284 találat a(z) kamat cimkére

Tárgyi eszköz beszerzése, hitelkamat II. Kérdés

Tisztelt Erdős Gabriella! Köszönöm válaszát azonos címmel feltett kérdésemre! 2018.10.05-én az alábbi kérdésem röviden az volt, hogy tárgyieszköz-beszerzésnél a hotel kamatával csökkenthető-e a társasági adó: https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_15_Targyi_eszkoz_beszerzes_hitel_kam_elc#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice A kérdésem az lenne, hogy ezt nem törölték el 2017. évtől? 1 c. Egyedi plafon Az adókedvezmény nem haladhatja meg a fizetett kamat 60 százalékát (2014-es vagy azutáni hitelszerződésnél), de maximum a 6 millió forintot. Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz beszerzése, hitelkamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás személygépkocsit szerez be hitelből. A kérdésem az lenne, hogy a hitel kamata a társasági adóról szóló törvény 22/A §-a alapján levonható a társasági adóból? Függ attól, hogy az eszközt a műszaki berendezések, járművek közé vagy az egyéb berendezések közé aktiválja?

Adóstárs által fizetett kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Banki hitelszerződés alapján nem a hitelfelvevő A cég, hanem az adóstárs B cég fizeti a törlesztőrészleteket és a kamatot. B cég hogyan könyvelje az elutalt kamatot és a tőkerészt? Köszönöm válaszát!

Ennyit nyert a költségvetés az alapkamat csökkentésével Cikk

Az alapkamat 610 bázispontos csökkentése 2012 augusztusa és 2017 vége között 1600 milliárd forint kamatmegtakarítást eredményezett a költségvetés számára, egyedül 2017-ben 610 milliárd forint volt a megtakarítás, míg idén várhatóan további 800 milliárd forintot spórolhat meg így a büdzsé – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Országgyűlés Gazdasági bizottságának mai ülésén.

Kamatjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánember pénzt adott kölcsön egy kft.-nek. A kapott kamat után milyen adókat kell megfizetnie, illetve a kft-nek kell levonni az adókat, vagy a magányszemély vallja be és fizeti be az adóhivatal felé? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdálkodó – zárt végű lízing Kérdés

Áfaalany, egyszeres könyvvitelű családi gazdálkodóként kombájnt vettem zárt végű lízinggel. Milyen módon számolhatom el a 100 százalékban kiszámlázott bekerülési összeget, illetve az aktuális tőketörlesztéseket és kamatfizetéseket?

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a tag nem fizet vissza Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját tagjának (a tag német magánszemély és egyedüli tag) adott kölcsönt euróban, amelyre a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékos kamatot számolt a cég. A kft. most végelszámol, viszont a tag a kölcsönt nem fizette vissza, és nem is fogja visszafizetni. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t? Milyen adók, járulékok terhelik a német állampolgárságú magánszemélyt? Esetleg van-e illeték vonzata? Köszönettel.

Emelkedett és csökkent is a hitelek kamata Cikk

2018. augusztusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója – részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyának hatására – enyhén emelkedett, míg a személyi hitelek hitelköltsége csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében kismértékben emelkedett az előző hónaphoz képest, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében csökkenés volt tapasztalható. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euro érték alatti hitelek esetében a kamatlábak csökkenése, míg az 1 millió euro érték felettiek esetében a kamatlábak emelkedése volt megfigyelhető, közölte az MNB.

Eredménytartalék után fizetett kamat Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném szíves válaszukat: Egy bt. évek óta nyereségesen működik, minden évben keletkezett kisebb eredménye, amit az eredménytartalékba helyeztünk. Valamennyi évben az oda helyezett összeg analitikusan, évekre bontva szerepel a főkönyvben. Ügyfelem pályázni szeretne, a főkönyvet el is küldtem a pályázatírónak, aki mellesleg könyvelő is. Felháborodva hívott fel, hogy a fel nem vett eredménytartalékok után miért nem számoltam el kamatot? Kérdeztem, hogy mi alapján, és kinek kellett volna elszámolnom? Válasz: a NAV felé lenne a cégnek kamatfizetési kötelezettsége, ha a cég az eredménytartalékba helyezett összeget nem veszi fel évek óta osztalékként. Kértem hivatkozást, amit nem kaptam. Bevallom, én még erről nem hallottam. Valóban, létezik ilyen jogszabály vagy bármiféle előírás? Szíves válaszukat várom! Üdv.: SzP

Tagnak nyújtott kölcsön kiva-korrekció Kérdés

Betéti társaság társaságiadó-törvény hatálya alá tartozik jelenleg, október 1-jétől áttér a kivára. A korábbi években tagjai számára kölcsönt nyújtott, melynek visszafizetése még nem történt meg. A bt. minden évben jegybanki alapkamat +plusz 5 százalékos kamatot számít fel a tagok részére, melyet elszámol bevételként és nyilvántart, mint tagokkal szembeni követelést. Kérdésünk: a nyújtott kölcsön fennálló állományát, esetleg a kamatkövetelést/bevételt figyelembe kell-e vennünk bármilyen korrekciós tételként a kiva alapjának megállapításakor?

Tíz éve kezdődött a krízis: becsődölt a Lehman Brothers Cikk

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én csődvédelmet kért az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legpatinásabb befektetési bankja, a Lehman Brothers, amely már nem tudta kifizetni tartozásait. A gazdaságtörténet legnagyobb csődjével kezdődött az 1929-33-as nagy gazdasági világválság utáni legmélyebb, globális gazdasági-pénzügyi krízis. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga.

Óvakodjon a sokat ígérő ügynököktől! Ismét bírságolt az MNB Cikk

Az MNB összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-re jogosulatlan pénzpiaci függő ügynöki tevékenység miatt és megtiltotta a bejelentés hiányában végzett tevékenységük folytatását. A két cég a jegybank által már korábban ideiglenes intézkedéssel sújtott társaságnak gyűjtött törvénysértő módon ügyfeleket, évi átlagosan 12 százalékos kamatígérettel – közölte az MNB.

Kapcsolt vállalkozások egymás közötti kölcsöne, kamat és kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kapcsolt vállalkozásnak 49 millió forint visszatérítendő kölcsönt nyújtott szerződés alapján. Most résztörleszteni szeretne az adós cég a devizaszámláján meglévő devizából. Ön szerint melyik árfolyamot állítsuk be a résztörlesztés szerződésébe, amivel az adóhatóság is egyetérthet? Az adós számlavezető bankjának deviza középárfolyama, vagy deviza vételi árfolyama megfelelő lehet? A tárgyévre kiszámolt szerződés szerinti, de meg nem fizetett kamat könyvelésében is segítségét kérem. Ha az adós cég a tartozás egy részét számla követelésükkel kompenzálva kívánja kiegyenlíteni, megteheti szankciók nélkül?

Aggódnak a britek: lesz vagy nem lesz megállapodás? Cikk

Aggasztó és rendkívül kellemetlen, de annak is megvan a kockázata, hogy megállapodás nélkül szűnik meg Nagy-Britannia tagsága az Európai Unióban – jelentette ki Mark Carney, a brit jegybank kormányzója a BBC rádiójának Today című pénteki műsorában. Ugyanakkor úgy vélekedett, "viszonylag valószínűtlen", hogy nem lesz megállapodás, de megvan ennek a lehetősége.

Emelkedik több lakossági állampapír kamata Cikk

Több lakossági állampapír kamatát emeli az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a lakossági állampapír befektetések népszerűségének megőrzése érdekében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs