164 találat a(z) közalkalmazott cimkére

Nyugdíjazás közalkalmazottnak. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A közeljövőben egy általános iskolai tanárnő eléri a nyugdíjas kort. Hogy jár a legjobban? Meg szeretné kapni a féléves végkielégítést, de még tanítani szeretne, az osztályát végig akarja vinni. De a féléves végkielégítés után a nyugdíjra is igényt szeretne benyújtani. Jár-e egyszerre a végkielégítés, a munkájáért a munkabér? Nyugdíjba vonulása után mennyit kereshet? Köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Ildi.

Több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közalkalmazott, aki 8 órás munkaviszonyban alkalmazott. Vállalhat-e egy másik munkaviszonyt, napi 2 órában? Amennyiben napi plusz 2 órában munkaviszonyt nem vállalhat, lehet-e a közalkalmazott egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély? Amennyiben a közalkalmazott megváltozott munkaképességű, úgy a szochokedvezményt csak az egyik munkaviszonyában érvényesítheti a munkáltató? Válaszát köszönöm.

Táppénzalap jogviszonyváltozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közel 15 évig (2005 óta) dolgoztam, heti 40 órás közalkalmazotti jogviszonyban. Főállásom mellett 2017 novemberétől egyéni vállalkozói tevékenységet is végzek. Egyéni vállalkozóként jövedelmet nem vettem ki, járulékot nem fizettem. 2019.09.30-án közös megegyezéssel közalkalmazotti jogviszonyom megszűnt, így 2019.10.01-től főállású vállalkozóvá váltam. Viszont 2019.10.01-től kórházi kezelés alatt állok, táppénzen vagyok. Kérdésem az lenne, hogy egyáltalán részemre jár-e táppénz, és ha igen, milyen jövedelem alapján számítják azt ki? Köszönettel: Szűcs Gáborné

Új bértáblákat dolgozott ki az FDSZ Cikk

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) kiemelten fontosnak tartja a bérszínvonal és a közalkalmazotti státusz kérdéseit. Az FDSZ elnöksége októberi ülésén elfogadta a bértáblákra vonatkozó új tervezetet, amelyről konzultációt kezdeményez a Minisztériummal.

Felmentési idő alatti járulékkötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazotti dolgozó októbertől a felmentési idejét tölti, három éve a heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett egy kft.-ben ügyvezető, megbízási jogviszonyban, jövedelme nem keletkezett. Így a kft.-nél nullásan szerepel a havi járulékbevallásban. A kérdésem az lenne, hogy a felmentési idő alatt hogyan alakul a kft.-ben a járulékfizetési kötelezettsége, illetve a felmentési időre járó juttatástól nem esik-e el azért, mert a kft. ügyvezetői feladatait ellátja megbízásban?

Nincs alku, halasztják a közszolgálati sztrájkot Cikk

November 13-ára halasztja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete az október 10-ére tervezett közszolgálati sztrájkot, mert nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról – közölte a két érdekképviselet.

Közalkalmazotti jogviszonyból kilépés 7 évvel a nyugdíjkorhatár előtt Kérdés

Jelenlegi közalkalmazotti bérem havi nettó 378 ezer forint, plusz katás bt. tagjaként kb. 600 ezer forint/hó a bevételem. Milyen mixszel tudom azt elérni, hogy a nyugdíjam ne legyen kevesebb, mintha maradtam volna közszolga, és a tb-ellátást is kapjam? Ismerőseim kb. félállásban maradtak (köz?)alkalmazottak, és a többi napra akár több helyen részállásban számláznak. Ez a jó megoldás? Tud jobbat? Tisztelettel: BJ

Délutáni műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltató kétműszakos munkarendben foglalkoztatott közalkalmazottai tekintetében a 2003. évi LXXXIV. törvény 14/B §-a alapján a 14-22 óra közötti munkavégzés idejére 15%-os műszakpótlék fizetendő. Kérdésünk: a 7-15 óráig tartó délelőtti műszak tekintetében a 14-15 órai egyórás időtartamra kell-e délutáni műszakpótlékot fizetni? A délutáni műszak 14-20 óráig tart, itt a műszakpótlék elszámolásra kerül. Várjuk szíves véleményüket. Köszönettel: Jeneiné Faragó Anna

Felmondás közalkalmazottnak nyugdíjba vonulás előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közalkalmazott 2019. szeptemberben betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, decemberben pedig meglesz a 40 év közalkalmazotti jogviszonya. Az 1700/2012. kormányhatározat értelmében reménykedhetne a munkáltatói felmentésben, de mivel felsőoktatási intézményben dolgozik, tudományos kutatói munkakörben, felmerült a kérdés, hogy a munkáltató erre a rendeletre hivatkozva megtagadhatja-e a felmentést. Jogszerűen járna el így a munkáltató? (A felmentés több szempontból is előnyös lenne, amelyektől így a szóban forgó közalkalmazott elesne.) Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Majorosné B.Hedvig

Ügyvezető rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tulajdonos és ügyvezető megbízási jogviszonyban tevékenykedik, nulla forint díjért. Rokkantsági ellátásban részesül, ami mellett 40 órás közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. Ebben az esetben kell bármilyen járulékot vagy a 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a vállakozásban? Köszönettel.

Munkagépek tárolása, javítása a dolgozó udvarán Kérdés

Üdvözlöm! Egy állami cégnél voltam alkalmazásban közalkalmazottként 1993.06.01-2017.07.10. Gépkezelőként dolgoztam, több géppel, amelyeket a saját udvaromban tároltam. Állandó jelleggel két traktor, esetenként négy mezőgazdasági gép és az azokhoz tartozó eszközök, több kasza, pótkocsi és egyéb munkagépek voltak tárolva az udvaromon, melyre hivatalos engedélyem volt. A gépek fenntartását, javítását saját eszközeimmel, villany és víz felhasználásával oldottam meg, napi szinten, melyre soha, semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam. Kérdésem a következő: lehet-e kárigényem a cég felé utólagos telephelydíj vagy bármiféle ellenszolgáltatás megfizetésére?

Nyugdíjazás Kérdés

A nővérem vezető állású közalkalmazott. 2019. január 30-án betöltötte a 64. életévét. 2018 december végével írásban kérte a nyugdíjazását, amire feletteseitől választ nem kapott. Végül utólag, március elején jelentette be a "nyugdíjintézetnek" 2019. január 30-ával esedékesen a nyugdíjba meneteli szándékát. A fentiekkel összefüggésben januártól sem bért, sem nyugdíjat nem kap. Utólag mire lesz jogosult ? Válaszát előre is köszönöm!

Megdöbbentően kevés pénzből élnek a venezuelai közalkalmazottak és nyugdíjasok Cikk

Fejenként alig hat dollárt (kevesebb mint 1525 forintot) keres havonta másfél millió közalkalmazott Venezuelában – állította José Guerra venezuelai ellenzéki képviselő az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament ülésén felszólalva csütörtökön.

10 millió forint kenőpénzt kért, vádat emeltek ellene Cikk

Vádat emeltek egy honvédségnél közalkalmazottként dolgozó férfival szemben, aki egy beruházás műszaki ellenőreként 10 millió forint kenőpénzt kért a kivitelezőktől – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Hallgatók, diákok, oktatók számára meghirdetett rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja törvény 1. számú mellékletének 8.43. pontjáról szeretnék kérdést feltenni, mely szerint a hallgatók, tanárok számára meghirdetett rendezvény mentes az szja és a szocho alól 2019. 01. 01-jétől. Egyetemünk sportszolgáltatást vett igénybe hallgatók, tanárok és közalkalmazottak számára egy időben. Ebben az esetben meg kell-e fizetni a járulékot és az adót a rendezvény után a közalkalmazottak tekintetében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Előző időszaki import áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3