227 találat a(z) kereseti korlát cimkére

Kereseti korlát rokkantsági ellátás mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértők! Rokkantsági ellátásban (nem rehabilitálható) és fogyatékossági támogatásban részesülő személy munkát vállalna.(Sajnálatos baleset miatt végtagi fogyatékossága élete végéig fennáll.) Szakirányú közép- és felsőfokú végzettséggel és évtizedes munkatapasztalattal rendelkezik. Több eltérő választ kaptam szakmai szervezetektől a részére munkaviszonyban kifizethető maximális összegre, a rokkantsági ellátása megtartása mellett: minimálbér másfélszerese havonta, illetve – tekintettel szaktudására – a garantált bérminimum másfélszerese. A kata kiegészítő tevékenység folytatása is kereseti korláthoz kötött, amelyet túllépve sajnos elveszítheti a tragédia miatt egyebekben jogszerűen megállapított ellátását. A hiba elkerülése érdekében kérdésem a Tisztelt Szakértőkhöz: mekkora a számára munkaviszonyban kifizethető legmagasabb bér, illetve milyen egyéb formákban tud adózott jövedelmet szerezni, az ellátása veszélyeztetése nélkül? Az érintett személy jelezte: mindkét lábszárának hiánya miatt nem szívesen mondana le a jelenleg egyetlen megélhetését jelentő rokkantsági ellátásról. Viszont a most adódott lehetőség (mérnöki, tervezői munka) tartalmasabb, célzatos életet jelentene és a jövedelem révén életminőségét is javítaná. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Kereseti korlát a kisadózóknál Cikk

Folyamatosan nő a kisadózást választó vállalkozások, illetve a bejelentett kisadózók száma, így – egyebek mellett – célszerű áttekinteni, hogy miként kell figyelembe venni a kisadózói tevékenységből származó jövedelmet az egyes ellátásokhoz kapcsolódó kereseti korlát számításánál.

Nyugdíjas ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját jogon öregségi nyugdíjas ügyvezető a 2019. évtől munkaviszonyban szeretné az ügyvezetői teendőket ellátni. Emellett egyéni vállalkozó is, kiegészítő tevékenységet folytató. Egyéni vállalkozásából kivétet nem realizál. Az lenne a kérdésem, hogy 2019-től a kft.-ben elláthatja-e munkaviszonyban a teendőit, illetve jövedelmére vonatkozóan van-e korlát a saját jogú nyugdíj miatt?

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a nők 40 éves kedvezményével, de a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt el nem érő, nyugdíjasra vonatkozik-e az éves kereset korlát? Válaszukat előre is köszönöm

Kiemelt összegű ápolási díj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan munkavállalót foglalkoztatnánk megbízási jogviszonyban óraadóként (heti 6 órában), aki súlyosan beteg kiskorú gyermekére tekintettel kiemelt összegű ápolási díjban részesül. Kérdésem, hogy ilyen formában foglalkoztathatjuk-e, illetve van-e bejelentési kötelezettsége a dolgozónak az ellátást folyósító felé? Nem szeretné, ha emiatt a pár óra miatt elveszítené, vagy csökkentett összegben kapná az ápolási díjat. Köszönettel.

Nők 40 nyugdíj és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 nyugdíjas kata adózással szeretne egyéni vállalkozást indítani. Az Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben című cikkben vázolt kérdésre adott válaszát olvasva még jobban elbizonytalanodtam, és kérem szíves segítségét. A cikkben megfogalmazottan a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nő, ha egyéni vállalkozást folytat, biztosítottá válik, és így vonatkozik rá a kereseti korlát. Azonban, ha kata adózást választ a 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (2) bekezdése szerint, a nem főállású kisadózó – e jogviszonya alapján – biztosítottnak nem minősül. Jó-e a következtetésem, hogy rá akkor nem vonatkozik a kereseti korlát? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Feketéné Németh Anna

Kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi linken olvastam a keresetkorlátról. A kérdésem ehhez: A nők 40 évével vagyok öregségi nyugdíjban. Egy cégnél dolgozom alkalmazottként heti 40 órában, egy másik cégnél, ahol tulajdonos is vagyok, ügyvezetőként dolgozom társas vállalkozói jogviszonyban. A kereseti korlát ilyenkor összeadódik, vagy alkalmazottként nem kell figyelembe venni, csak a társas vállalkozásnál ? Köszönöm válaszukat. https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR

Katás vállalkozó keresetkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony/Úr! Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesülő katás vállalkozóra 2019. évtől milyen kereseti korlát érvényes, ha érvényes. Tisztelettel: Nagy István

Kedvezményes nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam hogy a nők 40 kedvezményes nyugdíjas Mt. szerinti foglalkoztatása esetében nem kell figyelembe venni a kereseti korlátot. Ugyanez igaz a korhatár előtti ellátásban részesülő Mt. szerinti foglalkoztatása esetén is? Hiszen mindkét esetben kedvezményes nyugdíjról beszélünk. Válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ellentmondó, nem egyértelmű válaszok miatt az alábbi példára vetítve kérem szíves iránymutatásukat az alábbi kérdésben. Egy kft. mindkét tagja saját jogú nyugdíjas, egyikük a nők kedvezményes, 40 éves munkaviszonya alapján lett nyugdíjas, még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mindkét tag ügyvezető, mely feladatot megbízás alapján, díjazás nélkül látnak el. Mindkét tag személyesen is közreműködik, munkaszerződés alapján, munkaviszonyban. Kérdésem, hogy a társaság azon személyesen közreműködő tagjára, amelyik a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazásában részesült, is kiterjed-e a keresetkorlát-mentesítési szabály? Tekintettel arra, hogy munkaviszonyból származó keresetéből nyugdíjjárulékot nem vonnak, értelmezésünk szerint igen. Köszönettel és tisztelettel várom szíves válaszukat.

Nők 40 nyugdíj: kereseti korlát 2019-ben Cikk

Kérdezőnk egymásnak ellentmondó, illetve számára nem egyértelmű cikkek miatt azt tudakolta az Adózónától, hogy a „nők 40 nyugdíj” melletti munkaviszony esetén van-e kereseti korlát 2019-ben. Olvasónknak Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Katás jövedelem nők kedvezményes nyugdíjában részesülőknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíjában részesülő katás bt. beltagjának jövedelme is maximum a minimálbér 18-szorosa lehet a nyugdíj szüneteltetése nélkül? Köszönettel.

Nők 40 nyugdíj – kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több egymásnak ellentmondó vagy számomra nem egyértelmű cikket lehet olvasni a "nők 40 nyugdíj" melletti munkaviszonyban dolgozók kereseti korlátjáról. Kérem segítségét abban, hogy van-e kereseti korlát, ha valaki a nők 40 nyugdíj mellett munkaviszonyban dolgozik? Válaszát előre is köszönöm.

Öregségi nyugdíj és rehabilitációs ellátás Kérdés

Van egy dolgozónk, aki betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt (1953-ban született), de rehabilitációs ellátást kap, mivel ez kedvezőbb, mint az öregségi nyugdíj. Kérdésem: Az új törvény szerint őt most öregségi nyugdíjasként kezelem, és csak az szja-levonás vonatkozik rá, vagy rehabilitáltként kezelem, úgy mint eddig? Ha öregségi nyugdíjasként kezelem, beleszámit-e a rehab. létszámba? Vonatkozik-e rá a kereset korlát? Köszönöm a válasz. Üdvözlettel: Ács Zoltánné

Korkedvezményes nyugdíjas egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha korkedvezménnyel ment valaki nyugdíjba, és egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatják, akkor mi van a kereseti korláttal? Ha ez a kereset beszámít a kereseti korlátba, akkor hogyan számítódik? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs