287 találat a(z) kamat cimkére

Szinte kamat nélkül dekkol a bankokban majd' 5000 milliárd forint Cikk

Csökkent tavaly a háztartásokban felhalmozott készpénzállomány, ami a valutában tartott megtakarítások apadásának köszönhető. A lekötetlen számlapénzek mennyisége és aránya viszont töretlenül növekszik – írja a Világgazdaság.

Befektetési jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik ügyfelem euróért vásárolt 12137 darab befektetési jegyet. A vásárláskori árfolyam 318,54 forint/euró volt. Átértékelésnél, mérlegfordulónapon az euróárfolyam 310,14 forintra csökkent. A 12137 darab befektetési jegy piaci ára december 31-én darabonként 1,0766 euró, vagyis összesen 13066,31 euró volt. Egyelőre a forgatási célú értékpapírok között szerepelnek a jegyek, de lehet, hogy átminősítjük hosszú lejáratúvá. A kérdésem az lenne, hogy év végi átértékelésnél árfolyam-különbözetet kell-e számolnom és könyvelnem, mert valahol azt olvastam, hogy értékvesztést kell elszámolni és könyvelni? Akkor nem árfolyam-különbözetet?! A másik kérdésem, hogy a piaci értékre kamatot kell számolnom elhatárolással? Illetve, ha átminősítem hosszú lejáratúvá az értékpapírt, akkor árfolyamot kellene a piaci árra számolnom kamat helyett? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Jáni-Budea Magdolna

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi székhelyű vállalkozás kölcsönt szeretne nyújtani harmadik országbeli vállalkozásnak euróban (független felek, nincs kapcsolt viszony). A kölcsön három évre szól, és az első két évben sem törleszteni, sem kamatot fizetnie nem kell a kölcsönbe vevőnek. A harmadik évben 12 egyenlő részletben fizeti vissza a 3. országbeli vállalkozás a kölcsönt, és lejáratkor fizet 5 százalék kamatot. Megteheti-e a magyarországi székhelyű cég, hogy ilyen feltételekkel nyújt kölcsönt? A három év alatt a társasági adó szempontjából szükséges-e valamilyen adóalap-módosító tételt figyelembe venni az adóévek során az ügyletet illetően? Az év végi átértékelés miatt keletkezett nyereség vagy veszteség az első két évben számviteli és adózási szempontból hogyan kezelendő?!

Újdonságok a diákhitelben Cikk

Február 15-éig adhatja le hiteligénylési kérelmét az a hallgató, aki már márciusban szeretne Diákhitelt kapni. A Diákhitel2-t egyedülállóan kedvező feltételekkel: 2017 októbere óta 0 százalékos kamattal igényelhetik az önköltséges képzésben résztvevők, képzési díjuk kiegyenlítésére. A szabad felhasználású Diákhitel1 szintén nagyon kedvező, 2,3 százalékos kamattal nyújt segítséget a diákoknak.

Banki kamatfizetés Kérdés

Beruházási hitel IV. negyedévi kamatát a pénzintézet a következő év első bankkivonatában szerepeltette, ekkor került kifizetésre a bankkamat. Kérdés: passzív elhatárolásként kell könyvelni a beruházási hitel IV. negyedévi kamatát? Elhatároltam a beruházási hitel kamatát, de a banki igazolásban ez az összeg 2018-ban a kifizetés napján szerepel. Köszönettel: Négyökrüné

Beruházási hitel kamata Kérdés

Beruházási hitel IV. negyedévi kamatát a pénzintézet a követező év első bankkivonatában szerepeltette, ekkor került kifizetésre a bankkamat. Kérdés, passzív elhatárolásként kell könyvelni a beruházási hitel IV. negyedévi kamatát? Elhatároltam a beruházási hitel kamatát, de a banki igazolásban ez az összeg 2018-ban a kifizetés napján szerepel. Köszönettel: Négyökrüné

Mi is az a kamatjövedelem, és mikor, hogyan adózik? Cikk

A köznapi értelemben vett kamatfogalom nem azonos a kamatjövedelem fogalmával a személyijövedelemadó-kötelezettség szempontjából. Mutatjuk a különbséget.

Kedvezően változtak a diákhitel feltételei Cikk

Újabb, a diákhiteleseket érintő változások lépnek életbe február 1-jén. A kormány döntése értelmében többek között módosul a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb hitelösszeg, így a szabad felhasználású Diákhitel esetében már akár havi 70 ezer forint is igényelhető. A diákhiteleket az eddigi 40 éves kor helyett 45 éves korig lehet kérni és folyósítani. Az önköltséges képzésben tanuló hallgatók az idegen nyelvű oktatásért fizetendő térítési díjat is kiegyenlíthetik a Diákhitel2-ből.

Nő a babakötvény kamata Cikk

Februártól 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata, jóval magasabb lesz, mint a bankok által fizetett betéti kamat – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az MTI-vel.

Ezekre figyeljen cég és cég, cég és magánszemély közötti kölcsönöknél Cikk

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Cím! Elsődlegesen szőlőoltvány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény címén csökkentheti-e bevételeit? Ezen kívül mezőgazdasági szolgáltató tevékenységet is végez. A beruházás, amelyre a kisvállalkozói kedvezményt igénybe venné, mindkét tevékenységét szolgálja. A kisvállalkozói kedvezmény de minimis támogatásnak minősül. Az EU-s rendelet a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatra nem alkalmazható. A 200 ezer eurós (3 évi) értékhatár nála nem értelmezhető? Tárgyi eszköz beszerzésére felvett hitel után fizetendő kamat mint kisvállalkozások adókedvezménye érvényesíthető általa? Mezőgazdasági vagy általános de minimis támogatás keretében? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Kérdező

Ennyi lesz a diákhitel kamata 2018-ban Cikk

A Diákhitel1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. október 1-je óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően – közölte a Diákhitel Központ (DK) Zrt.

Díjbekérő alapján utalás következménye Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik cégünk szerződést kötött épületbontási munkálatokra. A partnertől az alábbi tájékoztatást kaptuk a tranzakciókkal kapcsolatban: "A szerződés alapján a vállalkozó díjbekérőt állít ki, amely nem tartalmaz áfát. 2 díjbekérő lesz: 2x10 millió forint. A vállalkozó csak végszámlát állít ki, a munka végén, ez fogja tartalmazni a teljes összeget: 41 millió forint+áfát, azzal, hogy ebből 20 millió forint rendezve lett, vagy másképpen 20 millió forint pénzügyi teljesítést nem igényel. Erre csak 2018-ban kerül majd sor, a műszaki ellenőr jóváhagyása (teljesítés igazolása) alapján." Helyesen jár-e el a bontást végző vállalkozó, hogy a díjbekérők alapján utalt összegről sem előleg, sem részszámlát nem állít ki? Jó-e az a megoldás, hogy csak a munkák befejezésekor születik meg az áfás végszámla? Ha nem lesz semmilyen számla az utalásokról, akkor addig követelésként tartom nyilván? Nem merülhet fel például kamatfizetés kérdése? Elég bizonylat ehhez a szerződés? Válaszukat előre is nagyon köszönjük! Tisztelettel: Szentesi Péter Virtus Kft.

Kisvállalkozások adókedvezménye 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen előírás vonatkozik 2017-ben a beruházási hitelek után fizetett kamat alapján igénybe vehető adókedvezményre? A 2016.12.31-e előtt kötött szerződések esetében is 100 százalék a kedvezmény, vagy ez csak az új szerződésekre vonatkozik? Továbbra is megmarad a 2013.12.31. utáni 60 százalék, azt megelőzően a 40 százalék? Köszönöm válaszát!

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs