hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közalkalmazott kismama visszatérése a munkába: így számoljuk ki a szabadságát

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Közalkalmazottak esetében hogyan történik a szabadság kiszámítása, amikor a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a kismama a munkába visszatér? Cikkünk ismerteti az erre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, majd egy példán keresztül szemlélteti ennek számítását is.

Korábban megjelent írásunkban foglalkoztunk az Mt. (a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény) alá tartozó azon munkavállalók szabadságainak a kiszámításával, akik szülési szabadság, gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után térnek vissza a munka világába. A mostani cikkünkben azt vesszük végig, hogyan számoljuk ki a szabadságot a Kjt. (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény) alá tartozó kismamák esetében.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát!

Nézzük meg a Kjt. alá tartozókat, vagyis hogy közalkalmazottak esetében hogyan történik a szabadság kiszámítása a munkába visszatérő kismamák esetében. A Kjt. 56. §-a különféle fizetési osztályokba sorolja be a közalkalmazottakat. Ennek megfelelően a munkavállalót:

a) az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap;

b) az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap alapszabadság illeti meg.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mennyi pótszabadság illeti meg a munkába visszatérő közalkalmazott kismamát, illetve példán keresztül mutatjuk be ennek számítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close