62 találat a(z) lakhatási támogatás cimkére

Ingatlan bérbeadása, ha kiskorú a tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy ingatlan, ahol a 100%-os tulajdonos egy kiskorú magánszemély. Úgy adódott, hogy ezt az ingatlant most bérbevenné egy magánszemély, akinek számlát kell leadnia a munkahelyén, mert számlára tudja a munkáltató a lakhatási támogatást kifizetni. Milyen módon lehetne ezt az ingatlant bérbe adni? Ki (kiskorú vagy a törvényes képviselője) tudna adószámot kérni erre vonatkozóan a NAV-tól, hogy számlatömböt lehessen vásárolni? Kinek kell bevallania ezt a jövedelmet? A kiskorúnak? Köszönöm szépen a segítségét!

Ingatlanbérlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató dolgozójának szeretne lakást bérelni Budapest közigazgatási határán kívül. A dolgozó budapesti lakcímmel rendelkezik, de tulajdonjoga nincs a bejelentett lakcímen. Kérdésem az, hogy ezt megteheti-e a munkáltató, és az ezzel járó költségek jogszerűen elszámolhatók-e? Válaszukat előre is köszönöm.

1908-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyra tekintettel fizetett adóköteles lakhatási támogatást a 1908-as bevallás melyik sorában kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni a lakhatási támogatás elszámolásában. Cégünk két típusú lakhatási támogatást fizet dolgozóinak. Az egyik, amikor a munkaszerződésben rögzítették, hogy nettó x összeget lakhatási támogatásként kap a munkavállaló. A másik a 2018-ban még adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás, amit ebben az évben is meg kíván adni a cég a munkavállalóknak, akikkel tavaly megkötötték a megállapodást. Ez utóbbit a munkavállalói terhek átvállalásával fizetijuk ki. Tavaly is kértünk számlát a lakásbérbeadásról, oly módon, hogy a számla a dolgozó nevére szólt. Ezt ebben az évben is így fogjuk elszámolni. Az a kérdésem, hogy ezt a juttatást a kifizetői igazolás "Más nem önálló tevékenységből származó jövedelmek" sorában kell szerepeltetni? A munkaszerződésben rögzített lakhatási költségtérítés a kifizetői igazoláson szerepelhet a "Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés" soron, vagy azt is a "Más nem önálló tevékenységből származó jövedelmek" között kell szerepeltetni? Segítségét megköszönve.

Céges ingatlan ingyenes használata tulajdonos által Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több mint 10 éve vásárolt ingatlant egy cég, amit eddig áfásan adott bérbe egyik külföldi magánszemély tagjának (cc. 1300 euró/hó összegért). Ez évtől az ügyvezető és a külföldi magánszemély tag úgy állapodnak meg, hogy továbbra is használhatja a magánszemély és a családja az ingatlant, de a cég számlázója számlát nem állíthat ki a tag/ingatlanhasználó magánszemély felé. Az ingatlannal (Bp-i) kapcsolatban a cég fizeti az áram közüzemi díját, a társasházi közös költséget, az üzemeltetési költségeket, és az ingatlannak, valamint a benne lévő, a cég tulajdonát képező berendezéseknek van értékcsökkenése, mely havonta kerül elszámolásra. A lakásingatlan beszerzésével kapcsolatban levonható áfa nem volt, mert tiltott volt. A berendezési tárgyak már 5 évnél régebbiek, az áfájuk le lett vonva a beszerzéskor. Kérdéseim: 1.) Vonatkozik erre az áfatörvény 14. §-a alapján az áfatörvény 69. §-a, hogy a teljesítés érdekében kiadásként felmerült összeg a cég által megfizetendő áfa alapja. Mi tartozhat ebbe: a használó által elfogyasztott áramdíj számlája, az üzemeltetési díj, a társasház közös költsége és az értékcsökkenés is? 2.) A külföldi (román) magánszemély tag, nincs semmilyen munkavégzési jogviszonyban a céggel... A kifizetőtől származó ingyenes juttatás alapján keletkezik-e neki itt szja- vagy más adókötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm!

Változott a lakhatási támogatás és a munkásszállás adóztatása Cikk

Január 1-jétől megszűnt a lakhatási támogatás adómentessége és változtak a munkásszállásra vonatkozó adószabályok – hívja fel közleményében a figyelmet a NAV.

