingatlanbérlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató dolgozójának szeretne lakást bérelni Budapest közigazgatási határán kívül. A dolgozó budapesti lakcímmel rendelkezik, de tulajdonjoga nincs a bejelentett lakcímen. Kérdésem az, hogy ezt megteheti-e a munkáltató, és az ezzel járó költségek jogszerűen elszámolhatók-e? Válaszukat előre is köszönöm.

1908-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyra tekintettel fizetett adóköteles lakhatási támogatást a 1908-as bevallás melyik sorában kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni a lakhatási támogatás elszámolásában. Cégünk két típusú lakhatási támogatást fizet dolgozóinak. Az egyik, amikor a munkaszerződésben rögzítették, hogy nettó x összeget lakhatási támogatásként kap a munkavállaló. A másik a 2018-ban még adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás, amit ebben az évben is meg kíván adni a cég a munkavállalóknak, akikkel tavaly megkötötték a megállapodást. Ez utóbbit a munkavállalói terhek átvállalásával fizetijuk ki. Tavaly is kértünk számlát a lakásbérbeadásról, oly módon, hogy a számla a dolgozó nevére szólt. Ezt ebben az évben is így fogjuk elszámolni. Az a kérdésem, hogy ezt a juttatást a kifizetői igazolás "Más nem önálló tevékenységből származó jövedelmek" sorában kell szerepeltetni? A munkaszerződésben rögzített lakhatási költségtérítés a kifizetői igazoláson szerepelhet a "Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés" soron, vagy azt is a "Más nem önálló tevékenységből származó jövedelmek" között kell szerepeltetni? Segítségét megköszönve.

Céges ingatlan ingyenes használata tulajdonos által Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több mint 10 éve vásárolt ingatlant egy cég, amit eddig áfásan adott bérbe egyik külföldi magánszemély tagjának (cc. 1300 euró/hó összegért). Ez évtől az ügyvezető és a külföldi magánszemély tag úgy állapodnak meg, hogy továbbra is használhatja a magánszemély és a családja az ingatlant, de a cég számlázója számlát nem állíthat ki a tag/ingatlanhasználó magánszemély felé. Az ingatlannal (Bp-i) kapcsolatban a cég fizeti az áram közüzemi díját, a társasházi közös költséget, az üzemeltetési költségeket, és az ingatlannak, valamint a benne lévő, a cég tulajdonát képező berendezéseknek van értékcsökkenése, mely havonta kerül elszámolásra. A lakásingatlan beszerzésével kapcsolatban levonható áfa nem volt, mert tiltott volt. A berendezési tárgyak már 5 évnél régebbiek, az áfájuk le lett vonva a beszerzéskor. Kérdéseim: 1.) Vonatkozik erre az áfatörvény 14. §-a alapján az áfatörvény 69. §-a, hogy a teljesítés érdekében kiadásként felmerült összeg a cég által megfizetendő áfa alapja. Mi tartozhat ebbe: a használó által elfogyasztott áramdíj számlája, az üzemeltetési díj, a társasház közös költsége és az értékcsökkenés is? 2.) A külföldi (román) magánszemély tag, nincs semmilyen munkavégzési jogviszonyban a céggel... A kifizetőtől származó ingyenes juttatás alapján keletkezik-e neki itt szja- vagy más adókötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm!

Változott a lakhatási támogatás és a munkásszállás adóztatása Cikk

Január 1-jétől megszűnt a lakhatási támogatás adómentessége és változtak a munkásszállásra vonatkozó adószabályok – hívja fel közleményében a figyelmet a NAV.

Mobilitás célú lakhatási támogatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkáltató 2018-ban nyújtott az egyik dolgozójának mobilitási támogatásként éves szinten 120 ezer forintot, akkor megteheti-e, hogy ugyanezt az összeget még 2019. január 1-je előtt kifizeti a dolgozónak a következő évi lakhatására tekintettel, a 2018-as kedvező közteher-feltételek mellett? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3