227 találat a(z) kereseti korlát cimkére

Nők 40 éves nyugdíjánál a kereset számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015 augusztusáig katás jövedelemmel rendelkező korhatár előtti ellátásban részesültem. Főállású katásként megfizettem a havi 50 ezer forint katát. 2015. augusztusban elmentem a nők 40 éves jogviszonyával nyugdíjba. 2015. október elsejétől heti 36 órás munkaviszonyban kerültem alkalmazásba. Jelen esetben a kereseti arányokat hogyan kell alkalmazni, hogy ne lépjem át a minimálbér 150 százalékát? Ha jól gondolom, ezt éves szinten kell megállapítani, azaz 1 millió 890 ezer forintig lehet jövedelmem. Jelen esetben a katás 81 300 forint vélelmezett járulékalap beszámít-e ebbe 2015. 1-8. hónap vonatkozásában? Válaszukat előre is köszönöm.

40 éves szolgálati idő mellett nyugdíjas munkavállaló egyéni járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 éves szolgálati idővel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjassá vált munkavállaló részére kifizetett munkabérből milyen egyéni járulékokat kell vonni abban az esetben, ha a kifizetéskor jogosult a nyugdíjra, illetve akkor, ha az éves jövedelmére tekintettel szünetel a nyugdíjfolyósítás? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi Ferencné

Év közbeni nyugdíjas kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérjük szíves állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy munkavállalónk 2015. 09. 01-től a nők 40 éves nyugdíját veszi igénybe. A munkavállaló 2015. 11. 02-től újra munkába állt. Kérdésünk, hogy az éves keretösszeget arányosítani kell-e, vagy ebben az időszakban (november-december hó) kifizethető-e az éves keretösszeg? Válaszukat előre is köszönjük.

Nők 40 nyugdíj melletti kereset: ellentmondásos a szabályozás Cikk

A nyugdíjas minden idő-, és jövedelemkorlát nélkül folytathat keresőtevékenységet. Ugyanakkor a 40 év jogosultsági idővel rendelkező, nyugellátásban részesülő, korhatár alatti nők csak jövedelemkorlát mellett dolgozhatnak. Mi a szabály, ha ezek a nyugdíjasok vállalkozóként a kisadózást választják?

Nők 40 nyugdíj meletti katás vállalkozás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hol találom meg a jogszabályi hátterét annak, hogy ha valaki a nők 40 éves nyugdíja mellet kiváltja a katás egyéni vállalkozást, nem kell figyelembe vennie a kereseti korlátot? A kereseti korlátot mi szabályozza: a tb-törvény vagy az szja-törvény, illetve hol kereshető ez me? Köszönöm előre is a választ.

Nyugdij melletti vállalkozás Kérdés

Nők 40 éves munkaviszonyával nyugdíjban részesülő, vállalkozásban (egyéni vagy társas) szerzett jövedelme bele számít-e az éves keretösszegbe. (2015-ben 1 890 ezer forintba)? Amennyiben igen, úgy evás egyéni vállalkozónál a bruttó számlás összeg 4 százaléka tekintendő a határnak, konkrétan jelenleg 47 250 ezer forint bruttó számla összeg. ami belefér? Illetve társas vállalkozásnál, ha nincs személyes jövedelem kifizetés részére, csak osztalék, akkor az nem számít bele az éves keretösszegbe? Válaszukat előre is köszönöm

40 éves munkaviszony utáni nyugdíjas jövedelem lehetősége Kérdés

T. Szakértő! Kérdésem a következő, 40 éves munkaviszony után (hölgy) a jövedelmére, amit mint ügyvezető vállakozási jövedelemként vesz ki a cégből vonatkozik-e a minimálbér 18-szorosa maximális jövedelem határként. A cégben ügyvezetői minőségben van (kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó ) és havi jövedelemben részesül. Válaszát előre is köszönöm.

Rokkantellátottak munkavégzési korlátai Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Az Ön által írt cikk (2015.08.19 - Rokkantellátottak munkavégzési korlátai, terhei, kedvezményei) első részében az olvasható, hogy „…arra kell figyelemmel lenni, hogy jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül ne haladja meg a minimálbér 150 százalékát…” A kérdésem az lenne, hogy ez esetben 3 havi átlagot vizsgálnak, vagy ténylegesen azt, hogy 3 egymást követő hónapban ne haladja meg az említett korlátot a kereset (vagyis ez esetben az illető kereshet az első két hónapban akár bruttó 400 000 forintot is, míg a harmadik hónapban a jelenlegi minimálbért és mégsem szűnik meg a rokkantsági ellátása)? Válaszát előre is köszönöm! Szilágyi Ferenc

Nyugdíjügy: a szolgálati járandóság és a külföldi misszióban kapott bér Cikk

Beleszámít-e a szolgálati járandóságban részesülők munkavégzésére meghatározott kereseti korlátba a külföldi misszióban végzett tevékenységből származó jövedelem? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert szakértőnk válaszolt.

Nyugdíjjárulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem korábban hivatásos katonatisztként teljesített szolgálatot, és élt a korai nyugdíjazás lehetőségével, ami 2012. 01. 01-től szolgálati járandósággá változott. Ügyfelem ugyanakkor egyéni vállalkozó is, továbbá heti 36 órát el nem érő munkaviszonyt is létesített. Ha jól tudom, ügyfelemnek, mint főállású egyéni vállalkozónak a minimálbér után meg kell fizetnie minden, a főállású egyéni vállalkozókra vonatkozó minimumjárulékot. Munkabére után ugyancsak lerója az egyéni járulékokat. Ha jól tudom, tekintettel kell lenni arra is, hogy 2015-ben a minimálbér (105 000 forint) tizennyolcszorosát nem haladhatja meg a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem. Kérdésem a következő: az egyéni vállalkozó megteheti, hogy nem vesz ki jövedelmet adott tárgyhónapra? A minimálbér után a nyugdíjjárulékot ebben az esetben is meg kell fizetni; de mivel nem beszélhetünk megszerzett jövedelemről, vajon bele kell-e számítani az így számfejtett minimumjárulék alapját az éves összeghatárba (1 millió 890 ezer forint)? Vállalkozói kivét esetén a ténylegesen megszerzett jövedelmet kell számításba venni, vagy azt a járulékalapot is, amelyet figyelembe vettünk a járulékminimum megállapításánál? Azaz, ha például 2015 októberében csak 30 000 forint jövedelemkivétet számfejtek, akkor a 30 ezer forint vagy a 105 ezer forint járulékalapot kell számításba venni az 1 millió 890 ezer forintos korlát esetében? Segítségét előre is köszönöm!

Szolgálati járandóság Kérdés

Cikkben hasonlo kérdésem van. Grúziában, egy EU CSDP misszióban (EUMM Georgia) dolgozom munkaszerzödéssel (contracted) (nem tagállam által kiküldöttként, mint a legtöbb missziótag (seconded staff), akik odahaza rendőrök, katonák, stb. Magyarországon 2012 óta szolgálati járandóságban részesülök. Kérdésem, hogy a fizetésem alapján (nem napidíj), ha elérem a keresetkorlátot, kell-e kérnem a járandóság felfüggesztését? Van-e szja- és egyéb járulékfizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszát!

Rokkantsági ellátás melletti kereseti lehetőség Kérdés

Ügyfelem 2011. 12. 31-éig III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült. 2012. 01. 01-től rehabilitációs éllátást állapítottak meg számára. 2015. április 20. napján történt felülvizsgálat alapján határozattal rokkantsági ellátást állapítottak meg részére, 2015. augusztus 01. napjától kezdődően. A határozat szerint az ellátást megszüntetik, ha keresőtevékenységet folytat, és a jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát. Ügyfelem kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, havi 25 ezer forint kisvállalkozói adót fizetett eddig. Jelenleg kettő kérdésem van: kata hatálya alatt hogyan kell a jövedelmet megállapítani, és a rokkantsági ellátás mellett is kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e az illető? Köszönettel!

Rehabilitációs ellátás és az osztalék Kérdés

A kapott osztalék beszámit-e a hat hónap havi átlagjövedelmébe?

Árvaellátás melletti szakmai gyakorlat Kérdés

Cégünk tanulót foglalkoztat a nyári szünetben. Szakmai gyakorlata másfél hónap. Árvaellátást kap a tanuló. Mennyi bér fizethetünk, hogy az árvaellátás folyósítását ne veszélyeztessük? Köszönöm.

Korhatár előtti ellátás melletti kereset keretösszege Kérdés

Év közben - 40 éves munkaviszony után - nyugdíjba vonuló éves keretösszegének megállapításakor (1890000 Ft/év) a nyugdíj folyosításának idejétől időarányosan kell-e figyelembe venni? Illetve a nyugdíjat megelőző munkaviszony során megszerzett kereset beleszámít-e ezen keretösszegbe?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs