86 találat a(z) külföldi munkavégzés cimkére

Rövid idejű külföldi feladatteljesítés speciális szabályai Kérdés

A kettős adóztatás elkerülése a koronavírus árnyékában Cikk

A külföldi kiküldetések száma jelentősen visszaesett márciustól kezdődően, ennek ellenére rendszeresen felmerülnek kérdések a kint rekedt magyar munkavállalók, Magyarországon a tervezettnél hosszabb ideig tartózkodó külföldiek, valamint a két ország között ingázók adózásával kapcsolatban.

Nemzetközi sofőr bérkifizetése Kérdés

Külföldi munkavégzés Kérdés

Külföldi munkavégzés Kérdés

Spanyolországban dolgoznék. Magyarországról végezném a munkát, számlát adnék a díjról. Hogyan történik az adózása, milyen számlát állítok ki áfa szempontjából, és a járulékot itthon fizetem és mennyit?

Külföldi munkavállalás: nehéz betartani a bonyolult adózási és tb-szabályokat Cikk

Nagyon könnyű eltévedni a külföldi munkavégzés személyi jövedelemadójának és járulékainak fizetésére vonatkozó komplex szabályozás útvesztőiben és gyakorlati problémáiban, ami bírságokhoz vezethet, vagy az érintettek elveszíthetik az ellátásokra való jogosultságot – hívta fel a figyelmet dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Átalányadózás Kérdés

Kedves Hunyadné Szűts Veronika. Köszönöm válaszát. Annyi problémám lenne, hogy korábban tettem fel már hasonló kérdést, igaz ott nem átalányadó hanem általános adózás szerint kérdeztem hasonlót, ugynezen ügyfélre. Ott ezt a választ kaptam Horváthné Szabó Beáta-tól: A kérdéses esetben a magyar vállalkozó Ausztriában áll munkaviszonyban, ott biztosított, így az egyéni járulékokat és a szocho összegét Magyarországon az egyéni vállalkozás alapján nem kell megfizetnie. Mindkét tevékenység után az osztrák előírások alapján ott kell járulékot fizetnie. A válasz 2018.11.26-án érkezett a Külföldi munkaviszony és egyéni vállalkozás kérdésemre. Így a két válasz ellentétes egymással. Ön szerint meg kell fizetni a szochót, a kolléga szerint pedig nem. Kérem egyeztessenek melyik a helyes, vagy a különbség abból adódik, hogy egyszer átalányadóról, egyszer pedig normál adózásról volt szó.

Külföldön rekedt dolgozónak járó juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen juttatások illetik meg azt a külföldi kiküldetésben lévő dolgozót, akinek törlik a járatát sztrájk miatt, így kénytelen 1 nappal későbbi géppel hazatérni? Változtat-e a helyzeten, ha hétvégére, munkaszüneti napra húzódik át a hazautazása? Munkaidőnek számít-e a várakozás? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Külföldi jogviszony beszámítása folyamatos biztosítási időbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy korábban 5 évig külföldön (Angliában) dolgozó munkavállalónk, aki 3 hónapja áll itthon cégünknél munkaviszonyban. A 730 napi folyamatos biztosítási időszakba az angliai időszak beleszámít-e? (Annak megállapítása végett, hogy 50 vagy 60 százalék táppénzre jogosult.) A külföldi biztosítási jogviszonyról, mint munkáltató honnan és milyen igazolást tudunk kikérni?

Katás egyéni vállalkozó Belgiumban dolgozik 183 napot meghaladóan Kérdés

Katás egyéni vállalkozó Belhiumban kap munkát. A belga cégnek számláz közösségi adószám birtokában. A tartózkodása/munkavégzése meghaladja a 183 napot. Hol lesz biztosított? Milyen nyomtatványt kell beszereznie, ha itt, Magyarországon fizeti maga után a katát?

