hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás: önmagában nem elegendő indok a létszámcsökkentés

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munkáltató a felmondását köteles megindokolni. A felmondással kapcsolatosan a foglalkoztatási jogszabályok és az azokra épülő joggyakorlat számos követelményt fogalmaz meg (világosság, valósság, okszerűség), melyek elmaradása a munkáltatói felmondás jogszerűségét veszélyezteti. Cikkünkben ezen követelményeket mutatjuk be a Kúria friss eseti döntése kapcsán (BH2023.51.).

A munkáltató létszámcsökkentéssel indokolta a felmondást

A munkavállaló 2012. március 12-étől állt közszolgálati jogviszonyban a munkáltatóval, lakásgazdálkodási ügyintéző, majd személyügyi referens munkakörben. A közszolgálati jogviszonyát a munkáltató a 2021. január 7-én kelt, és ugyanezen a napon közölt felmentéssel – a "közszolgálati jogviszony megszüntetése" elnevezésű nyomtatványon – megszüntette. A felmentésben a munkáltató a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 63. paragrafus (1) bekezdésének a) pontját (a létszámcsökkentésre vonatkozó rendelkezést) idézte, ezen túlmenően a felmentést nem indokolta.

A munkavállaló ezt követően a felmentésének jogszerűségét munkaügyi perben támadta, és kérte 20 havi illetményének megfelelő átalánykártérítés, a késedelmi kamatok, illetve a perköltség megfizetését. A keresetlevélben a munkavállaló előadta, hogy a felmentés indoklást lényegében nem tartalmaz, így sérti a Kttv. előírásait.

Sérelmezte, hogy a felmentési okiratban nincs ügyiratszám, annak helyén dátum szerepel, nem tartalmazza, hogy ki a munkáltatói jogkör gyakorlója, valamint kifogásolta, hogy nem helyezték tartalékállományba. Hivatkozott továbbá arra, hogy egzisztenciálisan ellehetetlenült a felmentés miatt, továbbá elszokott az álláskereséstől, mert 22 évig közszolgálati jogviszonyban állt. Rámutatott arra, hogy három gyermeket egyedül nevel, ő a családfenntartó, a felmentéssel létbizonytalanságba került a családja. Közel lakott továbbá a munkahelyéhez, ezért tudott főzni, bevásárolni naponta a gyerekeknek, most rendelni kell számukra az ételt. Előadta azt is, hogy egészségügyi problémái is keletkeztek a közszolgálati jogviszonya megszüntetéséből adódóan, nehezen alszik el, fáradt, remeg a keze, rohamokban tör rá a köhögés.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a munkáltató érvelését és a Kúria döntését!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3