24 találat a(z) iratőrzés cimkére

Munkaszerződés Kérdés

Iratőrzés: mennyi ideig, és miért kell tárolni a munkaügyi iratokat? Cikk

Számos esetben meglepetéssel veszi tudomásul egy-egy vállalkozás vagy szervezet, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv nagyon-nagyon régi (akár 40 évvel ezelőtti) jogviszonyra, illetve díjazásra, valamint levont járulékra vonatkozó adatokat kér egy-egy volt (vagy jelenlegi) alkalmazottal kapcsolatban.

Munkaviszony adatainak megőrzési ideje Kérdés

Végelszámolás lezárásakor iratőrzés helye lehet-e külföld? Kérdés

Az ajánlat és a teljesítési igazolások megőrzési határideje Kérdés

Könyvelőnél felejtett könyvelési anyag Kérdés

Könyvelőként meddig kell őrizni az ügyfelek könyvelési anyagát? Kérdés

Iratőrzési gondok nyugdíj előtt Kérdés

Iratőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk a könyvelése kiszervezése alatt áll indiai szolgáltatónak. Kérdésem az iratok őrzésével kapcsolatos. Számláink nagy része pdf-ben érkezik, azokat továbbítjuk Indiába e-mail-en, illetve közös tárhelyre mentjük, innen kerül feldolgozásra. A papír alapú számlákat scanneljük, és szintén továbbítjuk kinti kollégáiknak, ahol a könyvelés megtörténik. A számla könyvelés után, az integrált rendszerünkbe is becsatolásra kerül a könyvelési dokumentum mellé, onnan bármikor előkereshető. Kérdésem a következő: megfelel-e a követelményeknek az iratőrzés ezen módja, vagy szükséges a számlákat nyomtatnunk és fűznünk is manuálisan? A vámhatározatok esetében is ugyanígy járunk el. Egy esetleges ellenőrzés esetében elégséges-e, ha a bizonylatokat pdf-ben tudjuk előállítani? Ha elégséges elektronikusan tárolni a bizonylatokat, azokra a 8 év megőrzési idő vonatkozik? Válaszukat köszönöm!

Könyvelő iratmegőrzési kötelezettsége szerződésbontás után Cikk

Egy cég úgy dönt, felbontja a szerződést a könyvelőjével, akit arra kér, hogy miután átadta a könyvelési bizonylatokat, beszámolókat, minden egyéb iratot, ami a céggel kapcsolatos, törölje a könyvelőprogramból a céget és annak adatait. Megteheti a könyvelő, hogy törli a távozó cég adatait, vagy azok közül vannak, amelyeket köteles megőrizni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Új előírás: akár 50 évig is őrizni kell a munkavállalók papírjait! Cikk

Tavaly december 23-án hatályba lépett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) módosítása, melynek egyik sarkalatos pontja szerint az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig kötelesek megőrizni a társadalombiztosítási nyilvántartás vezetésére kötelezett vállalkozások a szolgálati időről vagy a nyugellátás megállapítása során figyelembevételre kerülő keresetről, jövedelemről adatot tartalmazó munkaügyi iratokat.

Így kell megőrizni a munkaügyi iratokat Cikk

A munkaügyi iratok őrzésére nézve a jogszabályok nem tartalmaznak egyértelmű rendelkezést. Ez nem kis problémát jelent, hiszen számos cég számára visszatérő kérdés és nagy dilemmát okoz a helykapacitás, ugyanakkor a pontos szabályozás az adatvédelmi kötelezettségek betartása szempontjából is lényeges lenne.

Iratőrzés Kérdés

Mi az utolsó év, amit még tárolnunk kell a számviteli, illetve a munkaügyi iratok közül? Várjuk szíves válaszukat.

Székhelyszolgáltatás, iratőrzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőiroda székhelyszolgáltatást nyújt egyik ügyfelének. A könyvelőiroda az iratmegőrzésre egy erre a tevékenységre szakosodott szolgáltatóval szerződést kötött és a könyvelési anyagát, iratait ott tárolja. Kérdésem, hogy a könyvelőirodánál székhelyszolgáltatást igénybe vevő cég könyvelési anyagának tárolására elegendő-e, ha csak a könyvelőirodának van szerződése az iratokat tároló céggel (a székhelyszolgáltatást igénybe vevő céggel nincs külön szerződés). A könyvelőiroda által az irattárolásra beküldött dobozok részletező jegyzékébe pontosan beírható, hogy milyen dokumentumokat tárol, tehát abból látható, hogy melyik cég dokumentumait tárolják. A fentiek ismeretében a székhelyszolgáltatást igénybe vevő cég iratőrzési helye lehet-e a székhelyszolgáltatást igénybe vevő NAV-hoz bejelentett címén, ami a székhelyszolgáltató könyvelő kft. székhelye? Előre is köszönöm a választ.

Katás vállalkozó iratanyag megőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó kereskedelmi tevékenységet folytat. Az áru eredetének igazolása érdekében a beszerzési számlákat megőrzi. Meddig szükséges vagy köteles-e megőrizni a kiadási bizonylatait? Erre is vonatkozik az ötéves elévülési idő? (Legyen kedves jogszabályi hivatkozást is írni!) Köszönöm válaszukat

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs