111 találat a(z) import cimkére

Importálás Kínából, majd továbbértékesítés EU-ba: vámérték? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kínában gyártott terméket értékesítenénk Angliába. Két opciónk van: A) Kínából közvetlenül jutna el a termék Angliába – ez esetben ha jól gondolom, nem állítható ki áfamentes számla, annak ellenére sem, hogy Magyarország–Anglia között jön létre a tényleges szerződés (de az áru ugye hiába van a mi tulajdonunkban, mégis 3. országból érkezne az angol céges ügyfélhez)? B) Az áru előbb Kínából Magyarországra érkezik, itt reményeink szerint áfa-mentesen importáljuk (ez vámmentességet nem jelent, tehát azt mindenképp meg kell fizetni, jól tudom?), majd eztán Magyarországról 30 napon belül útra is kelne Angliába- áfamentes számlával. A kérdésem ez lenne, hogy B opció esetén milyen értéket kell megadni a Kína-Magyarország importáláshoz? A nekem megállapított beszerzési árat, vagy pedig rögtön a már a vevőnek szánt (értékesítési) árat? A beszerzés például 13 000 USD, amennyiért eladnám, az 20 000 USD. Melyik érték alapján kerül importálásra Magyarországon a termék? Amennyiben a 13 000 alapján – van-e lehetőség arra, hogy az angliai megrendelő ezt az összeget ne láthassa? (Tehát ne tudja kikalkulálni az én profitommal.) Nagyon szépen köszönöm!

Szolgáltatás importáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. áfa szempontból közérdekű tevékenységet végző (régi nevén tárgyi adómentes) vállalkozás. A Google-tól havonta áfamentes számlát kap Írországból. A kérdésem, hogy Magyarországon be kell-e fizetni és vallani a 27 százalék áfát? Továbbá: jól értelmezem-e, hogy a NAV 14. számú információs füzetében olvasható 10 000 euró - 2,5 millió forint - alatti szolgáltatásimport esetében se fizetni, se vallani nem kötelező? Köszönettel: Vadoba József

Harmadik országból termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó harmadik országból (Kína) interneten terméket rendel, nem továbbértékesítésre. Az árut a székhelyére ki is szállították. Egy kínai számla áll rendelkezésre. Hogyan adózik, és hogyan kell intézni a vámeljárást? Köszönöm. Benkéné

Import, vagy EU-s áfa Kérdés

T. Adózóna! A segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben. Adott egy kft., amely kereskedelmi célra árut vásárol. Az áruról a számlát egy Új-Zéland-i cég állította ki. Viszont az árut ennek az Új-Zéland-i cégnek az angol raktárából kaptuk. Az árut vámoltatnunk nem kellett. tehát maga az áru EU-ból jött, viszont hozzá a számla EU-n kívüli. A partner cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők vámolták le Angliában, mielőtt feladták nekünk az árut. Kérdéseim: ezt áfa szempontból miként kell kezelnünk? EU-s beszerzésként, de ebben az esetben nincs EU adószámunk. Vagy 3. országos beszerzésként, de nincs vámhatározatunk. Ebben az esetben az Új-Zéland-i cég angol raktárának lennie kell EU adószámának? Ha igen, akkor annak rajta kellene lennie a kapott számlán? Válaszukat előre köszönöm.

Import áfa visszaigénylése számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen kívüli tagállamból néhány hónapos kipróbálási céllal vettünk át tárgyi eszközt még 2015 decemberében. (Ha a próbaidő letelte után nem kívánjuk megvásárolni az adott tárgyi eszközt, akkor azt a szállító részére visszaküldjük) A vámkezelés itt Magyarországon meg is történt proforma számla alapján. December hónapban vámletéti számlára el is utaltuk a meghatározott összeget, melyet 2016 első hetében még ki kellett egészítenünk a megküldött "Vámteherről szóló kalkuláció" alapján. A kalkuláció dátuma már 2016. január havi. A vámteherről szóló kalkuláció vámot és áfát tartalmaz a proforma számlán szerepeltetett összeg után. A fent említett ügylet kapcsán kérném szíves tájékoztatását az alábbi kérdéskörben: 1. Az ideiglenesen beérkezett tárgyi eszköz számviteli elszámolása 2015-ben. 2. A kivetett import áfa visszaigényelhető-e? Ha igen, akkor melyik havi áfabevallásban, és milyen okmányokra van szükség az visszaigényléshez (például vámhatározat, számla - nem proforma számla stb.)? A vámhatározatot még nem kaptuk kézhez. 3. Milyen könyvelési tételek merülhetnek fel 2016-ban: a) ha a tárgyi eszközt nem tartjuk meg és visszaküldjük, b) ha a próbaidőszak lejártát követően a tárgyi eszköz megvásárlása mellett döntünk? A választ előre is köszönöm.

Import Kérdés

Szeretném megkérdezni, ha egy cég importálni fog az EU-ból, illetve EU-n kívüli országból, ruhaneműt, van-e bármilyen jelentési kötelezettsége a NAV felé?

Új terepen az áfacsalók Cikk

A használtan importált 1-5 éves autók jelentős részét áfacsalás útján hozzák Magyarországra - állítja piaci tapasztalatokra hivatkozva a DasWeltauto az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Import áfa bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Import áfával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: Egyéni vállalkozó Kínából vásárolt, a vámot és az áfát határozat alapján a NAV Repülőtéri Igazgatósága vetette ki. A NAV az áfa és a vám beszedésével a DHL Express kiszállítót bízta meg. A vámhatározat kelte október 31., a megfizetés időpontja november 04. Kérdésem az, hogy az áfát az októberi vagy a novemberi áfabevallásban számolhatom el? Kell-e arról igazolás hogy a DHL az áfát továbbította a NAV-nak? Köszönöm válaszukat..

Szigorítás jön a külföldi borokra Cikk

Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának elnöke csütörtökön Budapesten.

Import áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános forgalmi adó hatálya alá társaság Kinából importál ruhanemüt kereskedelmi tevékenység céljából. A vám lebonyolitásával külső céget bíz meg, akitől kapott egy igazolást, melyen szerepel NAV uniós vám befizetése, melyet a megbizott cég teljesitett a NAV felé, hivatkozva rajta az ügyfél nevére, vámazonositó számra. Az impotáló társaságnak az áfa bevallásában kell-e szerepeltetni az ügyletet? Köszönettel.

Importvám kukoricára, rozsra és cirokra Cikk

Tonnánként 5,32 euró, mintegy 1645 forint importvámot vet ki az Európai Unió a kukoricára, a rozsra és a cirokra - jelentette be szerdán az Európai Bizottság.

Importáfa alapja Kérdés

Vállalkozásunk egy osztrák céget bízott meg azzal, hogy Kínából egy termelő gépet importáljon Magyarországra. Az osztrák partner ajánlatában szerepelt a termelőgép behozatala DAP paritással, valamint a gép installációja, és használatának betanítása külön összeggel meghatározva. A vámköltségeket (kezelés, áfa) megfizettük a termelőgép után. Az ügylet utólagos ellenőrzése során a NAV megállapította, hogy az installáció, betanítás után is meg kellett volna fizetnünk a terheket, adóhiányt, bírságot állapított meg. Jogos-e a megállapítás, ha az osztrák partner nyilatkozatát csatoltuk, hogy a szolgáltatásokat ők nyújtották? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiborult a tejföl a magyar tejtermelőknél Cikk

Július 8-án vonulnak utakra a hazai tejtermelők, akik az árletörő hatású és dömpingárasnak tartott olcsó tej- és tejtermékimport ellen tiltakoznak - értesült az agrárszektor.hu. Öt településen lesznek demonstrációk üzletláncok és tejtermékimportőr vállalkozások telephelyei előtt. A jövő évi uniós kvótaeltörlés, a feketeértékesítés és a rejtélyes tejárkülönbség is zavarja a piacot.

A vám tilos - regisztrációs díjjal védenék a magyar borokat Cikk

Veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát az import, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát - mondta el Kiss Eliza az MTI-nek.

Fűtőolaj-importálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy egyik partnerünk fűtőolajat szeretne importálni 3. országból. Kérdésem, hogy milyen engedélyeket kell ehhez beszerezni, ezek hol szerezhetők be? Az ügylet érinti-e a környezetvédelmi termékdíjat, esetleg vám-, vagy jövedékiadó-köteles? Milyen fórumon tudnék tájékozódni a témával kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulással kapcsolatos kérdések

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

EU-s alkalmazott nyugdíjazása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hobbiállat-tenyésztés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close