180 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Az Adózóna válaszol: korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság Cikk

Mi minősül korhatár előtti ellátásnak, illetve szolgálati járandóságnak? Milyen előírásokat érdemes szem előtt tartani ezen ellátások esetében? Milyen tételek tartoznak bele a kereseti korlátba? Széles Imre tb-szakértőt hallhatják.

Szolgálati járandóság: átváltható-e korhatár előtti ellátásra? Cikk

Az úgynevezett szolgálati járandóságban részesülők körében gyakori kérdés, hogy juttatásukat átválthatják-e korhatár előtti ellátásra? Ismertetjük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Minimálbér vagy garantált bérminimum? Melyiket kell figyelembe venni a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátások megállapítása, folyósítása során? Cikk

Visszatérő kérdés, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a munka törvénykönyvéről szóló törvényben (Mt.) említett kötelező legkisebb munkabér vagy az ún. garantált bérminimum összegét kell figyelembe venni.

Felmondás korhatár előtti ellátásban részesülőnek Kérdés

Nyugdíjas foglalkoztatása fuvarozó cégnél Kérdés

Korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység: mikor kell szüneteltetni az ellátás folyósítását? Cikk

A korhatár előtti ellátásokban részesülők nem minősülnek saját jogú öregségi nyugdíjasnak annak ellenére, hogy például az ellátás összegének meghatározásánál az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályokat alkalmazzák. Az év elején mindig kiemelt érdeklődés övezi, hogy a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység miként végezhető, mikor kell emiatt az ellátás folyósítását szüneteltetni.

Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2024-ben Cikk

Már több mint tíz éve, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb. – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás már csak ún. korhatár előtti ellátás megállapítását engedi külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben.

Korhatár előtti ellátás, mi nem számít bele a jövedelembe Kérdés

Nyugdíjkorhatár betöltése utáni foglalkoztatás Cikk

A foglalkoztatás során milyen következményekkel jár, ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt, de nem érvényesíti nyugdíjjogosultságát, azaz nem nyújt be nyugdíjigényt? Ismertetjük.

Nyugdíj vs. nyugdíjszerű ellátások: keresetkorlát túllépése miatt kinél, mikor, meddig szünetel az ellátás? Cikk

Közeledve az év végéhez több esetben teszik fel azt a kérdést, hogy a nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások mellett eddig szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetésre kerül-e a nyugellátás vagy sem. A kérdések alapján egyértelműnek látszik, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Szolgálati járandóság melletti átalányadózó Kérdés

Korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság: gyakori kérdések és válaszok Cikk

Folyamatosan érkeznek az Adózónához a címben említett ellátásokhoz kapcsolódó kérdések. A következőkben ezekből kiindulva járunk körbe néhány jellemzően felmerülő problémát.

Nyugdíjba vonulás Kérdés

Korhatár előtti ellátások mellett dolgozók Kérdés

Korhatár előtti ellátásban részesülő őstermelői bevétele Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink