286 találat a(z) kamat cimkére

Magánszemély lemondhat-e a kamatról? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magánszemélytől kapott kölcsönt nagyobb összegben. Minden évben kiszámoltuk a jegybanki alapkamat+5 százalék kamatot. Mivel a kölcsönt adó rokon, és a kamat után fizetendő szja, illetve a céget terhelő 22 százalék eho olyan nagy összeg lenne, hogy ezt nem szeretné a cég sem és a kölcsönt adó sem. Így abban gondolkodnak, hogy a kölcsönt adó lemondana a kamatról. Megteheti-e ezt? Elegendő ehhez egy szerződésmódosítás? Van-e ennek a lemondásnak valamilyen adókövetkezménye akár a kölcsönt adó, akár a kölcsönt kapó cég részéről? Köszönjük szépen a tájékoztatást!

Felvett előleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Augusztus 24-én leírt esetünkre az ön válaszában a kamat számítását 40 napra írta. A dolgozó 30 napra kapta az előleget, és 10 nap késedelemmel számolt el vele. Kérem szíveskedjen a 40 napra számolt kamatot megerősíteni, mert mi csak a 10 napra számolnánk. "Egyik munkavállalónk előleget vett fel a cégtől, amit céges kiadásra költött, a cég nevére szóló számlát hozott. Az előleggel 30 napon belül kell a dolgozónak elszámolnia. Legutóbb az elszámolás 10 napos késedelemmel történt meg, vagyis a felvett 120 000 Ft-tal nem 30, hanem 40 nap múlva számolt. Kell-e ilyen esetben adót, ehot fizetni, és ha igen, akkor mennyit? Bizonytalan vagyok abban, hogy ezt kamatkedvezményből származó jövedelemként kell-e kezelni (ezt olvastam valahol)? Válaszát köszönöm. Tisztelt Kérdező! A Szja tv. 72. § (4) bekezdés c) pontja értelmében a 30 napot meghaladó időpontban elszámolt - adott előleg estében alkalmazni kell a kamatkedvezményből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat. Amennyiben a cég a késlekedő munkavállalóval megfizetteti a 120 000 Ft-nak a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékével a 40 napra számított kamatát, kamatkedvezményből származó jövedelmet nem kell megállapítani, tehát adó- és eho-kötelezettség nem keletkezik. Amennyiben a cég nem fizetteti meg ezt a kamatot, úgy a 120 000 Ft-nak a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékével 40 napra kiszámított kamatösszeg 1,18-szorosa után 15% szja és 22 % eho fizetésére köteles."

Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni Cikk

A lakásvásárlási szándékot legtöbbször a pénzhiány töri le. Ha a munkáltató a dolgozó e szándékát támogatni kívánja, akkor a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén akár a teljes vételárat is meghitelezheti közteher nélkül, a kamatkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni. Ez a kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású lakáscélú munkáltatói kölcsön felvételét jelenti.

Kiemelt támogatást kaphatnak a fagy- és jégesőkárt szenvedett termelők Cikk

Kiemelt támogatással segíti a szaktárca azokat az ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, aki az idén szenvedtek fagy- és jégesőkárt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

Cég részére magánszemély adott kölcsönt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk részére egy magánszemély (teljesen független a cégtől) kölcsönt adott, melyet több részletben kifizettünk. A szerződés alapján a kamat az utolsó részlet kifizetése után esedékes. A kamat a mindenkori jegybanki alapkamat plusz 5 százalék volt. A mai napig kiszámoltuk a kölcsönre jutó kamatot, ezt a cég vezetője elutalta a kölcsönt adó magánszemély részére. Ebből a kamatösszegből kellett volna nekünk, mint cégnek bármilyen adót vonni és bevallani? Vagy a kölcsönt adó a saját szja-bevallásában jövőre ezt be tudja vallani, és meg tudja fizetni utána az szja-t, esetleg ehót? Köszönjük szépen a segítségüket!

Az Európai Bíróság az elhúzódó eljárásról, az adózónak járó kamatról Cikk

Július 6-ai ítéletében az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy ellentétes az Európai Unió jogával az adózás rendjéről szóló törvény 37. § (4) bekezdése, mely alapján az áfa visszatérítése esetében a jegyzőkönyv átadásától számítandó a kamat, amennyiben az adóhatóság az ellenőrzést az igény beérkezését követő 30 napon belül megkezdi, és az adóhatóság az ellenőrzés során az ellenőrzés akadályozása miatt mulasztási bírságot szab ki.

