111 találat a(z) import cimkére

EU-s árubeszerzés valutáért Kérdés

Egy cég valutáért vásárolja az árut, amit aztán belföldön ad el. Az áruk beszerzési árát valutáról forintra a FIFO módszerrel számolom ki. Az áfatörvény szerint az áfaalap a választott bank deviza-eladási árfolyama. Ebben az esetben jelentős eltérés van a könyvelt ELÁBÉ (költségként elszámolt) áru beszerzési értéke és az áfaalap között. Ilyen esetben az áfabevallás miatt külön nyilvántartásban kellene vezetnem, hogy mennyi az eurós beszerzés deviza-eladási árfolyamon? Tehát az áfabevallásban az EU-s árubeszerzési érték (áfaalap) összege más, mint a valutapénztárból kifizetett és lekönyvelt EU-s ELÁBÉ?

Importőr ügynöki jutaléka áfa-mentes? Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft-nk kizárólagos importőre egy spanyol cégnek. Belföldi megrendelőnknek van közösségi adószáma, akinek a nevére és címére számlázva, szállítózva adná fel a spanyol gyártó az árut. A külföldi partnerünk az ügyletért részünkre jutalékot fizetne átutalásukkal a számlánkra számlánk ellenében. (Teljesítési igazolásnak be tudjuk tenni a belföldi partnerünk számlamásolatát és szállítólevelét, valamint a műszaki egyeztetésekről szóló hosszú email levelezést-egyeztetést, amit cégünk a külföldi gyártóval folytatott - hajógenerátorról van szó). Könyvelőnk szerint ez a bevételi összeg általunk áfamentes számla kiállítását igényli. (persze minkét fél adóazonosítóját (VAT számát) feltüntetve valamint a belföldi vevő nevét, címét a számlaszámot és szállítólevél számát is feltüntetve) kérdésem: 1./ Jól tudja-e a könyvelőnk, hogy áfamentes a szolgáltatói számla? 2./ Van-e még amire figyelnünk kell, hogy szabályos legyen ez az ügyünk? Tisztelettel várom válaszát.

Magyarországi cég saját terméke Svájcban Kérdés

magyarországi cég saját terméke megy Svájcba, Svájc-i saját adószámra, svájci belföldiesítéssel, proforma számlával. Az értékesítés Svájcban történik. Kell-e ennek az ügyletnek az export részét szerepeltetni a magyar cégnek a magyar áfabevallásban a NAV-nak?

Import áfa Kérdés

Kedves Szakértő!Szeretném a segítségét kérni az alábbiakhoz: ügyfél értékesített decemberben úgy, hogy az árut decemberben rendelte meg Kínából, a kínai számla decemberi, de az áru januárban érkezett, és a Vámhatóság januárban állapítja meg kivetéssel a fizetendő áfát. Van rá lehetőség, hogy ilyen esetben le lehessen decemberre vonni az Áfát, attól függetlenül, hogy a kivetett Áfa befizetése januárra esik? Negyedéves bevalló. Úgy tudom, ilyen esetről van EU-s bírósági jogeset is, megköszönném, ha tudna segíteni abban, hogy hol találom meg.Előre is nagyon köszönöm.

EU: csökkent az adómentesen behozható poggyászok értéke Cikk

2008. december 1-től új szabályok léptek hatályba az Európai Unió területén kívülről érkező utasok személyi poggyászában lévő áruk vám, áfa és jövedéki adómentességével kapcsolatban.

Pályakezdő és diákmunka: vállalkozói igazolvány, eva és magánnyugdíjpénztári tagság Cikk

Pontosan hol kell szerepeltetni az áfabevallásban a bejövő és kimenő számlákat, mivel akitől a számlát kapjuk EU-s tagország vállalkozója? EU-s beszerzésnek számít-e ez? Hogyan könyveljük az import számlákat, a vámhatározatban meghatározott összegben, ami az áfaalap vagy a számla teljesítés szerinti árfolyama? Nyári munkánál kötelező-e belépni a magánnyugdíjpénztárba? Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük? Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely adószakértő válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close