110 találat a(z) import cimkére

Szerbiában végzett szolgáltatás Kérdés

Egy magyar cég Szerbiában nyújt szolgáltatást, saját munkavállalóival. Áfa szempontjából ez export szolgáltatás és nem terheli áfafizetési kötelezettség? Ha ez a magyar cég bevon a tevékenységébe szerb társaságokat, akkor a szerb társaságok által a magyar cég részére benyújtott számlák import szolgáltatásnak tekinthetők? Az áfabevallásban a befizetendő és a visszaigényelhető áfa sorában is fel kell tüntetni? Hogyan kell számlázni a magyar cégnek, ha bejelentkezik Szerbiába adóalanynak?

Svájcból Magyarországra behozni kívánt számítástechnikai eszközök vámolásának folyamata Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi székhelyű kft. számítógépeket, szkennereket és nyomtatókat vásárolt svájci illetőségű eladótól még 2014-ben. A számla ki lett állítva, ki lett egyenlítve, azonban fizikailag még nem hozták be az eszközöket. 2017. november – decemberben szeretné az ügyvezető személyautóval behozni ezeket Magyarországra. A problémamentes behozatal érdekében felmerült kérdések ezzel kapcsolatban: 1. Milyen dokumentumokat kell a vámnál felmutatni, kell-e előzetesen regisztrálni valamilyen nyilvántartásban? (A cégnek van VPID száma.) 2. 2014-ben kiállított számla és annak melléklete áll rendelkezésre, melyben az eszközök tételesen gyári számmal és eladási értékkel fel vannak sorolva. Gondot fog-e okozni a határon, hogy már 2014-ben ki lettek számlázva, a számla ki is lett egyenlítve még abban az évben, de még csak most, 2017-ben hozzák be fizikailag az eszközöket? 3. Mennyi a vámtétel számítógépes munkaállomások, nyomtatók és szkennerek után? 4. A kiszámlázott érték után kell-e megfizetni a 27 százalék importáfát? 5. A vám és az importáfa megfizetése hogyan történik: a vámnál készpénzben/bankkártyával vagy utólag átutalással? 6. Mikor kell felkeresni vámudvart? 7. Van-e bármilyen előírás, kötelezettség, amit teljesítenünk kell, hogy a behozatal zökkenőmentesen megtörténhessen? Válaszukat előre is köszönöm!

Csökkent a külkereskedelmi aktívum Cikk

2017 augusztusában a kivitel volumene 7,3, a behozatalé 9,5 százalékkal nőtt, az aktívum 101 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 7,7, a behozatalé 10 százalékkal emelkedett. 2017 első nyolc hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt, jelentette a KSH..

Importszigorítást és több támogatást remélnek a méhészek az EU-tól Cikk

Magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés előterjesztője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Kínai import Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás (alanyi adómentességet választott) Kínából szerzett be tárgyi eszközt, melyet bérbe ad Magyarországon. Az eszköz Szlovénián keresztül érkezett Magyarországra, a vámkezelés Szlovéniában megtörtént egy szlovén vámjogi képviselő által, aki Magyarországra fuvarozta a terméket (a vámpapírokon áfa nem szerepel). Jelenleg a szlovén vámügyintéző/fuvarozó cég által megküldött vámpapírok és a fuvarozási költségről szóló számla áll rendelkezésre a magyar vállalkozásnál. Az import áfát önadózással kell megállapítani Magyarországon? Megállapítható ez a kínai számla nélkül is? Melyik bevallási időszakban milyen bevalláson kell bevallani és mikor kell megfizetni? Mi lesz az áfa alapja? Köszönettel.

Import bérmunka igénybevételével Kérdés

Az a terv, hogy egy kft. a jövőben nem nyers-, hanem mosott gyapjút ad el Kínának, és talált is gyapjúmosót Lengyelországban. A folyamat úgy nézne ki, hogy Dél-Amerikából a nyersgyapjú elhajózna Lengyelországba egy kikötőbe, onnan leviszik a mosóba, ami egészen délen a szlovák határnál van, majd mosás és újrabálázás után ismét konténerbe kerül, és elhajózik Kínába. A mosató fél a kft., a mosó pedig egy lengyel cég, amiről természetesen számla születik. Vámkezelésileg/könyvelésileg hogyan kell ezt az ügyeltet kezelni? Lehetséges, hogy nem kell utána vámot/áfát fizetni Lengyelországban hiszen hozzáadott bérmunka után, a gyapjú elhagyja az uniót. Bonyolítja a dolgot, hogy a mosás hulladék-képződéssel jár, azaz a behozott gyapjú mosás után akár 40 százalékot is veszít a súlyából, tehát ha behozok az EU-ba 100 tonna gyapjút, de aztán csak 60 tonnát viszek ki, mert a különbözet (por, ürülék, zsír) az hulladékként a mosóban marad. Erre van-e speciális szabály?

Jövedéki adó szén importja után II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeptember 22-én már érdeklődtem, hogy közösségi adóalanytól beszerzett szén után milyen jövedékiadó-szabályok vannak érvényben 2017. július 01-től. A választ megkaptam, de továbbra sem egyértelmű számomra, hogy ha energiakereskedőként történik a szén vásárlása és értékesítése, akkor kit terhel a jövedéki adó. Harmadik országból történő import esetén a vámhatóság határozattal megállapította a behozatalt végző energiakereskedő részére a jövedéki adót a jövedéki adóról szóló törvény 6. és 7. paragrafusai alapján. A vámkezeléshez nyilatkozatot nem kellett adni, hogy energiafelhasználóként vagy energiakereskedőként történt a behozatal. Lehetséges, hogy import esetében mindenképpen meg kell fizetni a jövedéki adót az importálónak, miközben közösségi beszerzéskor csak abban az esetben, ha nem minősül energiakereskedőnek? Válaszát előre is köszönöm. Péter Zsuzsanna

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: külföldről behozott személygépkocsi esetében hogyan alakul a regisztrációs adó? A személygépkocsit magánszemély hozza be, a gépjármű 0 kilométeres, de az évjárata 2014-2015-ös. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gépjármű korától, környezetvédelmi besorolásától, a motor üzemétől és hengerűrtalmától függ az adó, de esetleg van valami egyéb szankció, ami a nem magyar importőr által behozott gépkocsikat terheli? Vagy bármi egyéb, amivel számolni kell. Köszönettel.

Ma van a kávé világnapja Cikk

Az Európai Unió (EU) 2016-ban közel 3 millió tonna kávét importált, 10 százalékkal többet, mint 10 évvel ezelőtt. A behozatal 6,9 milliárd eurót tett ki – közölte az Eurostat, a kávé világnapja alkalmából pénteken közzétett jelentésében.

Import használt személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély EU-ból közvetlenül vásárol használt személygépkocsit közösségi adószámos német vállalkozótól, aki a számlát nettó módon állítja ki. Milyen (mikor) adófizetési, bevallási kötelezettsége keletkezik Magyarországon a használt személygépjárművet beszerző magánszemélynek? Köszönöm válaszukat!

Tudnivalók a fatermékimporthoz szükséges dokumentumokról Cikk

Az importőr – mint első forgalomba hozó – felelős a Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő, külföldről származó fatermékekkel kapcsolatos követelmények betartásáért. A NÉBIH összegyűjtötte a külföldi fatermékek behozatalához kötelező dokumentumokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Kelemen László! http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_9_Import_afa_visszaigenylese_sne Köszönöm válaszát. A fenti kérdésére válaszolva, igen, a DHL mint közvetett vámjogi képviselőként járt el. Mert az importáló cég erre felhatalmazta az egy "Eseti vámkezelési meghatalmazás/szabad forgalomba bocsátás" nyomtatványon. Igen, az importáló cég rendelkezésére áll valamennyi Ön által felsorolt dokumentum. A fentiek információk figyelembevételével kérném válaszát. Köszönöm. Üdv. Takács Erika

Importáfa visszaigénylése Kérdés

Tisztel Szakértő! Segítségét szeretném kérni importáfa visszaigénylésével kapcsolatban. A cég Kínából importált árut, amely Magyarországon került szabad forgalomba. Az importáló cég megbízta a szállítmányozót (DHL), hogy mindent intézzen el (vámoltatás, import áfa befizetése). Így a cég a folyamat végén kapott egy határozatot a megállapított import áfa összegéről, illetve egy igazolást a DHL-től, hogy ő az importáfát átutalta a NAV felé. Kérdésem lenne, hogy a DHL által befizette áfát, hogyan tudom levonásba helyezni? Úgy tájékozódtam, hogyha kezemben van a vámjogi képviselő által kiállított igazolás, akkor én ezt levonásba helyezhetem, és az áfabevallás 70. sorába kell beírni, jól gondolom? Illetve kell-e bármilyen hivatkozás, hogy ezt már korábban a DHL befizette? Illetve nem probléma-e az, hogy a befizetés márciusban történt, és én csak most májusban igényelném vissza? Természetesen az cég a DHL által befizetett áfát a DHL-nek átutalta (kapott róla egy számlát). Segítségét nagyon köszönöm. Üdv. Takács Erika

Importáru beszerzése és áfa kérdése más tagállamú adóalanytól Kérdés

Egy szlovák cég Kínából importál árut, amelyet Szlovéniában közvetett vámjogi képviselő által levámoltat. A képviselő Szlovéniában megfizeti a vámot és nyilatkoztatja a szlovák céget, hogy az importáfát a importáló cég fizeti az áru végső rendeltetési helyén. A papírok szerint a rendeltetési hely Szlovákia Komarno, viszont az importáló cég az árut eladta egy magyar cégnek és az árut közvetlenül Magyarországra szállíttatta, melyről közösségen belüli értékesítés címén számlát bocsátott ki a magyar cég felé. A szlovák adóhatóság szerint a szlovák cégnek magyar adószámot kell kiváltania, mivel az áru Magyarországra érkezett, és bevallást kell készítenie Magyarországon az értékesítésről. Kérdés, hogyan kell a szlovák cégnek az áfabevallásába beállítani ezt a tranzakciót, illetve a magyar cég hogyan javítsa a saját bevallását?

Gyorsuló növekedésre számít a GKI Cikk

Az idén 3 százalékos, vagy kissé magasabb lehet a magyar GDP növekedése – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close