Nőtt az államháztartási hiány Cikk

Főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek finanszírozásának, az aktuálissá vált kamatkiadások, illetve a lakásépítési támogatások felfutásának eredményként az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya az év első felében 911,2 milliárd forintot tett ki. A hiány alakulása a tervezettnek megfelelő, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél pedig biztonsággal teljesíthető – közölte az NGM.

Kamat áfavisszatérítésnél: uniós jogot sértenek a magyar szabályok Cikk

Az áfa visszatérítésére vonatkozó magyar szabályoknak – az elhúzódó adóellenőrzésekkel összefüggő – a késedelmi kamat megfizetésére vonatkozó rendelkezései nincsenek összhangban az uniós joggal – ismertette döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Vásárolt/Engedményezett követelésből származó bevétel Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdésben kérjük szíves segítségüket. Magánszemély a jövőben vásárol tőke + kamat (kölcsön) követelést egy cégtől. A követelésért a tőke összegét fizeti meg, de a cég nyilvántartásából tudjuk az elhatárolt kamat összegét is. Amennyiben a magánszemély később kap kamatot, az adókötelezettség jogcíme lehet kamat az szja törvény 28. szakasz (5) bekezdésében meghatározott kivétel alapján, mely szerint egyéb jövedelem az ellenértéket meghaladó rész, kivéve, ha adókötelezettségének jogcíme egyébként megállapítható? Válaszukat köszönjük!

Veszik a lakossági állampapírt, mint a cukrot Cikk

Jelentős volt belföldön a forintállampapírok iránti kereslet a nagybani és a lakossági piacon is; a nettó lakossági értékesítés ezermilliárd forint felett volt, ami meghaladta az éves célt. A nagybani piacon is jobban alakult az értékesítés az éves terv időarányos részénél, ezért jelentős tartalék van – nyilatkozta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Világgazdaság mai számában megjelent interjúban.

Hitel kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen mértékű kamatot kell kikötni (kötelező minimum) kapcsolt vállalkozások, független felek (kft.-k), és tagi kölcsön esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Hitelkamat transzferár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hitel esetén a transzferárnyilvántartás-készítési kötelezettség mikor áll fenn: ha a piaci kamat összege haladja meg az 50 millió forintot, vagy már akkor is, ha a hitel összege nagyobb 50 millió forintnál? Köszönettel Hauzer József Nova-Audit Kft.

Extra drága államadósság-finanszírozás: mégis kinél vannak a lakossági állampapírok? Cikk

Évente körülbelül ezermilliárd forinttal nő a lakossági állampapír-állomány – közölte Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. A lakossági papíroknak azonban legalább ötöde intézményi befektetőknél van, akiknek ugyanúgy fizeti az extra magas kamatokat az állam, mint a lakosságnak – hívja fel a figyelmet cikkében Azénpénzem.hu.

Magánszemély kölcsönt nyújt cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély nyújt kölcsönt cégnek, 15%-os kamattal. A magánszemély (nem munkavállaló, nem tag, nem működik közre személyesen, teljesen független, a kölcsönön kívül más kapcsolata nincs a céggel) a kölcsön kamata után milyen adókat, és milyen mértékben fizet? Az adóbevallásának melyik sorában kell ezeket feltüntetni? Hogyan alakul az adózás, ha társas vállalkozóként/személyesen közreműködő tagként ad kölcsön? Akkor mely sorokat kell kitölteni? A kölcsönt kapó cégnek kifizetőként milyen kötelezettsége van? Köszönettel: MM

Közös befektetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magyarországi gazdasági társaság (kft.) közös projekten gondolkodik. Az egyik a munkát tudja hozni, a másik a tőkét. Nem akarnak közös céget, mindegyik külön-külön működne. A közös projektek hasznán osztoznának. A tőkeerős cég pénzeszközt ad át a projekteket kivitelező cégnek, a munkák finanszírozása érdekében. Jelenleg ez kölcsönként működik, kölcsönszerződés alapján. A projektek végén elszámolnak egymással. A tőkét finanszírozó társaság a nyereségből 20% mértékű pénzt szeretne visszakapni. Hogyan kivitelezhető ez úgy, hogy szabályos legyen? Ilyen mértékű kamatot ki lehet kötni egy kölcsönszerződésben? Tulajdonképpen úgy működnek, mint egy bank és egy adós, csak éppen két gazdasági társaság között jönnek létre az ügyletek. Milyen módon lehet ezt megoldani? Milyen szerződést kell kötniük? Van más alternatíva esetleg erre az esetre? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs