283 találat a(z) kamat cimkére

A hét legfontosabb tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról Cikk

A magyarok többsége már tudja, hogy idős korában nem hagyatkozhat majd csak az állami nyugdíjra, ugyanis ez sokaknak már ma sem elég a megélhetéshez, de 10–15 éven belül még nehezebb lesz a helyzet. Ezért annak, aki nem szeretné, hogy nyugdíjasként jelentősen csökkenjen az életszínvonala, muszáj félretennie az aktív éveiben. A nyugdíjcélú előtakarékossági megoldások közül az egyik legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás, amelynek legfontosabb jellemzőit az UNION Biztosító anyaga mutatja be.

November közepéig érdemesebb diákhitelt igényelni Cikk

A kedvező konstrukcióknak, a törlesztési és családtámogatási kedvezményeknek, valamint a Nyelvtanulási Diákhitel bevezetésének köszönhetően töretlenül növekszik az érdeklődés a diákhitelek iránt – írja közleményében a Diákhitel Központ. A Diákhitel Központ célja, hogy a diplomát szerző diákok arányának növelése érdekében termékpalettáját folyamatosan bővítse. Eddig már több mint 400 000 diák élt a hallgatói hitelezés által nyújtott lehetőségekkel.

Munkabérelőleg kamata, levonása táppénzből Cikk

Le lehet-e vonni a munkabérelőlegből eredő tartozást, ha a dolgozó táppénzen van? Számolható-e rá kamat, ha kicsúszik a törlesztési határidőből? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkabérelőleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkabérelőleget nyújt dolgozóinak, 6 hónapra, adómentesen, melynek összegét a havi bérből vonják majd le. Kérdésünk az lenne, hogy ha a dolgozó egész hónapban táppénzen van, akkor le lehet-e vonni a havi "tartozást"? Ha nem, és kicsúszunk a 6 hónapból, akkor milyen mértékű kamattal kell visszafizetni a dolgozónak a bérelőleget? Illetve lehet-e megállapodást kötni arra az esetre, hogy táppénz esetén a dolgozó vállalja, hogy levonják tőle a havi összeget, vagy azt befizeti a pénztárba? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Amikor adót kell fizetni az új lakossági állampapír után Cikk

Nem kell adót fizetni a magyar állam által 2019. július 1-jétől kibocsátott, a lakosság, mint befektetői célpiac részére forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból származó kamatjövedelem után (ez az értékpapír lehet: kamatozó kötvény, kamatozó kincstárjegy, diszkont kötvény, diszkontkincstárjegy). Meghatározott esetben továbbra is adóköteles lehet azonban a tartós befektetési számlán elhelyezett befektetés hozama – hívja fel a figyelmet az államkincstár.

Pótfelvételizőknek is ajánlják a diákhitelt Cikk

Augusztus 7-éig adhatja le a pótfelvételire a jelentkezését az a több mint 33 ezer diák, akiket első körben nem vettek fel felsőoktatási intézménybe. Mivel a pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre jelentkezhetnek a fiatalok, így számukra kiemelt segítséget jelenthet a kifejezetten a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított, 0 százalékos kamatozású Diákhitel2 – hívja fel a figyelmet sajtóközleményében a Diákhitel Zrt.

Adóamnesztia: átütemezéssel, a hátralékok egy részének elengedésével könnyítenek az adósokon Romániában Cikk

Különböző könnyítésekkel ösztönzi a román kormány az egymillió lejnél (69,1 millió forint) nagyobb adóhátralékok befizetését, az ennél kisebb hátralékoknál pedig elengedik a büntetőkamatokat, ha az adósságot november 30-áig törlesztik.

Ilyen feltételekkel vehető igénybe a diákhitel Cikk

Tavaly a szabadfelhasználású Diákhitel 1-et 6 százalékkal, míg a felsőoktatási képzési díjakra igénybe vehető Diákhitel 2-t 34 százalékkal több diák vette igénybe az egy évvel korábbinál – mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ (DK) vezérigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Viszik az új állampapírt, mint a cukrot Cikk

Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz, az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt, ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon – tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.

Devizahitel átváltásának könyvelése Kérdés

Kft.-nek 2018 májusában a főkönyvében 35 000 svájci frank devizanemben volt hitelkötelezettsége a bank felé, 99 400 000 forint értékben. A kft. 2018. novemberben forintosította a hitelt, így a tartozás 150 millió forint, amit a bank kettébontott, így két szerződés jött létre, külön a kamatról (20 millió forint), illetve külön a tőkéről (130 millió forint). Az” új” tőkeösszeg (130 millió forint) jelentősen eltér a főkönyvben szereplő 99 400 000 forint tőkeösszegtől. Hogyan kell könyvelni a fenti gazdasági eseményeket? A különbözetet, 30 600 000 forintot 2018-ban pénzügyi műveletek ráfordításaként kell elszámolni egy összegben (árfolyam-különbözetként), vagy elhatárolható? De akkor hogyan oldom fel visszafizetéskor, mivel itt a teljes (régi+új) tartozás részletét fizetem havonta? A kamattartozást el kell határolni, és az évenként megfizetett tényleges kamat kerül év végén feloldásra? Segítségüket előre is köszönjük.

Dolgozói kölcsön Kérdés

2018 januárjában kft. kölcsönt adott a dolgozójának. A kölcsön összege 2,9 millió forint. A kölcsönt a kft. utalta a dolgozó bankszámlájára. Hitelt fizetett belőle vissza a dolgozó. Megteheti-e a cég, hogy vissza nem térítendőként adja a kölcsönt? Ha nem, akkor kell-e kamatot felszámolni, milyen mértékűt? Köszönöm.

Kamattámogatás kérhető mezőgazdasági gépek lízingjéhez Cikk

Az Agrárminisztérium újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját. A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre.

Magánszemély kölcsöne a cégének Kérdés

T. Szakértő! Egy 3 millió forintos törzstőkével, 40 millió forintnyi saját tőkével rendelkező kivaalany kft. tulajdonosa adózott jövedelméből, 20 millió forintot szeretne kölcsön adni a kft.-jének, 3 évre. A kölcsönre kamatot szeretne kapni. Arra kérnék választ, hogy ez milyen kölcsön lehet? Hosszú lejáratú tagi kölcsön? Hátrasorolt kötelezettséget ajánlottak neki, de tudomásom szerint csak 5 éven túli kölcsönöket lehet kimutatni. Mennyi kamatot kérhet a magánszemély? A megkapott kamat után hogyan adózik? Az adót a cég vonja le? Kinek van bevallási kötelezettsége ezzel kapcsolatban? A cég szempontjából érvényes-e valamilyen alultőkésítési szabály? Köszönettel!

Bérbeadó magánszemély jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély hitelre vásárolt ingatlanát bérbe adja. A bérbeadásból származó bevételből tételes költségelszámolás esetén levonható-e a hiteltörlesztések részét képező megfizetett kamat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Enyhén változtak a lakáshitelek kamatai Cikk

2019. januárban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén csökkent, míg a személyi hiteleké kismértékben nőtt. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében növekedett az előző hónaphoz képest. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek esetében az 1 milló euró érték alatti és feletti kategóriában is a kamatlábak csökkenése volt megfigyelhető – közölte honlapján az MNB.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs