hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikorra essen a nyugdíjmegállapítás napja?

  • adozona.hu
2

Mikor érdemes benyújtani a nyugdíj megállapítása iránti kérelmet? Közalkalmazottként dolgozó olvasónknak ez okozott fejtörést. A kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: közalkalmazott 2020. október 10-én lesz 64,5 éves. Ettől az időponttól indul 8 hónap felmondási ideje 2021. június 10-éig. Ettől az időponttól lehet nyugdíjas. Célszerű-e megfontolni, hogy a nyugdíj megállapításának napját 2020 decemberére eső kezdőnappal kérje, így a kedvező idei valorizációs szorzók alkalmazásával állapítanák meg a nyugdíját? A nyugdíjtörvény rendelkezése miatt nyugdíját szüneteltetnék, amíg tartana a közalkalmazotti jogviszonya. Ebben az esetben a teljes felmondási idő szolgálati időnek minősül? Amennyiben ez a megoldás kivitelezhető és kedvezőbb nyugdíjat eredményez, melyik hónapban kell benyújtani a nyugdíjazási kérelmet?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A nyugdíj megállapításának nem feltétele, hogy az érintett személy közalkalmazotti jogviszonya megszüntetésre kerüljön, ezért a megkeresése szerinti esetben az érintett személy részére elvileg már 2020. októbertől – nyugdíjkorhatára betöltése –, vagy decembertől is megállapításra kerülhetne az öregségi nyugdíj. Ebben az esetben azonban a nyugdíj folyósítása a közalkalmazotti jogviszony idejére szüneteltetésre kerülne. Abban az esetben viszont, ha az érintett személy csupán a felmondási idő végét követően kéri a nyugdíj megállapítását, úgy a felmondási idő teljes időtartamával tovább növeli a szolgálati idejét, továbbá mivel 2020. októberben betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárát és nyugdíj megállapítása nélkül tovább dolgozik, ezért a plusz szolgálati idő mellett, 2020. októbertől 2021. júniusig minden további 30 nap szolgálati idő után további 0,5 százalékos nyugdíjnövelésre is jogosultságot fog szerezni (legalább 5 × 0,5 százalék).

A nyugdíj megállapítására irányuló igénybejelentést legkorábban a nyugdíj kezdő időpontjának napján, vagy azon a héten célszerű benyújtani, amikortól kéri a megállapítást. Ha ez 2021. június 10-e, akkor a június 10-i héten kellene benyújtani, annál korábban felesleges, hiszen azt megelőzően nem is állnak rendelkezésre a megállapításhoz szükséges adatok.

Mivel a nyugdíj megállapítását – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – hat hónapra visszamenőlegesen is lehet kérni, ezért a 2021. évi valorizációs szorzók ismeretében (ezek általában március hónap közepén kerülnek kihirdetésre) még utólag is kérheti a nyugdíj esetleges 2020. decemberétől történő megállapítását, így mérlegelheti majd, hogy melyik kezdő időpont eredményez magasabb kezdő nyugdíjat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Péter 56

Tiszteletem!

1956. 04. 29-én születtem. 2014-ig dolgoztam.tb-t vontak,2014-től rokkantsági ellátásban részesülök de emellett 2016-tól a szabályok szerint dolgozok a mai napig is! Viszont volt 2,5 év amikor nyugdíjasként voltam bejelentve és tb-t nem vontak! A nyugdíjfolyősítónál azt mondták, hogy ezt a Nav dönti el,hogy miként számoljanak ezzel az idővel de szerintük a 2014 utáni idővel nem is érdemes foglalkozni mert a rokkantság melletti bekeresetem csak rontja az előtte levő átlagomat! Ön szerint jogos-e ez a kijelentés? Ők, szeptember eleji nyugdíj iránti beadási kérelmet javasoltak! Helyes ez?

Válaszát köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close