Tartós külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (magyar székhelyű cég) magyar munkavállalója Londonban tartós külszolgálaton van, azaz már a kinti tb-be van bejelentve, bérszámfejtése angol fontban történik. Szokásos munkavégzési helye így külföld. Kérdésem, hogy ha onnan indul például Hollandiába kiküldetésre, akkor elszámolható-e a külföldi kiküldetésre a napidíj, és az számfejthető-e a magyar szabályok szerint? Kaphat-e a kiküldetés dologi költségeire (utazás és szállás) ellátmányt, amelyet utólag a saját nevére szóló számlával, kiküldetési rendelvénnyel számol el? A Magyarországra történő hazautazás repülőjegyköltsége elszámolható-e, és ha igen, akkor milyen szabályok alapján? Köszönöm szépen a választ!

Telephely munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni telephely-alkalmazotti bejelentéssel kapcsolatban. Adott gazdasági egység (magyarországi kft.) és külföldi (EU-s – nem magyar – állampolgár) magánszemély között létrejött egy munkaszerződés, mely szerint a munkavállalónak saját országában kell ellátnia a feladatát. Irodát nem hoznak létre. Magyarországon gyakorlatilag pár napot fog tartózkodni, az esetleges megbeszélések alkalmával. Ebben az esetben a munkavállaló alkalmazása, munkavégzése telephelyet keletkeztet-e az EU-s országban? Vagy kiküldetésben is dolgozhat a munkavállaló a saját országában? Otthonában? Az EU-s rendelkezések szerint a munkavállaló adózási illetősége a munkavégzés országa. A kérdésem az, hogy a munkavállalót milyen minőségben és hol kell bejelenteni az adóhatóság részére? – Külföldi telephely létrehozása esetén a másik állam (adó- és járulék-) szabályai vonatkoznak-e rá? Ebben az esetben az adót és a járulékokat megfizetni is ott kell. De a munkaszerződését is pontosítani kell, hiszen ebben az esetben már a foglalkoztató a „Telephely”. Itt már mint telephely a helyi szabályoknak megfelelően adózik. Van-e egyéb alkalmazotti bejelentési kötelezettsége a magyarországi kft.-nek itthon? – Abban az esetben, ha a magyarországi kft. mint munkáltató kiküldi a külföldi munkavállalót a saját országába, max 2 évre. Akkor a magyar tb szerint adózik? Vagy a másik állam felé van adólevonási és -befizetési kötelezettsége? Segítségüket előre is köszönöm!

Külföldi ingázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk 8 hónapos időtartamban heti 2-3 napra az EU egyik másik tagországában is látna el feladatokat. Erre az időszakra a dolgozó emelt bért kapna az extra feladatokért cserébe, illetve az utazása és szállása biztosítva lenne. A munkáltató ugyanúgy a magyarországi leányvállalatunk. Ilyen esetben elegendő a munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosítása a bérére vonatkozóan? (A dolgozót nem kirendelik, a projektet és az ajánlatot önszántából vállalta el.) Az emelt bér mellett a napidíjat is fizetnünk kell a kint töltött napokra? Mi a megfelelő jogi és adózási eljárás ilyen rövid távú és heti néhány napot érintő külföldi munkavégzés esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Munkavégzés nem egyezményes országban: az adóalap számítása Cikk

Írásunkban sorra vesszük, milyen főbb jogszabályi összefüggésekre kell figyelni, ha a külföldi munkavégzés helyének országával nincs egyezmény, amely felülírná a magyar szabályokat.

Külföldi munkavégzés nem egyezményes országban Cikk

Több mint 190 a nemzetközileg elismert független államok száma, melyből csupán mintegy 80 országgal kötött Magyarország egyezményt a kettős adóztatás elkerülése érdekében. Ezen országok többsége Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, néhány közülük Ázsiában és Ausztrália, Óceánia területén található. Még ennél is több azon országok száma, amelyekkel nem kötöttünk úgynevezett szociális biztonsági, szociálpolitikai és egészségügyi együttműködési megállapodást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close