286 találat a(z) kamat cimkére

Társasház felújítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni a felújítási alapra befizetett, Fundamenta Lakáskassza számlán vezetett összegeket, és a betétre jutó kamatot, az állami támogatást? Felhasználás előtti években? (Amikor befizetésre kerül, felhasználásig, bevétel, vagy pedig tulajdonosokkal szembeni kötelezettség?) Felhasználáskor? Előre is köszönöm a segítséget.

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyes tulajdonosa tagi kölcsönt nyújt a vállalkozásnak. Az első kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a tagihitel-szerződésben rögzíteni, hogy a kölcsön után a tulajdonos nem tart igényt kamatjövedelemre? Ha ez nem lehetséges, akkor a kamat után milyen adó- és járulék terhelik az egyszemélyes kft. munkatársát, illetve a társaságot? Köszönöm válaszát!

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Cím! Van-e lehetőség a tagi kölcsön kamatának tőkésítésére? Valamint milyen fizetési kötelezettségek tartoznak hozzá, ha kifizetésre kerül a kamatjövedelem? Milyen lehetőségek vannak a kamat járulékmentes kivételére? Köszönöm!

Uzsorásokat fogtak el Cikk

Uzsora-bűncselekmény miatt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) egy ceglédi házaspárt – közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

Kamatemelés jöhet jövőre Cikk

Jövőre valószínűleg elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új kamatemelési ciklusa londoni pénzügyi elemzők szerint.

Társaságadó-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság meglévő beruházási hitelét, valamint forgóeszköz-finanszírozású hiteleit egy másik bankkal kötött szerződéssel váltotta ki. A hitelkiváltás egy szerződésben jelent meg. Kérdésünk az, hogy az így fizetett hitelkamat arányos része – a beruházási hitel arányos része – a társaságiadó-kedvezményként igénybe vehető-e? Köszönöm a segítségüket.

Kölcsönök kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kölcsönnyújtással kapcsolatban lenne több kérdésem: 1. Kapcsolt félnek nyújtott kölcsön kamatának szükséges-e jegybanki alapkamat + 5%-os mértéket megjelölni kamatlábként? Mihez kell viszonyítani a piaci kamatlábat? Bank által fizetett banki hitel kamat mértékéhez? Ha igen, akkor melyik típusú hitel ügyleti kamatát kell figyelembe venni? Mi számít pénzpiaci kamatlábnak? 2. Munkaviszonyban álló, tulajdonosnak adott kölcsön kamatát szükséges-e jegybanki alapkamat + 5%-kal számolnom? Ha kisebb kamattal nyújtom a kölcsönt, akkor vonatkozik ránk az szja törvény 72. paragrafusa? 3. Ha olyan tagnak nyújtok kölcsönt, aki nincs munkaviszonyban, ott szükséges-e a jegybanki alapkamat + 5%-os mértékű kamat felszámítása, hogy elkerüljem a kamatkedvezmény miatti adófizetési kötelezettséget (szja törvény72. §)? 4. Tag feleségének adhatok-e kölcsönt? Ha igen, akkor ilyen esetben mekkora összegű kamat kikötése "kötelező"? 5. Független félnek adott kölcsön esetében milyen összegű kamat megjelölése kötelező? Köszönettel Zsuzsanna

Kamatkedvezményből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet megállapítani a szokásos piaci kamat mértékét a kifizető által magánszemélynek nyújtott kölcsön esetén az Szja. tv. 72. §-a alkalmazásában a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításánál? Hogyan lehet a szokásos piaci kamatot számszerűsíteni, mit lehet irányadónak tekinteni? Köszönettel várom válaszát.

Tagi kölcsön kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. A szereplők belföldi kft.-k és magánszemélyek. „A” Kft.-ben 60 százalékos tulajdonos „B” Kft. (az ügyvezetőjük is azonos (X)). „A” Kft. további tulajdonosai: 20 százalékban „C” Kft. és 20 százalékban egy belföldi magánszemély (Y). Egyéb kapcsolat nincs a felek között. „A”-nak évekkel ezelőtt a tulajdonosok kölcsönt nyújtottak, piaci kamatra. Eddig a felek minden év végén könyvelték a kamatokat („A” mint T87 - K4, „B” és „C” T3 - K97), de pénzügyileg még nem rendezték. A magánszemély tulajdonos kamatmentesen adta a kölcsönt. A jövőre vonatkozóan a felek azon gondolkodnak, hogy nem könyvelik a kamatokat, hanem az adóalapjukat módosítják. „B” és „C” növeli, „A” pedig csökkenti (ha egyéb feltételek is fennállnak – Tao törvény 18. § (1)). Tudomásunk szerint ezt A-B viszonylatban megtehetjük, mert kapcsolt feleknek minősülnek. De az A-C viszonylatban is? A Tao törvény szerint A-C nem kapcsolt vállalkozás. „C” nyújthatna tagi kölcsönt „A”-nak kamat nélkül mindenféle adókövetkezmény nélkül? Mivel járna, ha „B” és „C” elengedné „A”-val szemben felhalmozódott kamatból összegyűlt követelését? Köszönettel: István

