111 találat a(z) import cimkére

Gyorsuló növekedésre számít a GKI Cikk

Az idén 3 százalékos, vagy kissé magasabb lehet a magyar GDP növekedése – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Kínából importál árut, amit kiskereskedelmi forgalomban értékesít. A csomagolóanyagot terhelő környezetvédelmi termékdíjat önadozóként kell bevallani, és megfizetni? Gyakorlatilag ugyanúgy kell eljárni, mintha közösségi beszerzés lenne? Válaszát előre is köszönöm!

17A60 Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünknél harmadik országból történt olyan beszerzés, amely nem Magyarország határán lett a Közösség területére beléptetve és importálva (szabadforgalomba helyezve), hanem egy másik közösségi tagállam külső közösségi határán léptették be (például Hollandián, Németországon, Szlovákián keresztül) oly módon, hogy a másik közösségi országban szabadforgalomba is helyezték, majd ezt követően került Magyarországra. A kérdés, hogy az áfabevallásban a 14.sorban kell-e feltüntetni (27 százalékos kulcs alá tartozna a magyar áfatörvény szerint), az útmutatóból ezt olvastuk ki. Akkor viszont a 17A60- as adatszolgáltatásban közösségi beszerzésként kellene feltüntetni, de mit irunk az adószám sorba? Köszönettel várjuk válaszukat.

Import termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk Lengyelországból és Ausztriából tervez édességet, illetve vegyiárut/kozmetikát vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy a magyarországi forgalombahelyezésnél milyen kötelezettségeink vannak (áfa, vám, termékdíj stb.)? Köszönöm.

Megtiltanák a szárnyasok importját több országból is az oroszok Cikk

Oroszország a tervek szerint két héten belül megtiltja a madárinfluenza sújtotta európai országokból a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját – jelentette be az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) képviselője.

Import elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Import könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Öntől. Cégünk Kínából vásárol anyagot. Pro forma számlát kapunk, amit kiegyenlítünk, majd hónapokkal később jön meg az anyag és a számla, és kezdődik meg a vámügyintézés. A könyvelési tételeket szeretném, ha levezetné, és mellé írná, hogy mikor, melyik árfolyamon történik a könyvelés. Valamint szeretnék választ kapni arra is, hogyan alakul a könyvelés, ha a pro forma számla 2016. évi, de a termék vámolása, illetve a végszámla 2017. évi. Segítségét előre is köszönöm!

Import Kérdés

Tisztelt Szakértő! Import könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Öntől. Cégünk Kínából vásárol anyagot. Pro forma számlát kapunk, amit kiegyenlítünk, majd hónapokkal később jön meg az anyag és a számla, és kezdődik meg a vámügyintézés. A könyvelési tételeket szeretném, ha levezetné, és mellé írná, hogy mikor, melyik árfolyamon történik a könyvelés. Valamint szeretnék választ kapni arra is, hogyan alakul a könyvelés, ha a pro forma számla 2016. évi, de a termék vámolása, illetve a végszámla 2017. évi. Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét egy egyéni vállalkozóval kapcsolatban, aki alanyi adómentességet választott. Kisértékű személygépkocsikat hoz be Svájcból. Az adásvételi szerződésen a vételár CHF-ben van meghatározva, a vámérték EURO-ban. Bankszámla nyitására nem kötelezett, nincs is bankszámlája, csak készpénzes ügyleteket bonyolít. Nincs bejelentkezve az MNB árfolyam alá. A kérdésem: milyen árfolyamon kell a pénztárkönyvbe bevezetni a külföldi pénznemre szóló kiadásokat? Várom válaszukat! Köszönettel.

EU-ban megfizetett import áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Svájcból tehergépjárművet vásárolt. A német határon megtörtént a gépjármű szabadforgalomba helyezése és vámhatározat alapján megfizettük a német vámáfát. Kérdésem, hogy ezt az összeget az ELEKAFA nyomtatványon vissza tudom-e Magyarországon igényleni? Milyen speciális szabályokra kell figyelnem? Tudomásom szerint német áfa-regisztrációs szám nem került megállapításra a vámkezelés során. Szükséges lett volna-e? Mi a helyes eljárás a jövőben, ha 3. országból importálunk és a szabadforgalombahelyezés nem a magyar határon történik és a cég nem szeretné "elbukni" azt a vám összeget, ami egyébként Magyarorságon visszaigényelhető lenne? Köszönöm előre is válaszukat!

Kínai import vámkezelése Kérdés

Egy magyar társaság Kínából rendel számítástechnikai alkatrészeket, melyeket a kínai fél postán küld meg. Hogyan, és kinek kell a vámkezelést elvégezni/elvégeztetni?

Hajóvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar általános szabályok szerint adózó cég Svájcból vásárolt egy vitorláshajót. A hajó a Balatonon van, a hajó után pedig bérleti díjat számláz a cég, így adóköteles tevékenységhez használja. Kérdésem, hogy amikor Svájcból behozza cég a hajót, akkor Magyarországon keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az import után?

Brexit után: a britek kiválnak, a cégek adóznak? Cikk

Számos gazdasági előrejelzés látott napvilágot a 2016. június 23-ai brit uniós tagságról szóló referendum óta, azonban ezek mellett mindenképpen figyelmet érdemelnek a felmerülő adózási kérdések is. A PwC Magyarország Brexit szakértői csapata a kilépésből eredően már több potenciális adózási nehézséget, változást azonosított, például a járulékfizetéssel, az AEO-engedélyekkel (engedélyezett gazdálkodó) és az importáfa-fizetéssel kapcsolatban. A Brexitet körülvevő bizonytalanságból fakadó kérdések közül az egyik legfontosabb, mindenkit foglalkoztató alapkérdés, hogy az adóváltozások többletköltséget eredményeznek-e a cégeknek.

Import harmadik országból Kérdés

Tisztelt szakértő! Importbeszerzéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Kft.-nk harmadik országból (Szerbia) importál árut. 1144,22 euró a kiszámlázott érték. Szabad forgalomba bocsátása megtörtént Magyarországon, erről határozatunk is van. 1144,22 euró 315,6 forint/euró árfolyam mellett 361 116 forint. Ehhez hozzáadódik a szabadforgalomba helyezés díja, ami 13 970 forint. Így az előírt áfa 361 116+13 970= 375 086 forint 27 százaléka, ami 101 273 forint, amit befizettünk, és az áfabevallásban vissza is kértünk. Könyvelésem T814 375 086 forinttal T466 101 273 forinttal és K 455 375 086 forinttal és K465 101 273 forinttal. A szállítóra így többet könyveltem, mint a tényleges számlaérték, amit utalással ki is fizettünk. Ezt szerintem nem helyesen tettem. Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy ezt helyesen hova kell könyvelni (mert így a 455-ön nem csak a 1144,22 euró jelenik meg). Válaszát előre is köszönöm.

Import tesztgyártás céljából Kérdés

Ügyfelem tesztelés céljából alapanyagot vásárolt Kínából. A tesztelés tényét a partner számlája is tartalmazza. A NAV Repülőtéri Igazgatóság határozatában "vámeljárás alá vonva fizetési kötelezettség nélkül" kitétel szerepel, vám és áfa nem került előírásra. Kérdésem, hogy ez esetben szerepeltetni kell-e a számla értékét az áfabevallásban, ha igen, mely sor(ok)ban?

Eltérő tagállamban teljesülő import bizonylatolása és bevallása Kérdés

Az áru USA-ból érkezik, az importáló magyar cég. Áru Németországba érkezik, a vámkezelés, vámoltatás szintén Németországban teljesül. A vámoltató az importőr nyilatkozata alapján egy vám-adó képviselő, de nem magyar, hanem német német cég (magyar cég nincs bejelentkezve). Vámolás után az áru Magyarországra el lett szállítva (a magyar importőr vevőjének kiszámlázva a magyar áfa szerint). A kérdésem a bejövő oldallal kapcsolatos: a német képviselő azt mondja, ő számol el a német adóhatósággal, a magyar félnek vám- és ad óhatározatot küldött (ebben vámösszeg és felfüggesztett adófizetés megjelölve, mely a magyar szabályokból kiindulva a kiszállítás igazolása után törlésre kerül, az import adómentes lesz) + küldött egy számlát, melyben a vám és az ő ügyintézési költsége szerepel, valamint a vámkezelésre, az adóhatározatra hivatkozás, mihez kapcsolódik. Kérdésem, 65-ben és A60-ban hova, milyen kóddal, és kinek az adószámával kell feltüntetni? A NAV azt mondta, ez közösségi beszerzés, a német lesz az A60-ban feltüntetve (kell K kód?), a 65-ben közösségi beszerzés, fizetés vámhatározat dátumával, levonás? Mi alapján vonhatom le a közösségi beszerzés áfáját, ő nem fog számlázni felém, a vám, a határozat, a számla hivatkozás ( a vámhatározaton) van kizárólag. Ez elég? És be kell-e írni az adómentes termékimport sorba is? Sajnos ahány irányban tettem fel a kérdést, annyiféle választ kaptam. Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close