286 találat a(z) kamat cimkére

Magánszemély kölcsöne a cégének Kérdés

T. Szakértő! Egy 3 millió forintos törzstőkével, 40 millió forintnyi saját tőkével rendelkező kivaalany kft. tulajdonosa adózott jövedelméből, 20 millió forintot szeretne kölcsön adni a kft.-jének, 3 évre. A kölcsönre kamatot szeretne kapni. Arra kérnék választ, hogy ez milyen kölcsön lehet? Hosszú lejáratú tagi kölcsön? Hátrasorolt kötelezettséget ajánlottak neki, de tudomásom szerint csak 5 éven túli kölcsönöket lehet kimutatni. Mennyi kamatot kérhet a magánszemély? A megkapott kamat után hogyan adózik? Az adót a cég vonja le? Kinek van bevallási kötelezettsége ezzel kapcsolatban? A cég szempontjából érvényes-e valamilyen alultőkésítési szabály? Köszönettel!

Bérbeadó magánszemély jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély hitelre vásárolt ingatlanát bérbe adja. A bérbeadásból származó bevételből tételes költségelszámolás esetén levonható-e a hiteltörlesztések részét képező megfizetett kamat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Enyhén változtak a lakáshitelek kamatai Cikk

2019. januárban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén csökkent, míg a személyi hiteleké kismértékben nőtt. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében növekedett az előző hónaphoz képest. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek esetében az 1 milló euró érték alatti és feletti kategóriában is a kamatlábak csökkenése volt megfigyelhető – közölte honlapján az MNB.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérem szíves segítségüket. 2019.01.01-től bekerült a Tao törvény kapcsolt vállalkozásokról szóló 4. § 23. g) pontjába az alábbi rendelkezés: g) * az a)-c) alpontban foglaltaktól függetlenül akkor is létrejön a kapcsolt vállalkozási viszony a 11. pont, az 53. pont és a 8. § (1) bekezdés f) pontja alkalmazásában, ha az adózó és más személy viszonylatában legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett szavazati jog részesedés, vagy legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett tőkerészesedés, vagy legalább 25 százalékos nyereségrészesedés áll fenn, azzal, hogy ezen rendelkezések alkalmazásában az f) alpontban foglaltak teljesülését nem kell vizsgálni, A Tao törvény 53. pontja az adózás szempontjából különálló adózó fogalmát ismerteti, mely szerint: 53. * adózási szempontból különálló adózó: olyan adózó, amely nem tagja összevont (konszolidált) éves beszámolót készítő vállalatcsoportnak, nem áll kapcsolt vállalkozási viszonyban más személlyel és külföldön nem rendelkezik telephellyel; Ennek értelmezéséhez kérnénk szíves segítségüket. Az illetéktörvény alapján (ami a tao törvényre hivatkozik) kapcsolt vállalkozás a 25% részesedés, vagy ezt a részesedést csak az adózási szempontból különálló adózó jogállásánál (ha jól értem a vállalkozások közötti kamat tao módosítása kapcsán) kell vizsgálni? Köszönettel, Laczkó Mónika

Magánszemélyek közötti kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magánszemély között milyen feltételekkel jöhet létre kölcsönadási szerződés. Például 10 millió forintot ad kölcsönbe a párom, 5 éves futamidőre. Kamat nélkül is megteheti? Milyen szja-, illetve járulékfizetési kötelezettség vonzata van a kölcsönadónak és a kölcsönbe vevőnek? Lehet-e ezt magánokiratba foglalni, szerződőkkel és tanúkkal? Szükséges-e, célszerű-e ügyvédet is bevonni az ügyletbe? Válaszát előre is köszönöm.

Nő egyes állampapírok kamata Cikk

Három állampapír kamatát emeli 0,5 százalékponttal február 25-étől az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

Kapcsolt vállalkozás – kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésre kérjük a válaszukat: egy magyar kft. fióktelepet nyitott Szerbiában. Az első évben a kft.-nek kölcsön formájában meg kell finanszíroznia a fióktelep működését. Kérdés: kell-e a kft.-nek ez után a kölcsön után kamatot számítania, ha igen, ennek mértéke szabályozott-e. Válaszukat köszönjük!

Jó hír az egyetemistáknak: csökkent a Diákhitel1 kamata Cikk

Tovább csökkent a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata, a Diákhitel2 változatlanul kamatmentes.

Babakötvény: csak azok kapnak támogatást, akik péntek délig fizetik az önrészt Cikk

A Babakötvény egy páratlan – pénzügyi gondoskodási – lehetőséget kínál a szülőknek, emlékeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A hatezer forint éves állami támogatásnál és a jelenleg 5,4 százalékos kamatnál nehéz jobb alternatívát találni. Az idei támogatás akkor jár, ha az összeg 2018. december 31-éig a Babakötvényhez tartozó Start számlára beérkezik, ezért fontos, hogy legkésőbb péntek délig az érintettek elutalják az erre szánt összeget.

Csökken a diákhitelek kamata Cikk

Ismét tovább csökkent a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata. A Diákhitel2 változatlanul kamatmentes, azaz 0 százalékos kamattal kérhető 2019 első félévére vonatkozóan.

Kapcsolt fél Kérdés

Tisztelt Szakértő, Hivatkozva a https://adozona.hu/kerdesek/2018_12_5_Kapcsolt_fel_meghatarozasa_sqk kérdésre szeretnék válaszolni, hogy ellentmondást érzek egy korábbi ezzel kapcsolatos választ illetően: Tagi kölcsön (2017. 11. 01., Kneitner Lea válaszadó: "Ha a társaság többségi tulajdonosa nyújtja a tagi kölcsönt, a tag és a cég között többnyire fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony. Amennyiben kamatmentes a tagi kölcsön, egyéb bevételekkel áll szemben a kamatráfordítás. Az összeg a piaci kamaton alapul, számítási módszereket az 1996. évi LXXXI. trv. (a társasági adóról és az osztalékadóról) nyújt. A lekönyvelt piaci kamatösszeg adóalap-növelő tételt jelent." Kneitner Lea), ahol piaci kamatösszeg növelő tételként írja elő a kamatmentes tagi kölcsön kamatát. Mit értelmezek rosszul? Köszönöm!

Külföldről kamat adózása cégek közöett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániai cégtől kamatot kap egy magyar kft. Romániában a cégnek le kell vonni a forrásadót, gyakorlatilag a magyar cég adózott jövedelmet kap. Magyarországon ez újra adózik társasági adóban? A levont forrásadó figyelembe vehető-e a magyar adózáskor, hogyan?

Külföldről származó kamat adózása magánszemélynél Kérdés

Tisztelt szakértő! 1. Külföldi (EU) országban bankbetétre jóváírt kamat, ha nem fizeti ki a bank, hanem marad a bankbetétben, akkor az kamatjövedelem-e annak jóváírásakor? 2. Külföldi (EU) pénzintézettől felvett kamatjövedelemnél a 15 százalék személyi jövedelem adón kívül van-e mág más adó, milyen árfolyamon számoljuk? 3. A külföldi bank nem ad igazolást a kamatjóváírásról, csak ha fel is van véve. Ha jóváíráskor ez jövedelem, akkor mi a bizonylat?

Tagi kölcsön átminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem tagja, mint magánszemély kivásárolta a cégben lévő másik céggel szembeni kölcsöntartozást. Így ő került be a cégbe, mint magánszemély, ezzel a kölcsönnel, ez a kölcsön kezelhető-e tagi kölcsönként? Ha ez is tagi kölcsön, kötelező-e kamatot felszámítani (ha igen, hány százalékot), vagy adhatja kamatmentesen? A kamatokból jövedelem keletkezik-e? Tisztelettel várom válaszát: Géczi Sándorné

Öntik a pénzt a szülők, nagyszülők a babakötvényekbe Cikk

Töretlen a Babakötvény népszerűsége, a megtakarítások állománya novemberben átlépte az 50 milliárd forintot, ami 30 százalékkal haladja meg a tavalyi 38 milliárdos állományt – közölte Varga Mihály.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs