29 találat a(z) keresőképtelenség cimkére

Táppénzjogosultság Kérdés

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok Cikk

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót? Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

Orvosi igazolás leadási határideje munkavállaló részéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e bármilyen jogszabályi előírás (és ha igen, kérem adjanak meg pontos jogszabályhelyet), hogy a keresőképtelen munkavállaló milyen határidőn belül köteles munkáltatója részére eljuttatni a betegállománya igazolására szolgáló orvosi igazolást? Az "indító" igazolást leadta, a folyamatos keresőképtelenséget igazoló "kutyanyelvet" viszont nem. Mit tehet ilyenkor a munkáltató? Mikor és hogyan szüntethető meg az adott munkavállaló munkaviszonya?

Munkaviszony megszüntetése keresőképtelenség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk munkaviszonya 2019. 11. 21-étől áll fenn társaságunknál. 2020. 01. 13-ától keresőképtelen állományban van, azóta postai úton tudjuk elérni. Tudomásunk szerint táppénzre 2020. 03. 24-éig jogosult, de előreláthatólag keresőképtelensége továbbra is fennmarad. Munkaviszonyát szeretnénk megszüntetni. Kérdésem: hogyan, milyen feltételekkel és mikor szüntethetjük meg a munkaviszonyt, továbbá milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban (dolgozó kiértesítése, NAV-bejelentés stb.)? Amennyiben a keresőképtelenség továbbra is fennáll, jogosult-e, kell-e részére fizetnünk valamit? Köszönettel.

Dolgozó nem jogosult táppénzre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozó keresőképtelenségével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A munkavállaló 2019.09.16-tól a cégünk alkalmazottja, 2019.11.07-től veszélyeztetett terhesként keresőképtelen, a háziorvos 2019.12.28-i dátummal adta ki az utolsó táppénzes papírját, mivel a NEAK tájékoztatása alapján 2019.12.28-ig folyósítják neki a táppénz, mert több ellátásra nem jogosult, mivel nem rendelkezik a megfelelő biztosításban töltött idővel. Úgy gondolom, hogy az orvosnak, ha indokolt, akkor attól függetlenül, hogy folyósítható-e részére táppénz a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást ki kell állítani. A kérdésem az lenne, hogy a 08-as bevallásban, hogyan kell szerepeltetni, igazolt nem fizetett távollét, vagy attól függetlenül, hogy nem kap táppénz , táppénzt kell jelölni? A biztosítása attól függetlenül fennáll-e, hogy semmilyen ellátásban nem részesül? Köszönettel: Andrea

Keresőképtelenség és táppénz: új szabályok az orvosi elbírálásra Cikk

Ez év január 1-jétől néhány ponton módosult a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló kormányrendelet.

Betegszabadság, táppénz: a keresőképtelenség jelentősége Cikk

Mind a betegszabadság, mind a táppénz előfeltétele, hogy a dolgozó keresőképtelen legyen. A keresőképtelenség fennállását minden jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

Keresőképtelenség alatti szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizetőhellyel rendelkező munkáltató egyik munkavállalója 2019. 02. 16-án kimeríti az egy éves táppénzjogosultságot. Ha a kezelőorvos nem teszi keresőképes állományba, akkor a még nem felgyógyult munkavállaló kérheti a szabadságainak kiadását? Vagy csak akkor mehet el szabadságra, ha az orvos keresőképessé nyilvánította? Ha kérheti a szabadságot, annak ellenére, hogy nem egészséges, akkor miután kimerítette a keretét, utána továbbra sem jogosult táppénzre és betegszabadságra sem, mivel ugyanaz a betegsége továbbra is fennáll?

Keresőképtelenség számolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi évben összesem 45 nap keresőképtelenségi állományban voltam. Kérdésem az lenne, hogy milyen jövedelem figyelembe vételével (az előző havi vagy évi átlagkereset alapján) kell kiszámolni a táppénzt, illetve milyen együttes szabályok figyelembevételével? Köszönettel.

Felmondás átadása és keresőképtelenség kezdete azonos napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak hétfőn megkíséreltük átadni a felmondást, amire közölte, hogy rosszul érzi magát és elhagyta a helyszínt. Felvettük a jegyzőkönyvet, amit hárman aláírtunk (a munkavállaló már nem volt ott). Délután felhívott minket, hogy az orvos keresőképtelennek nyilvánította hétfőtől. Bár időben hamarabb kíséreltük meg átadni a felmondást, mint ahogy elment orvoshoz, kérdésünk az, hogy elkezd-e telni a 30 nap, vagy ahhoz akár 1 napra is, de keresőképessé kell válnia? A táppénzes papíron a hétfői nap fog szerepelni, mely nap azonos lesz a felmondás és a jegyzőkönyv napjával. Érvelhetünk azzal, hogy a felmondás és a jegyzőkönyv hamarabb lett megírva, és előbbit pedig legalább pár órával előbb próbáltuk meg átadni, mint ahogy keresőképtelenné vált? Köszönöm.

Ekho-s jövedelemmel rendelkező munkavállaló keresőképtelensége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkkal munkaviszonyban álló munkavállaló a minimálbér összegéig általános szabályok mellett fizet adót és járulékokat, a minimálbér feletti összegre – a dolgozó nyilatkozatának megfelelően – az Ekho törvény szerint adózik. Kérdés: a munkavállaló keresőképtelensége első 15 napjára betegszabadságra jogosult. A betegszabadság időszakára jutó távolléti díjat az ekho-s jövedelemből is meg kell-e állapítani? Ha igen, akkor jól gondolom, hogy a betegszabadságra jutó díjazásként a távolléti díj 70%-át írja elő a jogszabály, azonban az ekho-s jövedelem miatt továbbra sem lehet kevesebb, mint a minimálbér összege? A táppénz folyósítása mellett keresettel nem rendelkezhet és ha a minimálbérnek megfelelő összeg után nem fizet általános szabályok szerint járulékot, akkor ekho-s jövedelemmel sem rendelkezhet? A dolgozó alacsony összegű táppénzét a munkáltató semmilyen módon nem tudja kiegészíteni? Kérdés: másik munkavállaló az adóév első 8 hónapjára elmulasztott ekho-nyilatkozatot adni, így a teljes munkaszerződés szerinti bére az általános szabályok szerint adózott. Megteheti-e a munkáltató, hogy befogad egy szeptemberi keltű, de egész évre kiterjedő nyilatkozatot az ekho-ra vonatkozóan? Vagyis jogvesztő-e egy meg nem tett nyilatkozat, vagy a munkáltató megállapíthatja , kifizetheti és önellenőrizheti a különbözetet egy szeptemberi számfejtéssel?

Keresőképtelenség és visszakövetelt díj munkáltató által Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak felmondtunk. Kifizettük a 3 havi végkielégítést és a teljes munkabérét (munkaviszony végéig) a felmondási idő második felére felmentettük a munkavégzés alól. A felmentési időn (vagyis a felmondási idő második felén) belül kórházban töltött 2 hetet, táppénzt kapott, már jobban van. Azt szeretnénk megtudni, hogy az az összeg, amit erre a 2 hétre is megkapott bérként (és mint kiderült, táppénzt is ezen felül), vagy valamilyen különbözet megilleti a munkáltatót? Vagy az Mt. 70. §-a a visszakövetelést kizárja? Vagy a táppénzt, illetve a munkáltatóra eső részt lehet visszakövetelni? Nyilván csak azt követelnénk vissza, amire van alap. Sajnos kicsit belekavarodtunk. A másik kérdésünk, hogy ha már nem áll fenn a munkaviszony, fizetési felszólítással lehet élni, vagy csak fizetési meghagyással? Ő az elmondása alapján nem fogja visszafizetni. Segítségét köszönjük.

Munkaviszony-megszüntetés táppénz alatt? Cikk

Megszüntethető-e a munkaviszony a keresőképtelenség tartama alatt? A keresőképtelenség visszamenőleges igazolásával elodázható-e a munkaviszony megszüntetése? Mi történik, ha a munkaadó átadja a felmondást, a dolgozó pedig egy-két nappal korábbi dátummal igazolja keresőképtelenségét? Ekkor valóban csak a keresőképtelenséget követően kezdődik a felmondási idő? Írásunkból megtudhatja.

Így számolhatja ki táppénzét! Cikk

Az Adózóna kalkulátora a biztosítási jogviszonnyal rendelkező munkavállaló betegség miatti kereső képtelenségének idejére eső táppénz napi összegét számolja ki, beleértve a fekvőbeteg ellátás esetén érvényes napi táppénz összegét is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close