167 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátások mellett dolgozók Kérdés

Korhatár előtti ellátásban részesülő őstermelői bevétele Kérdés

Újraszámítható-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj? Cikk

Számos kérdés merül fel arra vonatkozóan, hogy újraszámítható-e a korábban megállapított nők kedvezményes öregségi nyugdíja, ha az adott személy betölti a reá irányadó nyugdíjkorhatárát, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, illetve van-e bármilyen lehetőség a korábban megállapított nyugdíjak újraszámítására.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Korhatár előtti ellátás szja- és járulékköteles jövelemnek számít-e Kérdés

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Átváltható-e a szolgálati járandóság korhatár előtti ellátásra? Cikk

Köztudomású tény, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítását követően a 2011. december 31-éig megállapított szolgálati nyugdíjak, azok esetében, akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat 2011. december 31-éig nem töltötték be, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem ún. szolgálati járandóságként kerülnek továbbfolyósításra. Ezek az ellátások az érintett személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárának betöltéséig – 2022. évtől kezdődően az általános nyugdíjkorhatár a betöltött 65. életév – a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel kerülnek továbbfolyósításra, kivéve, ha az érintett személyek megfelelnek azon külön jogszabályban meghatározott feltételeknek, melyek fennállása esetén mentesülnek a járandóság csökkentésétől.

Nagy változás a nyugellátás, korhatár előtti ellátás kötelező szüneteltetésében Cikk

A 2022. szeptember 1-jétől bevezetett egyéves időtartamtól eltérően időkorlát nélkül mentesülnek a nyugdíj, korhatár előtti ellátás folyósításának kötelező szüneteltetése alól azok, akik az ellátásuk mellett szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál vagy köznevelési, illetve szakképző intézményben dolgoznak a 2023. április 28-án kihirdetett 159/2023. kormányrendeletben foglalt módosítások révén. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely keresőtevékenység-formák eredményezik a nyugdíjak, korhatár előtti ellátások folyósításának kötelező szüneteltetését, és milyen esetekben lehet mentesítést kérni ezen szüneteltetés alól.

Nyugdíj korhatár előtt Kérdés

Korkedvezményes nyugdíj: jogosultság megszerzése, illetve ellátás a korkedvezmény alapján Cikk

Minden évben fokozott érdeklődés mutatkozik a korkedvezményes nyugdíjazás iránt, illetve, hogy van-e még ilyen lehetőség.

Korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység: ezekre figyeljen 2023-ban! Cikk

A korhatár előtti ellátások összegének meghatározása – függetlenül azon ténytől, hogy ezen ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak és ennek alapján az ilyen ellátásban részesülő személy nem minősül nyugdíjasnak –, az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályoknak megfelelően történik. Az ellátások megállapításához szükséges szolgálati idők, valamint az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének kiszámítása is a nyugdíjakra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével történik. A megállapított ellátásnak a keresőtevékenység miatti esetleges korlátozása tekintetében viszont nem csak a saját jogú nyugdíjakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Minimálbér vs. garantált bérminimum: melyiket kell figyelembe venni a nyugellátások, nyugdíjszerű ellátások megállapítása, folyósítása során? Cikk

Számos esetben merül fel az a kérdés, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a kötelező legkisebb munkabér, vagy az ún. garantált bérminimum összegét kell figyelembe venni.

Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2023-ban Cikk

Bár 2012 óta a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj megállapítására (a nők kedvezményes öregségi nyugdíjazása kivételével) nincs lehetőség, a 2011. évi CLXVII. törvény lehetőséget nyújt úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására.

Korhatár előtti ellátás és ekho: példán keresztül vizsgáljuk a részletszabályokat Cikk

A kifizetőt terhelő 13 százalékos ekho eltörlése után lényegesen többen választják ezt az adózási módot, ez pedig természetesen észrevehető a témával kapcsolatos problémák számának a növekedésében is. Cikkünkben egy konkrét példán keresztül néhány részletszabály gyakorlati alkalmazását nézzük meg.

Röviden a nyugellátás összegének felülvizsgálatáról Cikk

Nyugellátás mellett egyre többen vállalnak munkát, és közöttük nem kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy ez alapján lehetőséget szereznek a nyugdíj összegének az újbóli megállapítására. Cikkünk a nyugdíj újbóli megállapításával kapcsolatos félreértéseket tisztázza.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1