111 találat a(z) import cimkére

Áfa fuvarozás során Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. januári áfatörvény változása miatt árufuvarozásnál, amennyiben nem az eladónak vagy vevőnek számlázunk közvetlenül, akkor magyar megbízó esetén áfás számlát kell kibocsátani export tevékenység során. Az a kérdésem, hogy vámárus továbbításnál és import esetén is így kell-e eljárni? Előre is köszönöm segítő válaszát!

Az EU végleges védővámokat vezet be az acéltermékek behozatalára Cikk

Az Európai Unió végleges védővámokat vezet be az acéltermékek behozatalára válaszul arra, hogy májusban az amerikai elnök úgy döntött, hasonló intézkedéseket vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél- és alumíniumtermékekre. A védintézkedés a július óta ideiglenesen hozott határozatot váltja fel és február 2-ától lép érvénybe – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Importálás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi import ügyletek helyes számlázásában kérném a segítségét, a 2019. 01. 01-jén hatályba lépő áfatörvény 102. § figyelembevételével: 1. A kft. csak kiszállítást végez egy szállítmányozónak, aki áfamentesen kéri a kiszállítást számlázni, mert az áru T1-gyel megy, vámáru, és szerintük ezért ez áfamentes. Valóban? Elég a T1, vagy kell más okmány is? 2. A kft.-t megbízza egy termelőcég alkatrész szállításával Shanghaiból Budapestre, de Hamburgban történik a vámkezelés, a kft. ügyintézésével. A kft. egy összegben határozza meg a fuvardíjat, például: fuvardíj (Shanghai – Budapest vámraktár) USD X hamburgi vámkezelés EUR Y kiszállítás HUF Z A fuvardíjat 80-20%-ra osztják EU-n kívüli, illetve EU-n belüli fuvardíjra, és bevallják a hamburgi vámkezelésnél az egész összeget, a belföldi szakaszt is. Emiatt az ügyfélnek a teljes fuvardíjat áfamentesen számlázzák, de a hamburgi vámkezelést, kiszállítást áfásan. 3. A kft. csak Hamburg-Budapest fuvart végez szállítmányozó cégnek és végső címzettnek direktben is. Itt két verzió van – T1-et állít ki Hamburg-Budapest raktárra, áfamentesen számlázzák a fuvardíjat – Hamburgban vámkezelt áru, áfamentesen számlázzuk, mert azt mondja az ügyfél, hogy vámkezelésnél bevallotta a teljes fuvardíjat Budapestig. (Elég a nyilatkozata?) Előre is köszönöm segítségét!

Belföldi vállalkozás használt autót hozat be az Egyesült Államokból Kérdés

Belföldi vállalkozás használt autót hozat be az Egyesült Államokból. Az autóbehozatalt egy erre szakosodott cég intézi. Az autót Hollandiában vámkezelik, majd átszállítják tréleren vagy "saját lábon" Magyarországra. Kérdés: kinek, hol, mikor kell áfát fizetnie, ez az áfa kivetéses, avagy bevallandó és befizetendő lesz? (Azaz meg kell-e előre finanszírozni az áfát?)

Potencianövelő és vágykeltő szereket importáltak engedély nélkül Cikk

A NAV munkatársai mintegy 900 kilogramm különféle potencianövelőt, vágykeltő tablettát, valamint tömegnövelő hormonokat találtak egy Szingapúrból érkező légi szállítmányban.

Tűzszünet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban? Cikk

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Kína csökkenti és eltörli az Egyesült Államokból importált autókra kivetett vámot.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Könyvelünk egy kft.-t, amely jelen esetben külföldről egy uniós magánszemélytől (nem adóalany) szerzett be egy terméket, amit áruként értékesítene Magyarországon. A kérdés, hogy a beszerzett termékre fel kell-e számítani 27 százalék áfát az import beszerzéshez kapcsolódóan, és jól gondolom-e, hogy levonni viszont nem lehet? Az áfabevallás mely sorában kell feltüntetni a beszerzést terhelő áfát, ha van levonási lehetőség, akkor kérem jelezze, hogy hol kell bevallani? Az uniós jelentésben fel kell-e tüntetni? Másik kérdés, hogy nem uniós országból is beszerzett egy terméket, de ugyanúgy magánszemélytől (nem adóalany). Az érték alapján el is lett vámolva , vám és áfa lett megállapítva utána hatóságilag. Ezzel ugye nem kell tenni semmit, csak beállítani az áfa bevallás 70-es sorába? Várom mielőbbi válaszukat, hogy az áfa bevallásba helyesen kerüljenek be az adatok. Tisztelettel.

Közvetett vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk Kínából alkatrészeket vásárol. A képviselő és a vállalkozás között fennálló megbízás alapján a vámjogi képviselő fizeti meg és vallja be, illetve helyezi levonásba a vám áfát. 1. Információim alapján ez esetben a megbízónak, azaz vállalkozásunknak nem kell szerepeltetni az importáfát az áfabevallásban? 2. Ez esetben kell-e könyvelni az importáfát vállalkozásunknak, ha igen, melyek az ügyletet érintő könyvelési tételek? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Fertőzésveszély egyes import termékek fa csomagolóanyagainál Cikk

2018. október 1-jén újabb kétéves monitoring vizsgálat kezdődik egyes belarusz és kínai áruk (kő-, fém-, fa-, kerámia-, papíráruk, gépek és alkatrészek) fa csomagolóanyagaira vonatkozóan. A vizsgálat újbóli elrendelését az elmúlt évek negatív ellenőrzési tapasztalatai indokolták. Az Európai Bizottság egyúttal az ellenőrzött áruk körét is jelentősen bővítette – közölte a Nébih.

Nőtt az ipari termelés, itt vannak a részletek Cikk

2018 júliusában az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

Trump újabb ötlete a kínai importáruk vámjára Cikk

Sajtóértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök fontolgatja, hogy 10-ről 25 százalékra emeli a 200 milliárd dollár értékű kínai importárura kivetendő védővámot.

Az EU ellenintézkedéseket tervez újabb amerikai védővámok esetén Cikk

Válaszintézkedéseket készít elő az Európai Unió arra az esetre, ha Donald Trump elnök fenyegetésének megfelelően az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná a gépjárművek és autóalkatrészek importját – jelentette ki Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos csütörtökön Brüsszelben.

Bolti értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelem Németországból hozna be bútorokat és azt Magyarországon értékesítené. A bökkenő az, hogy a németországi termékeket ingyen kapná, mivel lomtalanítás során kitett bútorokról lenne szó. Egy vagy több magánszemély adja oda neki, akiknek tulajdonképpen szívességet tesz azzal, hogy a megunt dolgaiktól megszabadítja őket, ebből kifolyólag nem is fizet értük semmit. Magyarországon értékesíthet olyan terméket, aminek az eredetét nem tudja igazolni? Illetve milyen papírokra lenne szükség, hogy ez adóügyi szempontból helyes legyen? Köszönöm a választ.

Amerikai importvámok – Kína vámot vet ki amerikai termékekre Cikk

Kína július 6-ától 34 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki vámot, válaszul a kínai termékeket sújtó amerikai döntésre – mondta el egy név nélkül nyilatkozó kínai forrás a Reuters hírügynökségnek szerdán.

Beszerzés harmadik országból Kérdés

Ügyfelünk Kínából szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagot. A termékbeszerzést terhelő vámot és importáfát vámletétszámláról történő átvezetéssel egyenlíti ki. Az import fuvarparitását tekintve általában vagy FOB vagy CIF. Ezekkel a számlákkal kapcsolatban több kérdés is felmerült, mivel a számla kiállítását követően adott esetben több hónapon keresztül is úton van az áru. – A számlát milyen árfolyamon kell könyvelni (ha például a számla kelte 02.10., a berakodás (BL) dátuma 03. 01. és a vámkezelés dátuma 04.12.)? – Mint harmadik országos importbeszerzést, ezt a számlát melyik áfabevallási időszakban kell helyesen jelenteni (számla kelte, BL dátum, vagy a vámhatározat kelte) a 65-ös bevallásban? Illetve előfordul-e, hogy az import beszerzés és az importáfa eltérő bevallási időszakban kerül a jelentésbe? Az importáfa visszaigénylése – mivel vámletétről teljesül a kifizetés – ezért mindig az átvezetés dátumával azonosan kerül könyvelésre, illetve kerül visszaigénylésre. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close