225 találat a(z) kártérítés cimkére

Kisajátítás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdasági őstermelő, a 83. számú főút fejlesztése miatt a szántóföldjét kisajátítja az állam. Kétféle jogcímen fog kártalanítást kapni, egyrészt az ingatlan (földterület) után, másrészt pedig a már elvetett vetőmag, illetve kiszórt növényvédőszer stb. miatt, mint földhasználót is megilleti a kártalanítás. Számla nem kerül kiállításra, határozat alapján történik a kifizetés. Ha jól értelmezem, szja-szempontból mindkét bevétel adómentes lesz az szja-törvény 1. számú melléklet 6.1.c pontja alapján, de ebben is kérném a véleményét (mivel az elvetett vetőmag, növényvédőszer költségét elszámolta az őstermelő, logikus lenne az ezzel kapcsolatosan kapott kártalanítás figyelembe vétele egyéb adóköteles bevételként). A másik kérdés az lenne, hogy felmerülhet-e az ügylet kapcsán áfafizetési kötelezettség? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Jövedelempótló kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavállalót foglalkoztat, aki munkavégzés közben munkahelyi balesetet szenvedett, eltörte a lábát. A Tbj. alapján alkalmi munkavállalónak nem jár pénzbeli ellátás üzemi baleset esetén. A munkáltató azonban kárpótlást akar fizetni dolgozója részére. Kérdésem, hogy ez a juttatás milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségeket ró a munkáltatóra? Üdvözlettel: Pintér László

Munkáltatói felelősség: kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria Cikk

Kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria a munkáltató kártérítési felelőssége összegszerűsége tekintetében. A kollégiumi vélemény megalkotását joggyakorlat-elemző csoport munkája előzte meg. A szakértői grémiumot dr. Tallián Blanka, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium tanácselnöke vezette – írja honlapján a Kúria.

Dízelbotrány: kártérítésért perlik a Volkswagent Cikk

Helyt adott a Volkswagen dízelbotrányával kapcsolatban a társaság főrészvényese, a Porsche SE befektető társaság ellen benyújtott kártérítési keresetnek a stuttgarti tartományi bíróság polgári tanácsa.

Kártérítés praxisjogra Kérdés

Több mint 10 éve egy háziorvos praxisjogot vásárolt. Most a megnövekedett létszám miatt a praxis megosztásra kerül (két körzetre) és az önkormányzat kártérítést fizet az orvosnak. Szeretnénk kérdezni, hogy ez milyen adózási kötelezettséget von maga után. Előre is köszönöm.

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki azonnali felmondást adott be indoklással, amit viszont a munkáltató elutasított, mert nem megalapozott. Erről tértivevényes levél ment a munkavállalónak, akit a beadott felmondása óta nem lehet elérni. A munkahelye egy szolgáltató egység. Ezzel a magatartással kimeríti a súlyos gondatlanság miatti károkozást. A munkáltatónak ilyen esetben milyen lehetősége van a kártérítés terén? Munkabér vagy távolléti díj, valamint hány hónapról lehet szó és nettó vagy bruttó kártérítési összegről? Valamint ezt megteheti, ha nincs munkajogi perbeli határozat? Üdvözlettel: Pajcsics Eszter

Kártérítés egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 179. §-a alkalmazható-e az egyszerűsített foglalkoztatottra, azaz kérheti-e a munkáltató a munkavállaló által okozott kár megtérítését?

Letiltás munkabérből: amikor az új felülírja a régit Cikk

A munkavállaló béréből parkolásidíj-tartozás miatt le kell tiltani bizonyos összeget a munkáltatónak Ugyanezen munkavállaló szabálysértés is elkövetett, nem fizette meg a bírságot, így ezt az összeget is a munkabéréből kell visszatartani. A kettő összege viszont már meghaladja a nettó bére 50 százalékát, mi a teendő ilyen esetben? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Felmond, és azonnal lelép a dolgozó: mitévő legyen a munkáltató? Cikk

Mit tehet a munkáltató, ha a renitens munkavállaló nem dolgozza le a felmondási idejét és/vagy nem adja át a munkakörét? Hogyan járjunk el abban az esetben, ha átadja ugyan a dolgozó a folyamatban lévő ügyeket, de akkor derül ki, hogy óriási károkat okozott a munkaviszonya fennállása alatt?

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak környező településeken vannak üzletei.A gépkocsivezető alkalmazott az áru kiszállításával egyidejűleg 2-3 naponta az üzletben dolgozó alkalmazottól napi pénztárjelentés aláírásával (annak 1 példány átvételével) átveszi az előző napok bevételeit, majd az ügyvezető részére továbbítja. Az ügyvezető jelezte, hogy 1 napi bevétel a pénztárjelentéssel hiányzik. A söfőr alkalmazott állítja, hogy csak 2 napi bevételt adott át az eladó. A hiányzó nap pénztárjelentésének tömbben maradó példánya nem igazolja a sofőr aláírását, mivel azon az előző nap átütött aláírása szerepel. Az Mt. 179. § (1) szerint a munkavállaló köteles a kárt megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Milyen lehetősége van a munkáltatónak a kár megtéríttetésére, melyik dolgozóval szemben (vagy mindkettővel), és milyen módon? 25 000 Ft kárról van szó, de nem szeretnénk, ha ebből gyakorlat válna. Köszönöm válaszát!

Gigantikus kártérítést kell fizetnie a vegyipari óriásnak egy rákos betegnek Cikk

Csaknem 290 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Monsanto vegyipari óriáscégnek rákkeltő gyomirtói egyik áldozatának egy San Franciscó-i bíróság pénteki döntése értelmében.

Kártérítés sztrájk miatti járattörlés esetén Cikk

A sztrájk miatti járattörlés esetén is járhat a légiutasoknak kártérítés az unió vonatkozó szabályai szerint. Magyarországon a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala dönti el, hogy rendkívüli oknak minősül-e a munkabeszüntetési akció.

Óriási összegű kártérítést hagytak veszni a pórul járt légiutasok Cikk

Európai utasok mintegy 1 milliárd euró jogos kártérítést nem igényeltek vissza a légitársaságoktól, részben azért, mert nem ismerik a jogaikat – mondta Bolyó Anikó, a légi utasok érdekérvényesítésével foglalkozó Flight Refund ügyvezetője az M1 aktuális csatornán.

Johnson & Johnson: dollármilliárdos kártérítés? Cikk

Négy milliárd 100 millió dolláros büntetésre és további 550 millió dolláros kártérítésre kötelezte egy amerikai esküdtszék a Johnson & Johnsont. Kiderült ugyanis, hogy a 22 felperes nő, aki a cég babahintőporát intim testrészeken használta, petefészekrákot kapott – írja a euronews.

Milliókat csalt ki vállalkozóktól, hivatalos személynek adva ki magát Cikk

Vádat emeltek egy nő ellen, aki 248 embert csapott be és csaknem hetvenmillió forintot csalt ki tőlük kártérítésre és reklámszerződésre hivatkozva – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs