84 találat a(z) ingatlanadó cimkére

Nem bírságolhat az APEH téves forgalmi érték meghatározás miatt Cikk

Az az érv, ami az APEH-kalkulátor használatánál az önkéntes regisztráció mellett szólt, megdőlni látszik. Nem írja elő jogszabály ugyanis, hogy így megúszhatja az adózó a későbbi bírságot.

Vámosi-Nagy az ingatlanadóról: ellentmondásos és abszurd Ab-határozatok Cikk

Aligha van olyan paragrafusa a vagyonadóról szóló törvénynek, amelyet meg nem támadtak az Alkotmánybíróságnál(Ab). Ez a megállapítás az ingatlanadóra vonatkozó részre igaz, mert – tudomásom szerint – jelenleg senki nem támadja a légi jármű, a vízi jármű és a nagy értékű személygépkocsira vonatkozó fejezeteket.A kérdés, hogy mit és hogyan töröl majd az AB. A döntés kiszámíthatatlan.

Életvitelszerű bentlakás: miért nem kell az APEH elnökének ingatlanadót fizetnie? Cikk

A HVG Portré rovatában és később a hvg.hu-nak is azt nyilatkozta az APEH elnöke, hogy van egy 30 millió forint alatti lakása Nyíregyházán és egy 15 millió alatti Budapesten, ezért nem kell ingatlanadót fizetnie. A jogszabály szerint ez csak akkor igaz, ha életvitelszerűen Nyíregyházán él. Mit jelent a gyakorlatban az életvitelszerű bentlakás? Miután az APEH elnökének nyilatkozata és az adóhivatal APEH 34. számú információs füzetében szereplő tájékoztató egymásnak ellentmond, arra kértük az adóhatóságot, oldja fel ezt az ellentmondást.

Piaci ár felett számol az ingatlanadó-kalkulátor Cikk

A hétvége óta nyilvánosan is hozzáférhető az APEH honlapján a vagyonadó kalkulátor, így kiszámítható a saját, vagy éppen a szomszéd ingatlanjának az értéke. Az Adózóna tesztje szerint regisztráció nélkül is használható a kalkulátor, az RSM DTM Hungary által végzett első tesztek alapján pedig jónéhány kérdés felmerült a programmal kapcsolatban.

Álnévvel is működik az APEH ingatlankalkulátora Cikk

Az APEH pénteken feltette a honlapjára az ingatlanok becsült forgalmi értékét előállító kalkulátorát. Eddig mindenki abban a hiszemben volt, hogy a becsült forgalmi értéket csak előzetes adatkezelési nyilatkozat és naplózás után lehet lekérni. Az Adózóna tesztelte a kalkulátort, ami a személyes adatok megadása nélkül is kiszámolta a becsült forgalmi értéket.

Ingatlanadó: az is ráfázhat, aki bevallja Cikk

Találgatás helyett hamarosan adóhivatali mankóval is kiszámolható, mennyit ér egy lakás vagy üdülő, s kell-e utána vagyonadót fizetni. Kemény forintokat kockáztat, aki a Fidesz hatalomra kerülését várva nem vallja be ingatlanadóját, de veszíthet a jogkövető adózó is.

APEH-értékbecslés: ki számíthat ellenőrzésre? Cikk

A vagyonadó törvényhez hivatalos ingatlanadó-kalkulátort készít az APEH: egy űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét. A múlt héten megjelent az ezt szabályozó kormányrendelet, mely szerint az APEH nem az adó alapját képező forgalmi értéket állapítja meg, hanem a becsült értéket pontosítja. Ez azt jelenti, hogy a forgalmi értéket továbbra is a magánszemélynek kell meghatároznia, bár ehhez komoly segítséget kaphat az adóhivataltól. Mire jó a becsült forgalmi érték?

Miért nem fizet ingatlanadót az APEH elnöke? Cikk

Mit jelent valójában az életvitelszerű bentlakás? Ez ugyanis az egyik alapfeltétele annak, hogy egy tulajdonos mentesülhessen az ingatlanadó megfizetése alól. Egyértelmű szabályozás ugyanakkor nincs rá.

Ingatlanadó: az adóhatóság becsül, ha kérik Cikk

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től. Egészen pontosan az történik, hogy az APEH és az Ügyfélkapu honlapján lévő űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét.

Ingatlanadó: ami a legnagyobb vihart kavarta Cikk

Az ingatlanadóval (vagyonadó törvény része) kapcsolatos rendelkezések legnagyobb vihart kavart része a törvény melléklete alapján meghatározható úgynevezett korrekciós tényezőkkel számított érték. Súlyos kifogásként merült fel vele szemben, hogy az elnagyolt értékei távol vannak a valódi forgalmi értéktől. Ez így is van. De ez nem jelent semmilyen problémát, ugyanis a számított érték egyetlen szerepe, hogy „kiugrassza a nyulat a bokorból”.

Miért alkotmányellenes az ingatlanadó? Cikk

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a magánszemély nem tudja meghatározni az ingatlana forgalmi értékét, s erre nem is kötelezhető. Ezt - mint a törvényben is szerepel - egyértelműen az adóhatóságnak kell megállapítania. Csakhogy az APEH így is szankcionálhat, ha.a tulajdonos nem nyilatkozik a forgalmi értékről. Ráadásul a vagyonadótörvény alapján az adóellenőröknek szabad bejárásuk lehet a magánlakásokba. Bár ez utóbbit cáfolta az APEH, Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény felülvizsgálatáért. Az ő véleményét, érveit olvashatják.

Ingatlanadó: a hitel nem számít Cikk

A minap a Magyar Közlönyben megjelent a vagyonadóról szóló törvény. A négyféle vagyontárgy (ingatlan, vízi jármű, légi jármű, nagyteljesítményű személygépkocsi) közül az ingatlanadó került a közfigyelem középpontjába. Értékalapú, általános és központi adóról van szó, amely az önadózás elvére épül. Volt már ehhez hasonló adónemünk: 1974. július 1-jén lépett életbe a házadóról és a házértékadóról szóló minisztertanácsi rendelet. A házadó részét most mellőzve a házértékadót vesszük szemügyre. Hasonlóságok, különbségek avagy milyen volt az ingatlanadó elődje?

Anomáliák az ingatlanadóban Cikk

Már a szakmai koncepció kidolgozása során heves vitát váltott ki, hogy az új adónem csak lakóingatlanokra, vagy minden egyéb ingatlanra is vonatkozzon. Nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági válság által leginkább sújtott egyik szektorra komoly csapást mérne az adó kiterjesztése minden ingatlanra, sőt, ezt minden ingatlannal bíró gazdasági szereplő megérezte volna. Végül az ingatlanadót csak a lakóingatlanokra terjesztették ki - de hátradőlhetnek-e most a vállalkozások?

Hogyan úszhatjuk meg az ingatlanadót? Cikk

A most megszavazott vagyonadó törvényben az adó tárgya az ingatlan. Tévesen került kommunikálásra, hogy 30 millióig adómentes az ingatlan. Valójában minden ingatlan - mint az adó tárgya - adóköteles. Adókedvezményeket, adó alóli mentességeket az adó alanyai (adófizetésre kötelezettek), a magánszemélyek kaphatnak. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Jövőre vagyonadót kell fizetni Cikk

Jövő évtől adót kell fizetni a nagyértékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlandó három kulcsos lesz. A parlament 195 igen, 165 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényjavaslatot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close