34 találat a(z) keresőképtelenség cimkére

Tartós betegállomány Kérdés

Változás a keresőképtelenség igazolásában Cikk

Többször változtak idén a keresőképtelenségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések. Új típusú keresőképtelenségi igazolást kell kiállítani, továbbá kevesebb keresőképtelenségi kód alkalmazható, és kisebb mértékben, de módosultak a keresőképtelenség felülvizsgálatának szabályai is.

Alkalmazott keresőképességének felülvizsgálata: mutatjuk a változásokat Cikk

2021. január 1-jétől változott a foglalkoztató által kezdeményezhető keresőképesség felülvizsgálatára vonatkozó szabály. Az alábbi cikkben ismertetjük a felülvizsgálatra vonatkozó új rendelkezést, és kitérünk a keresőképtelenség ellenőrzésére is.

Új kormányrendelet: keresőképtelenség igazolása elektronikus úton Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 290. számában a veszélyhelyzet ideje alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolásának egyes kérdéseiről szóló 657/2020. (XII. 24.) kormányrendelet.

Kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó keresőképtelensége / bt. kültag tagi jogviszonya külföldi munkaviszony mellett Kérdés

Táppénzjogosultság Kérdés

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok Cikk

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót? Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

Orvosi igazolás leadási határideje munkavállaló részéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e bármilyen jogszabályi előírás (és ha igen, kérem adjanak meg pontos jogszabályhelyet), hogy a keresőképtelen munkavállaló milyen határidőn belül köteles munkáltatója részére eljuttatni a betegállománya igazolására szolgáló orvosi igazolást? Az "indító" igazolást leadta, a folyamatos keresőképtelenséget igazoló "kutyanyelvet" viszont nem. Mit tehet ilyenkor a munkáltató? Mikor és hogyan szüntethető meg az adott munkavállaló munkaviszonya?

Munkaviszony megszüntetése keresőképtelenség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk munkaviszonya 2019. 11. 21-étől áll fenn társaságunknál. 2020. 01. 13-ától keresőképtelen állományban van, azóta postai úton tudjuk elérni. Tudomásunk szerint táppénzre 2020. 03. 24-éig jogosult, de előreláthatólag keresőképtelensége továbbra is fennmarad. Munkaviszonyát szeretnénk megszüntetni. Kérdésem: hogyan, milyen feltételekkel és mikor szüntethetjük meg a munkaviszonyt, továbbá milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban (dolgozó kiértesítése, NAV-bejelentés stb.)? Amennyiben a keresőképtelenség továbbra is fennáll, jogosult-e, kell-e részére fizetnünk valamit? Köszönettel.

Dolgozó nem jogosult táppénzre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozó keresőképtelenségével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A munkavállaló 2019.09.16-tól a cégünk alkalmazottja, 2019.11.07-től veszélyeztetett terhesként keresőképtelen, a háziorvos 2019.12.28-i dátummal adta ki az utolsó táppénzes papírját, mivel a NEAK tájékoztatása alapján 2019.12.28-ig folyósítják neki a táppénz, mert több ellátásra nem jogosult, mivel nem rendelkezik a megfelelő biztosításban töltött idővel. Úgy gondolom, hogy az orvosnak, ha indokolt, akkor attól függetlenül, hogy folyósítható-e részére táppénz a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolást ki kell állítani. A kérdésem az lenne, hogy a 08-as bevallásban, hogyan kell szerepeltetni, igazolt nem fizetett távollét, vagy attól függetlenül, hogy nem kap táppénz , táppénzt kell jelölni? A biztosítása attól függetlenül fennáll-e, hogy semmilyen ellátásban nem részesül? Köszönettel: Andrea

Keresőképtelenség és táppénz: új szabályok az orvosi elbírálásra Cikk

Ez év január 1-jétől néhány ponton módosult a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló kormányrendelet.

Betegszabadság, táppénz: a keresőképtelenség jelentősége Cikk

Mind a betegszabadság, mind a táppénz előfeltétele, hogy a dolgozó keresőképtelen legyen. A keresőképtelenség fennállását minden jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

Keresőképtelenség alatti szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizetőhellyel rendelkező munkáltató egyik munkavállalója 2019. 02. 16-án kimeríti az egy éves táppénzjogosultságot. Ha a kezelőorvos nem teszi keresőképes állományba, akkor a még nem felgyógyult munkavállaló kérheti a szabadságainak kiadását? Vagy csak akkor mehet el szabadságra, ha az orvos keresőképessé nyilvánította? Ha kérheti a szabadságot, annak ellenére, hogy nem egészséges, akkor miután kimerítette a keretét, utána továbbra sem jogosult táppénzre és betegszabadságra sem, mivel ugyanaz a betegsége továbbra is fennáll?

Keresőképtelenség számolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi évben összesem 45 nap keresőképtelenségi állományban voltam. Kérdésem az lenne, hogy milyen jövedelem figyelembe vételével (az előző havi vagy évi átlagkereset alapján) kell kiszámolni a táppénzt, illetve milyen együttes szabályok figyelembevételével? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close