41 találat a(z) keresőképtelen cimkére

Kataalany táppénzen Kérdés

Táppénz, járulékfizetési kötelezettség hatósági karantén idején Cikk

Hatósági házi karantén alatt milyen ellátás, munkabér illeti meg a munkavállalót? Ha külföldről tér haza, és karanténba kerül, akkor fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és fizetnie kell maga után a 7710 forintot, vagy azt a munkáltató át is vállalhatja? Ha kontakt személy kerül hatósági karanténba, akkor táppénzre kell, hogy vegye a háziorvos? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna, tb-szakértő, jogász válaszolt.

Minimumjárulék: többes jogviszonynál erre kell figyelni Cikk

Szeptember 1-jétől már „élesben” kell alkalmazni a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetésére vonatkozó szabályokat. Az ezzel kapcsolatos kérdések azt jelzik, hogy sokak számára nem egyértelmű néhány előírás értelmezése. Különösen igaz ez a többes – munkaviszony mellett fennálló egyéni vagy társas vállalkozói – jogviszony esetében.

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak? Cikk

„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaügyi kártérítési ügyben hozott határozatot a Kúria Cikk

Keresőképtelensége alatt mondott fel a munkavállalónak a munkáltatója. A munkavállaló a kialakult betegség okának a munkahelyi körülményeket nevezte meg, és kártérítésért munkaügyi bírósághoz fordult. A jogvita a Kúrián kötött ki, a határozat száma Mfv.I.10.526/2018.

Meddig jár a táppénz? Kérdés

Egy rákos beteg kemoterápiás kezelés alatt állt egy évig. A terápiát követően munkába állt. A munkába állást követöen egy hónap múlva egy másik mütét miatt került ismét kórházba, majd a mütétet követően további kezelés alatt áll. Kérdésem, hogy jár-e a mütétet követöen (egy évig volt táppénzen) továbbra is a táppénz részére?

Keresőképtelenség és a végkielégítés mértéke Kérdés

2019. szeptember 15-én jelent meg a címbeli témában egy szakmai levezetés, amely azonban álláspontom szerint tévedést tartalmaz. A keresőképtelenség tartamáról azt írja a szerző, hogy az a végkielégítésre jogosító időtartamba teljes egészében beszámít. Mire alapozza ezt a megállapítását a szakértő, amikor az Mt. 77. § (2) bekezdése csak a 30 napon belüli "hiányzásokat" rendeli beszámítani, a kifejtett jogesetben pedig tartós, egy éves keresőképtelenségi állapot utáni visszatérésről és munkaviszony lezárásról volt szó. Köszönettel!

Beteg, keresőképtelen? Kalkulálja velünk táppénzét Cikk

Az Adózóna táppénz kalkulátorával kiszámolhatja, hogy egészségbiztosításijárulék-köteles jövedelme alapján milyen összegű pénzbeli ellátás illeti meg, ha keresőképtelensége esetén otthonában, illetve kórházban gyógyul.

Passzív baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Munkavállaló határozott idejű munkaviszonya 2018. 11. 10-ig van. Üzemi balesete volt a munkavállalónak 11. 01-én. A keresőképtelenség ideje hosszú lesz, valószínűleg több hónap. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e passzív baleseti táppénz a munkaviszony megszűnése után? Köszönettel várom válaszukat.

Ügyvédi iroda tagja táppénzen, anyasági ellátáson Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem egyetlen tulajdonosként/tagként dolgozik ügyvédi irodájában. Babát tervez, és felmerült a kérdés, hogy jogosult lesz-e táppénzre és csedre, gyedre, amennyiben az orvos kiírja veszélyeztetett terhesként keresőképtelen állományba, és ő az Ügyvédi Kamaránál bejelenti tevékenysége szüneteltetését? Mikor érdemes bejelenteni a szüneteltetést, illetve van-e erre vonatkozóan kötelező érvényű szabály? Esetleg a csed indítása után kellene bejelenteni a szüneteltetést azért, hogy jogosult legyen az ellátásokra? A táppénzes időszak alatt nyilván fizetné maga után a táppénz 1/3-ot. Válaszukat előre is köszönöm!

Betegállomány felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 08.10.-én "Megállapodás munkaviszony megszüntetéséről közös megegyezéssel" dokumentum lett aláírva a munkáltató és munkavállaló részéről. Ebben szerepel, hogy a munkaviszony 09.10. napjáig tart, utolsó munkában töltött nap: 08.10. Erre az időre a munkabér és időarányosan járó szabadság számfejtésre, kifizetésre kerül. Most hozta a dolgozó az orvosi igazolásait: keresőképtelen: 08.13-08.17., majd 08.21-09.07. időszakban. Kérem, erősítse meg, hogy elszámoljuk a 15 munkanap betegszabadságot, táppénzt igénylünk 4 napra, (bár munkavégzési kötelezettsége nem volt), a maradék napokra pedig munkabért és arányos szabadságmegváltást számfejtünk? Köszönöm válaszát!

Munkaviszony létesítése keresőképtelenség ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a munkavállalónak, aki főállásában keresőképtelen, 9-es kóddal van-e arra lehetősége, hogy új munkaviszonyt létesítsen más munkáltatónál, más munkakörben, amennyiben azt képes ellátni? Illetve lehet-e a keresőképtelensége mellett más munkáltatónál egyszerűsített foglalkoztatott? Tiltja-e bárminemű jogszabály a fent említett lehetőségeket? üdvözlettel Dávid Judit

Hogyan kell számítani a felmondási időt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban jelzett című cikkben http://adozona.hu/munkajog/Hogyan_kell_szamitani_a_felmondasi_idot_1NHV7L írt esetet ismerem, és több ilyennel találkoztam. Egy kérdésem lenne, hogy a felperes 2014. augusztus 12-étől keresőképtelen állománya mikor vált keresőképessé? Köszönettel.

Társas vállalkozó táppénz Kérdés

Egy bt.-ben a kültag személyesen közreműködik, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, így a bt.-ben biztosított mint társas vállalkozó, de tényleges jövedelmet nem vesz fel, járulékot ezen jogviszonyában nem fizet. Keresőképtelensége esetében ezen jogviszonya alapján jár-e neki táppénz (hiszen biztosított)? Ha igen, mi lesz a táppénz alapja? A minimálbér? Ha jár neki táppénz, a keresőtevékenysége alatt megszüntethető ezen jogviszonya? Ha a bt.-ben jelenleg be van jelentve mint biztosított társas vállalkozó munkaviszony mellett, és a bt. átvált kata adózásra, akkor őt is be kell jelenteni, mint aki után katát fizet és havonta küldeni kellene a keresőképtelensége miatti mentességről a 201T nyomtatványt? Vagy mivel keresőképtelen, ő nem minősül személyesen közreműködő tagnak, és kata alá bejelenteni őt csak akkor kell, ha ténylegesen közreműködni fog, tehát keresőképes lesz?

Ab: aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást Cikk

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen – írja a HVG.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close