Már elérhető a nulla százalékos kamatozású hitel Cikk

Az MFB Pontoknál már be lehet nyújtani a hiteligényléseket az uniós forrású K+F+I hitelre, amit a vállalkozások nulla százalékos kamattal igényelhetnek – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

Hitel, tartozás, kamat: amikor kell adót fizetni, amikor nem Cikk

A magánszemélyek nemcsak bankoktól, pénzügyi vállalkozásoktól juthatnak hitelhez, hanem a polgári jog (Ptk.) szabályai szerint – nem üzletszerűen folytatott tevékenység keretében – bármely cégtől, szervezettől, magánszemélytől is bárki bármire kaphat kölcsönt.

Magánszemély által nyújtott kölcsön Kérdés

2010-ben egy magánszemély kölcsönt nyújtott egy Magyarországon bejegyzett kft.-nek. A magánszemély és a kft. között tagsági és közreműködői tagsági jogviszony nem állt fenn. A társaság visszafizette a tőkét és a kamatai egy részét. (A kamatokat 2014-ben fizette ki.) A kölcsönadó a kamatokból felhalmozódott összeget mindig pontos kifizetési összeget megjelölve nettó módon kérte és kapta, amelyet a cég székhelyén a pénztárból kiadási pénztárbizonylat kiállításával fizettek ki pénztáros aláírásával. Kérdések: 1) A kamatjövedelem után milyen terheket kell megfizetnie a kft.-nek és a magánszemélynek? 2) Ha a kft. a kamatjövedelmet nettó módon fizette ki de nem könyvelte le, nem vallotta be és nem fizette be az adót az adóhatóságnak, a magánszemélynek meg kell-e fizetnie, számonkérhető-e rajta? Amennyiben igen, az adóhatóság kezelheti-e eltitkolt bevételként a kapott összeget? 3) A fenti esetben lehet-e a kifizető hiányára hivatkozni az adóhatóság részéről és a kifizetőt terhelő eho-t a magánszeméllyel megfizettetni? Változtat-e a lényegen, ha a társaságot az MNB tiltott pénzügyi tevékenység miatt megbírságolta?

Ki fizeti meg a táppénzt? Milliókat is bukhat, ha nem takarítja a járdát! Cikk

Nemrég megtapasztalhattuk, hogy jégpáncél vagy éppen hó borította a járdákat, és ebből adódóan sok gyalogost ért sérülés, sőt komolyabb végtagtöréssel, fejsérüléssel járó baleset. Miközben én magam is egyensúlyozva próbáltam elkerülni az esést a jeges járdán, azon gondolkodtam, hogy vajon azok, akiknek tisztán kellene tartani a járdát, tudják-e, hogy ez a nemtörődömség milyen sokba kerülhet nekik. Ettől a gondolattól vezérelve az alábbi cikkben ismertetem, hogy milyen visszafizetési kötelezettség keletkezhet a csúszós járda miatti balesetekből.

Még pár napig igényelhető márciustól diákhitel Cikk

Február 15-éig adhatja le hiteligénylési kérelmét az a hallgató, aki már márciusban Diákhitelben szeretne részesülni. A diákhitelek változatlanul kedvező kamattal érhetők el: a szabad felhasználású Diákhitel1 3,35 százalékos, a képzési költségre fordítható Diákhitel2 fix 2 százalékos kamattal nyújt segítséget a diákoknak.

Külföldi kamat után fizetett adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég tulajdonában van román kötvény, mely után kamatot fizetett a román cég a magyar cég részére euróban. Az elszámolásnál feltüntették, hogy mekkora összegben vonták le és fizették be a román költségvetésnek "nem romániai adóalany külföldön megvalósított jövedelme utáni jövedelemadó"-ként. Kérdésünk, hogy ennek mi a helyes könyvelési módja (pénzügyi kamat, kamat utáni adó), illetve adózása (társasági adóban érvényesítése). Válaszát előre is köszönöm. Varró Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs