78 találat a(z) karrier-rss cimkére

Felmondás: önmagában nem elegendő indok a létszámcsökkentés Cikk

A munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondással kapcsolatosan a foglalkoztatási jogszabályok és az azokra épülő joggyakorlat számos követelményt fogalmaz meg (világosság, valósság, okszerűség), melyek elmaradása a munkáltatói felmondás jogszerűségét veszélyezteti. Cikkünkben ezen követelményeket mutatjuk be a Kúria friss eseti döntése kapcsán (BH2023.51.).

Apasági pótszabadság: fontos határidő jár le február végén! Gyakori kérdések és válaszok Cikk

A munka törvénykönyve januári változásával új szabadságfajta jelent meg, és változtak meglévő szabadságfajták szabályai is. Cikkünkben áttekintjük az ezekhez kapcsolódó gyakori kérdéseket. Sietniük kell a pótszabadság kivételével azoknak az apáknak, akiknek a 2022.08.02. napja és 2022.12.31. napja között született gyermekük, vagy fogadtak örökbe gyermeket, és ki szeretnék venni a többlet apasági szabadságnapjukat, ezt ugyanis 2023. február végéig tehetik meg!

Nyugdíjba küldhető-e, elbocsátható-e a korhatárt betöltött munkavállaló? Cikk

Egy kft.-nél van egy öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött férfi munkavállaló, aki nem akar nyugdíjba menni. Kötelezheti-e erre a munkáltató, illetve fel lehet-e neki mondani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Csed, gyed, szabadság, ha szülés után lejár a határozott idejű munkaviszony Cikk

Kismama határozott idejű munkaviszonya közvetlenül a szülés után lejár. Mennyi ideig jogosult csedre, kaphat-e gyedet, és mi történik a ki nem vett szabadságnapjaival? – érdeklődött az Adózónához intézett kérdésében olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Átlagnyugdíj, átlagkereset: kisebb lett a szakadék Cikk

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje, a Bankmonitor becslése szerint tavaly 51 százalékra emelkedett az átlagos nyugellátás és a nettó átlagkereset aránya.

Kötetlen munkaidő: kirúgták a dolgozót, mert nem jelent meg személyesen a munkahelyén, a kárfelelősségről döntött a Kúria Cikk

A munkavállalói kárfelelősség feltételeit vizsgálta a Kúria nemrégiben hozott döntésében. Cikkünkben ismertetjük az ügy fontosabb megállapításait.

Orvosi vizsgálat: mikor kötelező a tüdőszűrés a munkavállalónak? Cikk

Egy munkavállaló nem szeretné elvégeztetni a munkaorvos által előírt évi egyszeres tüdőszűrést (a munkaköre nem indokolja). Hol lehet megbizonyosodni arról, hogy tényleg szükséges-e az alkalmasság megállapításához a tüdőszűrő-vizsgálat, vagy ezt a munkaorvos saját hatáskörben dönti el? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Így tárgyaljon a munkáltatóval, ha visszamenne dolgozni csed, gyed, gyes után! Cikk

A gyermekével otthon lévő munkavállalónak érdemes alaposan felkészülnie a munkahelyére történő visszatérésre, tisztában lenni azzal, milyen esetekben kell visszavennie a munkáltatónak, milyen lehetőségei vannak a jövőbeni foglalkoztatása során, mi jár neki, ha esetleg elbocsátják. Cikkünkben számba vesszük, mire érdemes figyelniük az érintett munkavállalóknak.

Szabadság számítása munkavállalók szakképzése esetén Cikk

Munkavállalók duális szakképzésben vesznek részt. A szakképzés idejének arányában plusz szabadság illeti meg őket. Hogyan kell meghatározni a munkavállaló szabadságnapjainak a számát? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Elbocsátások válsághelyzetben: mire figyeljen a munkáltató? Cikk

A gazdasági válság okozta helyzetben előfordulhat, hogy egyes vállalkozások létszámcsökkentésre kényszerülnek. Fontos, hogy ezt megfelelően tegyék, mivel a jogellenes munkaviszony-megszüntetésnek komoly következményei vannak. Cikkünkben fontos szempontokat mutatunk be, melyeket ajánlott figyelembe venni.

Hétnapos munkarend: létezhet-e a gyakorlatban? Cikk

Egyre több gazdasági területen, különösen az IT-szektorban jelentkezik az az igény, hogy a szolgáltatások folyamatosan, akár hétvégén is nyújthatók legyenek. Ahhoz, hogy egy munkáltató minél rugalmasabban határozza meg a munkavállalók munkarendjét, szükséges az adott munkarend jogi szempontból való vizsgálata, továbbá az esetlegesen felmerülő kockázatok értékelése. Cikkünkben a releváns jogi szabályozás legfontosabb rendelkezéseit foglaljuk össze röviden.

Fizetés nélküli szabadság: nem rúghatja fel a munkáltató egyoldalúan a megállapodást Cikk

A Kúria azt vizsgálta nemrégiben egy ügyben (BH2022.214.), hogy – a szabadsághoz hasonlóan – rendkívüli helyzetben felmondhatja-e a munkáltató a fizetés nélküli szabadságról megkötött, kölcsönös egyezségen alapuló megállapodást.

Ennyivel több pénz maradt a 25 évnél fiatalabb munkavállalók zsebében Cikk

Idén az első hét hónapban több mint 79 milliárd forintot hagyott az adókedvezmény a fiataloknál. A legtöbben, mintegy 367 ezren, júliusban éltek a 25 év alattiaknak járó kedvezménnyel – tájékoztatott Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Részmunkaidős foglalkoztatás: mennyi lesz a nyugdíj? Cikk

Az 1996. december 31-éig fennállt biztosítás, munkavégzés alapján minden esetben a biztosítás teljes időtartama szolgálati időnek minősül. A társadalombiztosításról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. paragrafusa viszont bevezette az úgynevezett arányos szolgálati időt.

Elszívhatják a külföldi cégek a magyar informatikusokat: hódít a digitális nomádság Cikk

Nem akarnak visszatérni az irodákba a hazai szakemberek, 93 százalékuk választja a távmunka valamelyik formáját. Ez az arány jóval nagyobb, mint amennyire a hazai munkáltatók jelenleg lehetővé teszik az atipikus munkavégzést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31