Mobilitás célú lakhatási támogatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkáltató 2018-ban nyújtott az egyik dolgozójának mobilitási támogatásként éves szinten 120 ezer forintot, akkor megteheti-e, hogy ugyanezt az összeget még 2019. január 1-je előtt kifizeti a dolgozónak a következő évi lakhatására tekintettel, a 2018-as kedvező közteher-feltételek mellett? Válaszát előre is köszönöm!

Mobilitási célú lakhatási támogatás 2019 Kérdés

A munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Azt tudom, hogy ez az adómentesség 2019. január 1-jével megszűnik, de voltam egy előadáson, ahol említettek olyat, hogy aki 2019.01.01-e előtt is kapta ezt a támogatást, annak továbbra is adómentes marad. Azt szeretném megtudni, hogy ez valóban így van-e, mert nem találtam a törvény szövegében. A gyermekem 2017 márciusától kapja folyamatosan ezt a támogatást. Köszönöm.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2019-ben több száz kilométerre lakó, esetleg uniós országban (például Szlovákia) lakó munkavállalókat foglalkoztatna. Az elszállásolást saját ingatlanában oldaná meg. Milyen adóvonzata van a munkaadó részéről ezen juttatásnak, és milyen a munkavállalónak? Létezik-e esetéeg valamilyen állami támogatás, amit a munkavállaló igényelhet?

Céges ingatlan dolgozói használata Kérdés

Egy cég dolgozói rengeteget vannak kiküldetésen, szerelési munkákat végeznek, így sok a szállásköltsége a cégnek. Ha a cég vásárol egy lakást, és ott szállásolja el a dolgozóit (onnan mennek a környező munkákat elvégezni), keletkezik-e járulék- vagy adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak, és ha igen, milyen? Hétvégén esetleg bérbe is adná az ingatlant, hogy ne álljon üresen. Természetesen ezt már számlával tenné. Előre is köszönöm

Külföldi dolgozó lakhatása Kérdés

Cégünk ukrán állampolgárokat fog alkalmazni hosszabb távon. Lakhatásuk megoldására milyen lehetőségek vannak? Szívességi szerződéssel lakhatnak-e magánszemély tulajdonos által rendelkezésre bocsátott lakásban? A cég tulajdonában van tárgyi eszközként nyilvántartott lakás. Ide be lehet Őket egyszerűen jelenteni, vagy át kell minősíteni szolgálati lakásnak? Lakhatási támogatást igénybe vehet-e a cég?

Mobilitási célú lakhatási támogatás az adómentes korláton túl Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. A társaság lakást bérelne munkavállalójának, aki egyébként megfelel az adómentes mobilitási célú támogatás feltételeinek, ahol a bérleti díj magasabb, mint az adómentesen adható támogatás összege. Az adómentesen adható összeg feletti rész munkaviszonyból származó jövedelem lesz a munkavállalónál. A kérdésem, hogy mi lesz az adók és járulékok alapja? A bérleti díj adómentes támogatással csökkentett összege, vagy ezt még "bruttósítani" kell? Mi lesz az adók és járulékok alapja, ha a bérleti díj áfásan kerül számlázásra? Válaszát előre is köszönöm.

Mobilitási lakhatási támogatás 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném igénybe venni a fent nevezett támogatást a munkáltatómtól. Azonban sajnos nem teljesen világos előttem, hogy a munkavégzés helye pontosan mit takar. Budapest közigazgatási határát vagy a munkaszerződésemben megjelölt pontos címet? Ugyanis ha az utóbbi, akkor igényelni tudnám a támogatást, ha az előbbi, akkor viszont nem, mert úgy nem jön ki az oda-vissza 3 óra. Sajnos erre vonatkozóan nem találtam sehol sem pontos leírást. Szíves válaszát előre is megköszönve!

Adószámos magánszemély II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbi kérdésemre, megadom az Ön által kért kiegészítő adatokat: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Adoszamos_maganszemely_vjb Lakóingatlan bérbeadásáról van szó, amit a bérlő munkahelye kíván elszámolni, ha jól tudom, lakhatási támogatásként. Ennek tükrében várom a feltett kérdéseim megválaszolását! Köszönöm!

Adatszolgáltatás mobilitási célú lakhatási támogatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobilitási célú lakhatási támogatásról adatot kell szolgáltatni a 17K110-es nyomtatványon. A nyomtatvány M-01-es lapján ez a sor található: "Munkavállaló által bérelt lakás címe". Esetünkben a munkavállaló úgy kapott mobilitási célú lakhatási támogatást, hogy a cég saját lakásában lakik, ebben az esetben a fent említett sorhoz a cég saját lakásának címét kell írni, vagy nem kell róla adatot szolgáltatni? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close