hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: az adóhatóság becsül, ha kérik

  • hvg.hu

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít a kormány november 15-től. Egészen pontosan az történik, hogy az APEH és az Ügyfélkapu honlapján lévő űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét.

Bár a kormányszóvivői tájékoztatón indoklást nem fűztek a döntéshez, vélhetően azért találták indokoltnak, mert a törvény jelenlegi szabályozása jogbizonytalanságot okozhat. Lapunk elsőként foglalkozott azzal az ingatlanadót érintő problémával, mely szerint az ingatlan értékének meghatározását az állampolgárra ruházó törvény hátrányosan érintheti a tulajdonosokat, nevezetesen adóhatósági bírsággal is számolniuk kell, ha egy ellenőrzés úgy találja: a tulajdonos és az APEH becslése nem egyezik.

Előfordulhat, hogy a számított és az adóalapot képező  forgalmi érték eltér egymástól, annak ellenére, hogy az adózó - úgy is mint törvénytisztelő állampolgár -  a törvény mellékletében meghatározott  értéket veszi figyelembe. Az eltérés az adott ingatlan értékének  és így az adókötelezettség mértékének  eltérő értelmezéséhez vezethet, az adóhatóság pedig szankcionálhatja a jóhiszemű adófizetőt – nyilatkozta lapunknak Drinóczi Tímea, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa augusztus elején. A szakembert azért kerestük meg, mert felmerült: a számított és a forgalmi érték különbsége miatt az ingatlantulajdonnal bíró állampolgárok a 2010 januárjától esedékes vagyonadó befizetése ellenére adóhatósági bírságot kaphatnak. A problémát felvető szakértő, Angyal József az Alkotmánybírósághoz is fordult, ugyanis véleménye szerint – júniusban elfogadott – vagyonadóról, s ezen belül az ingatlanok adóztatásáról rendelkező jogszabály a forgalmi érték fogalmát nem határozza meg egyértelműen, így jogbizonytalanságot teremt, vagyis alkotmányellenes.

A cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close