hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változó munkahely: mikor kell tájékoztatni a munkavállalót, hogy hová menjen dolgozni?

  • adozona.hu

Munkavállalók a munkaszerződésük szerint változó munkahelyen végzik a munkájukat (kijáró szerelő-technikusok). Mennyivel előbb szükséges őket tájékoztatni, hogy mely céghez kell kimenniük szerelni aznap, kell-e, kötelező-e előre tervezni azt a munkaidejükön belül? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a munkavállalók beutaztak a székhelyre, és onnan mentek az aznap meghatározott helyre ellátni a feladatukat. Lehetne ezt mindenféle törvényi előírást betartva úgy megoldani, hogy előtte (mennyivel előtte?) e-mailen, telefonon megkapnák a beosztást, és már egyből az adott helyszínre mennének elvégezni a munkát? Minden kijáró technikus céges autóval jár. Ha otthonról indulnak a székhelynél messzebb lévő helyszínre dolgozni, az hogyan befolyásolja a munkaidejüket, mikortól kezdődik: az indulástól vagy a helyszíni kezdéstől? – részletezte kérdéseit olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nincs olyan kötelezettsége a munkáltatónak, hogy előzetesen tájékoztassa arról a munkavállalókat, hogy hol kell másnap, harmadnap stb. dolgozniuk. Akkor lenne ennek jelentősége, ha a munkaköri feladat ellátásához előzetesen szükség lenne ezen információra (például fel kell készülni a munkavégzésre). Annak nincs akadálya, hogy ne a székhelyen, telephelyen vegyék fel a munkát a dolgozók, hanem már az adott helyszínen kezdjenek. Kifejezett rendelkezést e körben sem tartalmaz az Mt. A munkajogi alapelvekből, különös figyelemmel a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségből, az általában elvárhatóság követelményéből adódóan, észszerű határidőn belül kell tájékoztatni a munkavállalókat. Ha a munkaköri feladatok jellegére figyelemmel elegendő előző nap megtudniuk, hová kell másnap menniük, akkor az jogszerű. Mérlegelni kell a távolságot is, mert ha például kedden Budapestről indulva Nyíregyházán kell kezdeni 8 órakor, azt értelemszerűen ne hétfő este közölje a munkáltató a munkavállalóval.

Ami az utazási időt illeti: az Mt. 86. § (3) bekezdésének b) pontja szerint nem munkaidő a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó-, illetve tartózkodási helyére történő utazás tartama. Ez a rendelkezés egyértelmű azokban a helyzetekben, amikor a munkavállaló a munkáját szokás szerint ugyanazon a helyen végzi, azaz mindennap ugyanazon a helyen kezdi és fejezi be a munkát.

Eltérő a helyzet, ha a munkavégzés helye rendszeresen változik. Ilyenkor a tartózkodási helyről a napi első munkavégzési helyre, valamint az utolsó munkavégzési helyről hazautazás tartama munkaidőnek minősül. A kivételként érvényesülő szabály az Európai Unió Bíróságának C-266/14. számú eseti döntésén (Tyco-ügy) alapul. Az ügyben a bíróság a 2003/88/EK irányelvre hivatkozással kimondta, hogy abban az esetben, ha a munkavállalóknak nincs állandó vagy szokásos munkavégzési helyük, akkor munkaidőnek minősül az az utazási idő is, amelyet a lakóhelyük, valamint a munkáltatójuk által kijelölt első és utolsó ügyfél közötti utazással töltenek.

Azaz olyan esetekben, melyeknél a munkáltató jelöli ki a munkavégzési helyet, és az rendszeresen változik, továbbá, ha a munkavállaló munkaköri feladatainak részét képezi az ügyfelekhez történő utazás, az utazási idő is a munkaidő része. Önmagában az a körülmény, hogy a munkaszerződésben több munkavégzési hely, vagy akár egy nagyobb földrajzi egység van megjelölve, még nem eredményezi azt, hogy a munkába járási idő egyben munkaidő is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink