287 találat a(z) kamat cimkére

Kapcsolt vállalkozások egymás közötti kölcsöne, kamat és kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kapcsolt vállalkozásnak 49 millió forint visszatérítendő kölcsönt nyújtott szerződés alapján. Most résztörleszteni szeretne az adós cég a devizaszámláján meglévő devizából. Ön szerint melyik árfolyamot állítsuk be a résztörlesztés szerződésébe, amivel az adóhatóság is egyetérthet? Az adós számlavezető bankjának deviza középárfolyama, vagy deviza vételi árfolyama megfelelő lehet? A tárgyévre kiszámolt szerződés szerinti, de meg nem fizetett kamat könyvelésében is segítségét kérem. Ha az adós cég a tartozás egy részét számla követelésükkel kompenzálva kívánja kiegyenlíteni, megteheti szankciók nélkül?

Aggódnak a britek: lesz vagy nem lesz megállapodás? Cikk

Aggasztó és rendkívül kellemetlen, de annak is megvan a kockázata, hogy megállapodás nélkül szűnik meg Nagy-Britannia tagsága az Európai Unióban – jelentette ki Mark Carney, a brit jegybank kormányzója a BBC rádiójának Today című pénteki műsorában. Ugyanakkor úgy vélekedett, "viszonylag valószínűtlen", hogy nem lesz megállapodás, de megvan ennek a lehetősége.

Emelkedik több lakossági állampapír kamata Cikk

Több lakossági állampapír kamatát emeli az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a lakossági állampapír befektetések népszerűségének megőrzése érdekében.

Kamatok, besorolási rendek: módosítások az adócsomagban Cikk

Az Országgyűlés elé T/625. számon előterjesztett adócsomag több helyen módosítaná az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényt és az adóigazgatási rendtartásról szóló CLI. törvényt is.

Ezért jár jobban, aki rögzíti hitelének kamatát Cikk

Érdemes átgondolni a hitelkamatok fixálását, mert a bankközi piacon emelkedtek a kamatok, és ezt a bankok érvényesíteni fogják a hitelkamatokban – hívta fel a figyelmet Trencsán Erika, a BankRácio.hu hitelszakértője az M1 aktuális csatornán.

Kamatemelés a lakossági állampapíroknál: mikor várható? Cikk

Az emelkedő hozamkörnyezet ellenére az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) egyelőre nincs napirenden a lakossági állampapírok kamatának emelése – írja a Világgazdaság.

Emelkedik a lakáshitelek kamata Cikk

Megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt – írja a hétfői Világgazdaság.

Tagi kölcsön kamata mikrogazdálkodói beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő kft. főkönyvében az egyéb követelések között van egy nagy összegű tétel, ami abból adódik, hogy az egyik tulajdonosnak kb. 6-7 évvel ez előtt a cég kölcsönt nyújtott. A kölcsönszerződésben a folyósításkori jogszabályoknak megfelelő kamat került rögzítésre. A kölcsön visszafizetésre került, azonban a kamat nem. A ki nem fizetett kamatot a társaság kamatbevételként könyvelte le a kölcsönnel érintett években az egyéb követelésekkel szemben. Az elmúlt évek alatt erősen valószínűsíthetővé vált, hogy ez a kamat sosem fog megfizetésre kerülni. A társaság nem kíván jogi úton fellépni tulajdonosával szemben. Kérdésem, kivezethető-e a főkönyvből az egyéb követelés, ha igen, milyen módon és milyen jogcímen, tekintettel a mikrovállalkozói beszámoló sajátosságaira is? Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Többszörösére nő a NAV által felszámítható késedelmi kamat Cikk

A késedelmi pótlék jelenlegi mértékét a többszörösére emelné az Országgyűlésnek T/625. számon benyújtott adócsomag szerint a kormány.

Cégautó 2. rész. Külföldi számla, beruházási kedvezmény, lízing Cikk

Cikkünk második részében a céges személygépkocsik társaságiadóalap-, illetve adókedvezménnyel foglalkozunk, továbbá ismertetjük a cégautó használatához kapcsolódó külföldről származó bizonylatok kezelését.

Mélyrepülésben a forint, az MNB-re vár a piac Cikk

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők nem számítanak változásra. Eközben az euró árfolyama már a 325 forintos szintet ostromolja.

Szigorúbb adósságfékekkel terelgeti az MNB a lakáshitelt felvevőket Cikk

Októbertől módosulnak az adósságfék-szabályok a lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonsága és a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerése érdekében – döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

Cégeladás tagi kölcsönnel együtt: mi lesz a tartozással? Cikk

Mi a teendő, ha egy korlátolt felelősségű társaságot eladnak, amelynek van tagikölcsön-tartozása? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

MNB: esetenként hiányos az ügyfelek hitelszerződés előtti tájékoztatása Cikk

A jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentése szerint egyes esetekben hiányos az ügyfelek tájékoztatása hitelszerződések megkötése előtt – mondta el Binder István az MNB felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna mai műsorában.

Nagy összegű kölcsönt nyújtó megszűnésekor hogyan vezethető ki a tartozás és az előírt kamat? Kérdés

2012-ben egy külföldi vállalkozástól, beruházáshoz nagy összegű (40 millió forint) kölcsönt vett fel egy kft., évi 8 millió forint kamatra. A kölcsönt és a kamatokat is lejáratkor kérte egy összegben (esetleges előtörlesztéssel). A könyvekben a hosszú lejáratú kölcsön és az évenként 8 millió forinttal emelkedő kölcsönkamat-tartozás szerepel. A társaságiadó-alapnál az évenként elszámolt előírt kamatot a növelő tételek 8. sorában szerepeltette a kft. Időközben a kölcsönnyújtó társaság megszűnt. Kérdés: milyen módon vezethető ki a könyvekből a kölcsön és az előírt kamat? El kell számolni elengedett kötelezettségként? A fő kérdés az, hogy miután az előírt kamat minden évben az adóalapnál növelő tételként szerepelt, elengedett kötelezettség miatti betételkénti elszámoláskor valami módon csökkenthető vele az adóalap? Tisztelettel és köszönettel: Pócsföldi Zoltánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs