hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért nem fizet ingatlanadót az APEH elnöke?

  • hvg.hu

Mit jelent valójában az életvitelszerű bentlakás? Ez ugyanis az egyik alapfeltétele annak, hogy egy tulajdonos mentesülhessen az ingatlanadó megfizetése alól. Egyértelmű szabályozás ugyanakkor nincs rá.

A HVG Portré rovatában múlt héten megjelent interjúban Szikora János, APEH-elnök úgy nyilatkozott: „Nem tartok attól, hogy jövőre ingatlanadót kellene fizetnem, mert bár a feleségemmel van egy lakásunk Nyíregyházán, és egy kisebb itt, Budapesten, előbbi nem éri el a 30 milliós, utóbbi pedig a 15 milliós értékhatárt”.
Az első ingatlan esetében az adófizetés alóli mentesség egyik feltétele nem csak a 30 millió alatti értékhatár. Emellett a bejelentett lakcímnek is ide kell szólnia, s életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie a tulajdonosnak. Amennyiben ez nem áll fenn, úgy adót kell fizetnie a tulajdonosnak. Az adóhatóság Budapesten dolgozó elnökének nyilatkozatával kapcsolatban több, a hvg.hu szerkesztőségéhez eljuttatott olvasói levél is erre vonatkozóan fogalmazott meg kérdéseket.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close