hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Apasági pótszabadság: fontos határidő jár le február végén! Gyakori kérdések és válaszok

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munka törvénykönyve januári változásával új szabadságfajta jelent meg, és változtak meglévő szabadságfajták szabályai is. Cikkünkben áttekintjük az ezekhez kapcsolódó gyakori kérdéseket. Sietniük kell a pótszabadság kivételével azoknak az apáknak, akiknek a 2022.08.02. napja és 2022.12.31. napja között született gyermekük, vagy fogadtak örökbe gyermeket, és ki szeretnék venni a többlet apasági szabadságnapjukat, ezt ugyanis 2023. február végéig tehetik meg!

Tavaly született/örökbefogadott gyermek után idén is kivehető-e az apasági szabadság?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 118. paragrafusának (4) bekezdése szerint az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő, vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig 10 munkanap szabadságra (apasági szabadságra) jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Az apasági szabadság akkor is megilleti a munkavállalót, ha a gyermeke halva születik, vagy meghal. Az Mt. hatálybalépését szabályozó törvény (Mth.) a fentiek szerint módosult, és a 16/F paragrafusának (6) bekezdése az apai pótszabadság tekintetében úgy rendelkezik, hogy a 2022.08.02. napja és 2022.12.31. napja között született vagy örökbe fogadott gyermek esetében a hatályba lépéstől számított (január 1.) 2 hónapon belül lehet az apasági szabadságot igénybe venni. Amennyiben az apa ezt ezen időszak alatt nem veszi igénybe, számára ez elvész. Amennyiben pedig az apasági pótszabadság 5 napját 2022-ben már kivette, számára ebben az időszakban a különbözet vehető ki.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további kérdésekre válaszol szakértőnk, gyermekenként jár-e a szülői szabadság, az éves szabadságon felül járnak-e a plusz szabadságnapok, kivehet-e a munkavállaló csupán 5 munkanap apai pótszabadságot?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3